Under en konferens på Smådalarö Gård för några veckor sedan provade jag ett destillat som jag inte provat tidigare, och kärlek uppstod vid första sniffningen.
Destillatet var en kraftfull, exploderande bourbon full av smaker och karaktär. Namnet var Booker´s. Men innan jag berättar mer om denna skapelse börjar vi från början?
?som 18 åring packade Jacob Beam ihop sina tillhörigheter och begav sig västerut. Han stannade inte förrän han nådde kullarna i Kentucky, nära till rent porlande vatten och ekskogar där han kunde odla majs och föda upp svin. Som många andra bönder, insåg Jacob att destillering av sprit var ett utmärkt komplement till gårdens huvudsakliga inkomstkällor. Bourbon ansågs på den tiden mer värdefull än den allmänna valutan och fungerade därför som handelsvaluta. 1795 sålde Jacob Beam sin första låda bourbon, han kunde nog inte då ana att han just skapat förutsättningen för ett gigantiskt familjeföretag som fortfarande är aktivt och framgångsrikt mer än 200 år senare. Jacob Beam höll sig frisk och stark länge och blev 114 år gammal.
Mellan Jacob Beam och dagens generation har destilleriet påverkats och framvuxit med hjälp av följande personer David Beam 1802-1854
David M. Beam 1833-1913
James B. Beam 1864-1947
T. Jeremiah Beam 1900 - 1977
Fredrick Booker Noe Jr 1929 -
Booker Noe är sjätte generationens Beam och sonson till Jim Beam. Han gick in i familjeföretaget 1950 och visade sig vara en snabblärande adept. 1960 utsågs han till master distiller för Jim Beam Brands Co. Idag rankas han som en av världens främsta master distillers av Bourbon och blev närmast en legend när han introducerade Booker´s. Bookers Noe själv säger att detta är en bourbon som är som bourbon var ursprungligen.

För speciella tillfällen
När jag frågar vår egen whiskyredaktör Henrik Aflodal om hans åsikt kring denna bourbon. Beskriver han drycken som en riktig tungviktare med ordentlig slagstyrka. ?Ekig krävande nos, mycket vanilj och söta äpplen. Den exploderar formligen i munnen, torr tobak och mastig ek tornar upp sig, i mitten mildras attacken av en söt vinig ton. Eftersmaken är lång och jublande med frukt och nötter och längst bort pyrande cigarrök?. Henrik tillägger dock att det var några år sedan han provade denna bourbon och att receptet kan ha stuckit iväg åt något håll sedan dess. Men att det inte dragit iväg allt för långt kan jag intyga, det mesta finns kvar, allt från den vulkaniska explosionen av smaker och kraft vid första surplingen till massor av tobak, vanlij och kaffe i paletten och med en eftersmak som aldrig tar slut utan får ny kraft och fortsätter hela tiden. Det var länge sedan jag provade ett destillat med en så enastående karaktär som denna. Man kan inte beskriva det på annat sätt än att det var kärlek vid första ögonkastet eller sniffningen om man ska vara noga. En flaska är numer inköpt till mitt barskåp för speciella tillfällen.
Booker Noe är idag pensionär men han blandar fortfarande sin egen bourbon. Personer av den här kalibern går sällan i pension på heltid utan tillbringar sin tid i destilleriet tills de blir utburna på bår. Booker själv dricker helst sin bourbon med mycket vatten och is, en blandning han kallar Kentucky Tea. Själv avstod jag isen men spädde ut den med lite vatten.Booker?s introducerades 1988, inspirerad av en 200 år gammal tradition. Denna bourbonen är den enda som är buteljerad direkt från whiskytunnan, outspädd och ofiltrerad. Först var det meningen att Booker?s skulle bli en produkt som endast gavs bort till vänner nära familjen, men mottagandet av de som fick prova var så överväldigande att man beslutade att göra drycken tillgänglig för bourbon konnässörer över hela världen.
På Systembolaget finns Booker?s endast i beställningssortimentet, vilket gör att du måste beställa hem det du vill köpa med en leveranstid på en till två veckor. Varunummer är 70532 och en flaska á 700 ml kostar 689 kr. (Jag garanterar att det är värt varje krona). Då den är outspädd och ofiltrerad håller den en hög alkoholhalt, 62,5%. Prova detta vulkanutbrott och njut av den enastående karaktären!

Winespot/Patrik Karlsson
2001-03-18