Behöver du lite februariinspiration till sportlovshungriga barn? Vår medlem Carina bidrar här med sina bästa lovtips!

Gryta
Utgå helt enkelt från det köttslag som faller mest i smaken; kyckling, fläsk eller nöt. Bryn köttet i lite matfett och tag sedan upp det ur grytan och lägg över på tallrik. Hacka lök och lägg i grytan tillsammans med morotsskivor, kanske rentav potatisskivor och andra goda grönsaker. Häll i en burk tomatkross, lite vatten och en buljongtärning. Lägg tillbaka köttet i grytan och låt puttra under lock tills köttet är mört och genomlagat. Tiden beror helt av köttvalet. Krydda med salt, peppar och örter, så har du en god gryta att starta semestern med.

Sportlov hos Carina!
Mina 2 äldsta barn, Daniel 8 och Carolina 7, har sportlov och tillbringar dagarna här hemma, med mig och vår yngste familjemedlem, Patrik 10 månader.  Näedå, självklart kommer vi inte bara att sitta hemma hela tiden, utan ska försöka hitta på roligheter också! Den mesta maten kommer vi i alla fall att äta här hemma... Jag har även några tips på "sportlovsmat". Varma mackor, precis som med pizzan, får var och en ha på sina favoritpålägg. Själv föredrar jag vitt formbröd, chilisås, rökt skinka, tomatskiva, paprikapulver, vitlökspulver, oregano och slutligen ett par ostskivor.Mums! 
Tacos & tortillas är också ett bra alternativ. Om alla hjälps åt att skära, hacka och riva, så går det ganska snabbt att göra i ordning. Även här är det fritt fram att mixa och blanda sitt favoritinnehåll. Hos oss dukar vi fram både hårda tacoskal och mjuka tortillas (båda värms enklast i micron), strimlad isbergssallad, tärnad gurka, hackad tomat, hackad lök, majs och riven ost. Vi brukar ha hushållsost som är mild i smaken. Köttfärsen delar vi upp i 2 skålar - en med krydda och en utan, så får barnen välja vilken de vill ha. Självklart får man inte glömma såsen - vi brukar ha både mild och "hot", allt efter smak & humör. 
Piroger är utmärkt att göra dagen efter att man ätit tacos - om det nu blev något över... Jag blandar alla "taco-resterna" och använder som pirogfyllning - jättesmarrigt! Barnen brukar tycka att det är roligt att blanda, kavla och göra "små knyten" av smördegen. Även här får man blanda i det man själv tycker om: köttfärs, ost/skinka eller kanske en vegetarisk? Dessutom kommer vi att passa på att baka tillsammans också - det är både roligt, mysigt och gott!

Maria Dahlquist
2001-02-22