Nu undrar du nog om jag blivit helt tokig. Men musöron kallas faktiskt de små skotten på nässelplantan. I södra Sverige börjar det bli dags att kratta bort löven och söka efter nässelskotten. Plocka dem med handskar på, för de kan brännas lite annars.Gå sedan hem med korgen full och laga delikatesser.

C-vitamin och järnrika
Nässlorna innehåller mycket c-vitamin och järn, så det är en nyttig grönsak, som vi väl får kalla det.
Skölj de nyplockade nässlorna i kallt vatten. De växer ofta i grusterräng, så de behöver ett par olika bad. Förväll dem sedan i lättsaltat, kokande vatten ca 5 min. Nu går det bra att hälla bort vattnet och frysa nässlorna. Fast tag alltid undan och passa på att laga en delikatess på de en del av de nyskördade först.
Vanligast är nog att laga nässelsoppa. Då gör man en god buljong, som jag brukar reda av med någon matsked idealmjöl. Så hackar jag nässlorna och kokar dem i buljongen. Smaksätt med salt, peppar och ev. lite muskot. Hacka lite rökt lax, blanda med creme fraiche och servera en klick i soppan. Bjud nybakat bröd till.
Jag gör ofta nässelsås och blandar då creme fraiche med hackade nässlor och bara låter det koka samman. Kryddar och serverar oftast till fiskrätter.
Det går oftast utmärkt att ersätta spenatrecept med nässlor, så sök i dina receptsamlingar efter fler tips.

Matklubben
2005-03-31