1922 öppnade en konditor Valrhona Chocolaterie i Tain-l´Hermitage i Rhône. Han var missnöjd med utbudet och kvaliteten på choklad. Hans målsättning har varit och är fortfarande, att tillverka och leverera choklad av yppersta kvalitet över hela världen.

Chokladens håller sin höga kvalitettack vare minutiöst urval av kakaobönor på utvalda plantager. Rostning och malning sker i egen regi vilket tar ca 7 dygn. Endast bönorna Forasteros, Criollo samt Trinitari används.
Valrhona har även börjat använda sig av kvalitetsbemärkningen Grand Cru, vilket förtydligar kvalitet, ursprung och äkthet. De tre grand Cruchokladerna är Guanaja, Pur Caraïbe och Manjari. Kakaohalterna ligger på 70%, 66% respektive 64%. Dessutom har man låtit den världskända designern Sonia Rykiel rita förpackningarna till Grand Cruchokladen vilket också är ett led i kvalitetsmarknadsföring.

Maria Dahlquist
2004-09-02