
Då äts det våfflor. Men hur hör det egentligen samman med vårfrudagen?
Slarvigt uttal
Man tror att det hela hänger samman med slarvigt uttal av vårfru, som helt enkelt blev våfflor.... I alla fall är det trevligt att ha en våffelsöndag, där vi kan samla vänner på en fika eller rentav lunch med våfflor!
Pröva på att göra spenat- och örtvåfflor med olika fyllningar. Då har du genast en smårätt som blir god till lunch eller kväll med en sallad till.
Matiga våfflor ca 10 laggar
50 g smör 2 ägg 6 dl standardmjölk el. gräddmjölk 5 dl vetemjöl 4 krm salt 2 krm nymald svartpeppar 1 dl finhackad, färsk spenat 2 msk hackade, blandade örter
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen i en bunke, tillsätt lite mjölk efter hand, samt vispa ner mjölet och kryddorna. Rör i det avsvalnade smöret. Blanda i spenat och örter. Grädda som vanliga våfflor i våffeljärn. Smöra ev. järnet då och då. Servera med t ex creme fraiche, lök, stenbitsrom, räkor. Eller med rökt hackad skinka, champinjoner och ädelost.
Margareta Schildt-Landgren
2000-02-25