Adventsstjärnan, som vi hänger upp i ett fönster skall lysa mellan första advent och trettondagen. Trettondagen är i de flesta kristna länder julens avslutning, men i Sverige däremot är inte julen slut förrän Tjugondag Knut.
På Trettondagen eller Epifania och söndagarna närmast efter, firar vi Kristi uppenbarelse. Ordet "epifania" betyder just "uppenbarelse." Kristi härlighet uppenbaras genom Betlehemsstjärnan, genom Kristi besök i templet vid tolv års ålder, genom bröllopet i Kaana osv.
Förr var det vanligt att barnen sopade utjulen just denna helg, de gick runt hos grannarna och sopade ut barren. Numera är det inte lika vanligt men ofta dansar vi ut julen på olika sätt. Man träffas i någon möteslokal och dansar runt granen, fikar och tomten kommer med en godispåse till barnen.

Julgransplundring
Andra träffas istället hos någon släkting och har julgransplundring. Smycka granen med godis för att barnen ska få plundra den. Ta bort allt utom ljusslingan och häng upp allt godis och frukt du kan tänka dig. Du kan även slå in dem i små paket, smällkarameller eller godisstrutar. Roligt blir det om ni gör en liten lek av det, till musik med sång och dans. En del ordnar tombola, fiskdamm och andra roliga lekar.

Snart är glada julen slut, slut, slut
Julegranen bäres ut, ut, ut
Men till nästa år igen
kommer han vår gamle vän,
ty det har han lovat.

Maria Dahlquist
2006-01-04