Det finns många sätt att torka matvaror på, med en elektrisk tork är det mycket smidigt. Men givetvis går det bra utan tork.
Luften måste komma åt det som ska torka runt om. Använd glesa korgar. Lite extra värme snabbar naturligtvis på torkningen, ställ korgen i pannrummet, ovanpå kylskåpet eller över ett element. Torka inte dina råvaror i mikrovågsugnen, det är nämligen lätt att misslyckas i mikro och det har även hänt att mikrovågsugnar fattat eld vid torkning.
Ju fler snittytor desto snabbare torkning. Skiva frukt, banan, kiwi och jordgubbar tunt, liksom tomater och Karl-Johan. Dela på körsbär. Dra isär tunna svampar som trattkantarell och trumpetsvamp.
Rotfrukter och bönor, grönkål och broccoli behöver förvällas före torkning. Skala, strimla, förväll och torka. Förväll ett par minuter i kokande , ev lätt saltat vatten. Däremot behöver inte paprika, tomat, mangold, squash och lök förvällas.
Av persilja torkar man det bladgröna utan stjälkarna. Dill torkas hel och repas av och stjälkarna kan också sparas. Dill blir dessutom bättre torkad än fryst. Det är viktigt att det torkade verkligen är torkat innan innan man förpackar det i en glasburk. Måla gärna burken så att ljuset inte når det torkade eller lägg det torkade i en papperspåse med plastpåse utanpå.

Tänk på att:
Örter ska gå att smula
Rotsaker ska vara hårda
Svamp ka vara knastertorr
Frukt ska vara som läder


Maria Dahlquist
2000-08-25