I hjärtat Toscana av breder Chiantighiana ut sig, den gudomligt vackra vägen som sträcker sig genom hela Chiantiregionen, från strax söder om Florence och till Siena. Längs med vägen fascineras man av det Toscanska landskapet med cypresser, olivlundar och vinodlingar.

Italienarna vet vad de gör. Deras tacksamma klimat, jordmån och kuperade landskap skapar utmärkta förutsättningar för vinodling. Att de dessutom har kunskaperna och ser vinodling som ett hantverk resulterar i ett av världens bästa vinproducerande länder.Chianti är ett av väldens mest berömda viner och tillhör de mest intressanta vinregionerna idag. Chianti upplever en renässans efter en mycket svag period på 70 talet p.g.a. höga skördeuttag i vingården och gammal omoderna utrustning i källarna med dåliga viner som följd.
Chiantiodlarna har från i mitten på 80-talet ryckt upp sig rejält och producerar nu några av världens mest karaktärsfulla viner av hög kvalitet. Chianti är alltid rött, men i regionen tillverkas även vita viner under namnet Toscana Bianco. Chianti Classico och Chianti Rufina är de mest kända. Druvan Sangiovese har en fantastisk förmåga att fånga upp de typiska toscanska dofterna och aromerna. Körsbär, peppar, örter och en svårdefinierbar doft av jord och mineraler är typiskt för Chiantiviner. På dagens vinmarknad där allt fler vinproducenter väljer att producera vin av de klassiska druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay, håller Italien fast vid sina egna lokala druvsorter. Dessa druvsorter har kanske inte alltid de bästa egenskaperna för lång lagring men ger istället ett vin med en mycket speciell karaktär vilket inte går att finna någon annanstans i världen.
Chianti Classicovinerna innehåller ca 90% Sangiovese och 10% Canaiolo Nero. Sangiovese lagras på små franska ekfat. Samtliga viner är mycket välgjorda och goda. De vita druvorna är Trebbiano och Malvasia. Chianti som lagras minst tre år kallas Riserva. Bra Chianti har intensiv frukt med brända körsbärstoner och behaglig strävhet.
Restaurangen La Bottega del Trente i den lilla staden Villa Sesta har länge tillhört de bästa i Chianti och lyckades 1997 erövra en stjärna i Guide Michelin. I Florens finns 2-stjärniga Enoteca Pinchiorri och vi rekommenderar även Trattoria San Regalo Gaiole in Chianti.

Maria Dahlquist
2001-08-19