Vad hade man gjort utan tomater? Stora saftiga röda, små cocktailtomater, körsbärstomater, gula och alla är de lika goda.



Tomat- och chilisill

8 portioner
2 burkar matjessill (à 200 g)
1 dl tomatpuré
1/2 dl olja
2 msk vinäger
1 msk honung
1 chilipeppar röd, finhackad

Låt matjessillen rinna av och torka den noga med hushållspapper. Skär den i 1 cm breda bitar. Blanda tomatpuré med övriga ingredienser. Varva sill och tomatmarinad i en stor burk med lock. Låt stå kallt 1 dygn innan servering.

Soppa med rostade tomater
2 portioner
500 g tomater
1-2 vitlöksklyftor
ca 2 msk olja
salt och peppar
2 dl grönsaksbuljong (tärning eller fond)
1 msk soltorkade tomater i tub eller tomatpuré

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj tomaterna och dela dem i klyftor. Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg tomater och vitlök på ett ugnssäkert fat. Strö över lite salt, mal över peppar och droppa på olja. Sätt in fatet i mitten av ugnen tills tomaterna blivit mjuka och börjar ta färg, 20-25 min. Finfördela resten i matberedare. Värm tomaterna i en kastrull tillsammans med grönsaksbuljong. Smaksätt med soltorkade tomater i tub och salt och peppar. Garnera med tomattärningar och lite basilika.

Maria Dahlquist
2000-08-04