Middagen igår var väldigt fransk och avnjöts under många timmar med goda viner i lugn och ro. Givetvis får ni här ta del av recepten. Dessutom har vi hunnit med ett par restaurangbesök och ätit sådant som man "måste" om man är i Frankrike, till exempel crêpes...
Middagen inleddes med en Pastis, fransmännens Ouzo som dricks i ur och skur. Pastis serveras i ett högt glas med en kanna kallt vatten till. Gästen fyller själv på vatten beroende på hur stark han vill ha den. Pastis blir mjölkaktig då den blandas med vatten.

Rödbetor med chèvrecrème
(2 pers)
4 rödbetor
1 tsk salt
100 gram chèvreost
1/2 burk crème fraîche
Några stora fina basilikablad

Skrubba rödbetorna och koka dem mjuka i saltat vatten. I Frankrike är de alltid färdigkokta då man köper dem, det kan till och med vara svårt att få tag på råa.
Under tiden blandar du ihop crème fraiche, getost och finskuren basilika. När rödbetorna är kokta skalar du dem lätt genom att trycka ut dem ur skalet och halvera dem. Spritsa eller lägg en klick chèvrekräm på de varma rödbetorna.


Marinerade lammkoteletter med sallad
Beräkna ca 3 lammkoteletter/pers. Vi gjorde en marinad på olivolja, färsk rosmarin och hackad vitlök som kotletterna fick vila i en timme.
Koka under tiden potatisen. Låt den kallna och skär den i skivor. Blanda potatisen med färsk spenat, hackad scharlottenlök och gourmetsalt. Värm olivolja i en kastrull och vänd snabbt ner salladen. Lammkotletter går ganska snabbt att steka, de behöver inte mer än ett par minuter per sida.

Maria Dahlquist
2000-07-10