Nuförtiden finns det färska kryddor i var mans köksfönster, allt från basilika och traditionella citronmelissen till nyheter som koriander, citrontimjan och röd basilika. Men dina kryddor överlever inte den kalla och mörka årstiden, så torka dem och du har glädje av dem hela vintern!
För att få ut bästa arom ur örterna är det viktigt att skörda fräscha kvistar. Ibland sägs att de är bäst just före blomningen, men det går bra att skörda lite i taget beroende. Växer dina kryddor på balkongen eller i trädgården, vänta med att klippa dina örter tills daggen försvunnit för dagen, så är de mindre blöta. Naturligtvis skall man inte skörda alls om det regnar.
Lättast är att klippa stjälkarna lika långa och sedan binda samman dem till små buketter. Gör dem inte alltför stora för då tar torkningen så lång tid att smaken försämras. Häng sedan upp buketterna på torrt och rumsvarmt ställe, ca 2 veckor. Det är viktigt att de får torka ordentligt, annars möglar de senare.
Du kan också göra dig besväret att repa av bladen och torka dem på ett finmaskigt nät eller i en korg. Sedan är det bara att smula sönder bladen och förvara på vackra burkar.

Frys in dina örter
Persilja, dill, gräslök och basilika blir mycket godare om de fryses in istället för torkas. Hacka bladen fint och lägg hacket i istärningskuber. När de frusit in är det bara att lägga över dem i plastpåsar för senare användning.

Maria Dahlquist
2001-08-27