Veganer äter ingen mat från djurriket. De väljer i första hand grönsaker, rotfrukter, baljväxter och kompletterar med råris, hirs och majs.
Veganer är sparsamma med spannmål som innehåller gluten, dvs vete, korn, havre, råg och när de använder säd är det i huvudsak fullkornsprodukter. Den stränge veganen är också noga med att utesluta vitt socker, salt, kaffe, te, kemiska livsmedelstillsatser och anser att maten ska vara så lite tillagad som möjligt.
Vegankost passar inte till förskolebarn. Det är svårt att få en tillräckligt näringsrik och framförallt näringstät matsedel för små barn - de orkar inte äta så stora portioner som krävs för att energin, vitaminerna och mineralämnena ska räcka för ett växande barn. Dessutom blir fiberhalten för hög för små känsliga magar.
Veganer ersätter mjölken med torkade ärter och bönor av olika slag såsom sojabönsprodukter som tofu, miso men också sojamjöl. Som vegan måste du vara noga med att inte äta för lite fett. Tillsätt ett par matskedar olja i matlagningen eller som dressing.

Laktovegetarianer
Laktovegetarianer är den största gruppen vegetarianer i Sverige. En laktovegetarian äter mjölk, mjölkprodukter som ost, smör och glass och är inte så strikt som en vegan men man förespråkar en varsam beredning och mycket helkornsprodukter.
Många laktovegetarianer äter dessutom ägg och kallas då ovo-laktovegetarianer. En laktovegetarisk kost mår även små barn bra av. Det kan dock vara på sin plats att påpeka att små barn inte ska äta enbart råkost eller alltför stora portioner av fullkornsgrötar och andra fiberrika rätter. Snåla inte på fettet i tillagningen och dessutom behöver små barn äta helmjölksprodukter.
Slutligen ska vi även nämna makrobiotiker som följer regler och anvisningar från gammal asiatisk tradition. Alla livsmedel är antingen yin eller yang och de ska kombineras så att harmoni uppnås. En makrobiotisk kost är mjölkfri. Viktiga råvaror är istället säd, grönsaker, alger, frukt, nötter och sojaprodukter som miso och tofu.

Maria Dahlquist
2000-09-27