Vårfrudagen den 25/3 var tidigare helgdag, men 1953 bestämde man att den istället skulle infalla söndagen mellan den 22 och 28 mars. Det innebär att den i år är på söndag den 27.
Då äts det våfflor. Men hur hör det egentligen samman med vårfrudagen?

Slarvigt uttal
Man tror att det hela hänger samman med slarvigt uttal av vårfru, som helt enkelt blev våfflor.... I alla fall är det trevligt att ha en våffelsöndag, där vi kan samla vänner på en fika eller rentav lunch med våfflor!
Pröva på att göra spenat- och örtvåfflor med olika fyllningar. Då har du genast en smårätt som blir god till lunch eller kväll med en sallad till.

Matiga våfflor ca 10 laggar
50 g smör 2 ägg 6 dl standardmjölk el. gräddmjölk 5 dl vetemjöl 4 krm salt 2 krm nymald svartpeppar 1 dl finhackad, färsk spenat 2 msk hackade, blandade örter
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen i en bunke, tillsätt lite mjölk efter hand, samt vispa ner mjölet och kryddorna. Rör i det avsvalnade smöret. Blanda i spenat och örter. Grädda som vanliga våfflor i våffeljärn. Smöra ev. järnet då och då. Servera med t ex creme fraiche, lök, stenbitsrom, räkor. Eller med rökt hackad skinka, champinjoner och ädelost.

Margareta Schildt-Landgren
2000-02-25