Lasagne är en av de rätter som enklast kan göras i vegetariska varianter. Den enkla grundstommen av pastaplattor i lager med olika fyllning emellan går att variera i oändlighet. Allas preferenser kan tillgodoses utan några större bekymmer och du kan bjuda på en rätt som passar hela sällskapet. En vegetarisk lasagne kan göras liknande det köttfyllda originalet eller ljusår därifrån. Prova att laga en vegetarisk lasagne även till köttätarna nästa gång, vi lovar att den blir uppskattad!


Det enklaste sättet att göra en vegetarisk lasagne är att byta ut köttfärssåsen mot vegetarisk färs av soja eller quorn och i övrigt behålla receptet med béchamelsås och riven parmesan intakt. Många köttätare som smakat en lasagne på quornfärs föredrar den framför vanlig köttfärs då quorntexturen fungerar väldigt bra i lasagne. Béchamelsås görs enkelt på mjöl, smör och mjölk och gå lika bra att ersätta med till exempel keso.
Spenat eller mangold är mycket gott i lasagne och ger ett saftigt lager rikt på järn och vitaminer. Spenat är gott att kombinera med keso i lasagne och passar också utmärkt ihop med fetaost. Andra sorters ost som chèvre eller brie smakar också riktigt gott i lasagne. En tomatsås, gärna kryddad med oliver och rikligt med vitlök, blir en smakrik fyllning som kan varvas med lager av ugnsrostad aubergine och zucchini. Rivna morötter kan användas till ett annat lager och ger fin textur till rätten.

Ett bra sätt att fylla en lasagne är att använda svamp. Det blir också billigt om du själv plockar svamparna om hösten och bjuder på denna säsongsbetonade rätt. Alla slags svamp passar i en lasagne. Champinjoner kan göras till en stuvning och kantareller eller trattkantareller smörstekt och blandas med riven ost för en riktigt fin lasagnefyllning. Alla slags soppar passar bra i lasagne och är lättplockade i skogen. I Sverige finns bara en giftig sort av just soppar och den är mycket sällsynt så du kan känna dig trygg när du plockar just svampsorten sopp. Se bara upp för den lömska gallsoppen, som förvisso inte är giftig men som smakar mycket beskt och kan förstöra en hel svamprätt. Smaka på soppen innan du lagar till den. Är den god är den också bra i mat!

En vuxen variant av vegetarisk lasagne görs med sparris och oliver. Denna variant blir extra god med en lagrad ricottaost på toppen. En utmärkt och lyxig bjudrätt. Chèvre passar mycket bra med ihop med till exempel rödbetor och skapar en jättegod lasagne, men tänk bara på att rödbetorna färgar av sig och kommer att göra lasagnen alldeles rosa. En smakrik vegetarisk lasagne gör du med röda linser smaksatta med sambal oelek, detta i kombination med fetaost är en höjdare!

Som du märker går det att variera en vegetarisk lasagne nästan hur mycket som helst. Även om du är en köttätare som bara vill variera dina kostvanor lite kommer du garanterat att hitta ett recept på vegetarisk lasagne du gillar. Kanske kan denna nya vegetariska variant till och med peta ut den vanliga lasagnen ifrån matsedeln. Prova dig fram och dela med dig av dina favoritrecept här på matklubben.