Enkelt, fantastiskt gott och variationsmöjligheter i det oändliga. Panna Cotta måste vara den bästa av desserter...

Pannacotta med apelsin och fikon

Ingredienser:
½ l vispgrädde
½ dl rörsocker
½ vaniljstång
2 gelatinblad
4 fikon, skalade och delade i mindre bitar
1 blodapelsin, skal + juice
½ dl rörsocker
2 msk osaltat smör

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp vispgrädden, vaniljstången och sockret och låt vila en stund. Krama ur gelatinbladen och rör ut dem ordentligt i gräddblandningen. Häll upp blandningen i formar eller glas. Kyl!
Smält sockret i stekpannan. Tillsätt fikonen i sockret samt apelsinskalet som strimlats tunt. Tillsätt även apelsinjuicen. Låt allt koka ihop till hälften. Montera i ett par klickar tempererat osaltat smör. Låt allt svalna av ordentligt. Krydda gärna med någon favoritkrydda t.ex. kardemumma, kanel eller stjärnanis.

Chokladpanna cotta

4 dl grädde
75 g socker
1 vaniljstång
100 g vit choklad av bästa kvalitet
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljstång, häll det över den hackade chokladen och tillsätt gelatinbladen. Häll upp i fina glas eller skålar och sätt in i kylen att stelna cirka 2 timmar.

M Dahlquist
040311