Som Margareta nämner finns det många anledningar att äta vegetariskt. Några gör det av etiska skäl - det är inte försvarbart med slakt av djur, andra av etniska - religionen och traditionen förbjuder kött. Många väljer en vegetarisk mathållning av miljöskäl.
Inte bara de som valt vegetarisk mat av medicinska orsaker tycker att de mår bättre av att äta grönt det är dessutom väldigt gott. Vegetarisk mat är inget enhetligt begrepp. Det finns många olika skolor inom den gröna matfilosofin. De allra flesta människor i världen lever faktiskt vegetariskt, inte som resultat av ett medvetet val utan för att kött är alldeles för dyrt. Så är inte fallet hos oss även om en vegetarisk kost byggd på de livsmedel som finns i våra vanliga butiker är billigare än en matordning där kött ingår.
Speciallivsmedel av olika sorter finns det gott om för vegetarianer.För vegetarianer är ärter, bönor, linser och nötter av olika slag den viktigaste proteinkällan. Baljväxterna är också rika på mineraler t ex järn, kalcium och zink. Många får gaser av torkade baljväxter. Det är ett problem som brukar gå över men skalade, splittade röda och gula linser ger inte gaser. Med undantag av linser kräver alla torkade baljväxter minst 6 timmars blötläggning före kokning. Med blötläggning halveras koktiden för grå linser från 40 till 20 minuter. Ärter, bönor och linser går också bra att grodda se sid 26. .
Sojabönor är de näringsrikaste av alla bönor. Av sojabönor görs mjöl som används istället för mjölk, ägg och som smaksättning och berikning. Miso är en smakfull sojapasta. Tofu som finns i både fast och len/lös form är en sorts ost av soja. Numera finns också helt vegetarisk glass liksom majonnäs på soja. På hälsokosthyllorma hittar du naturell och smaksatt sojamjölk.

Rödbetsgryta
2-3 st gula lökar
1 morot
6 rödbetor
1 klyfta vitkål, ca 250 g
1/2 pkt tofu
1 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk curry
2 1/2 dl vatten
2-3 tsk plantaforce
1 lagerblad
2-3 krm mald kryddpeppar
ytterst lite mald kryddnejlika
2-3 tsk vinäger

Skala och skiva lök och morot. Skala rödbetorna och skär alla utom en i bitar. Strimla kålen och skär tofun i bitar. Fräs löken mjuk i oljan. Låt vitlök och curry få fräsa med i slutet av stektiden. Tillsätt vatten, buljongkoncentrat, lagerblad, kryddpeppar, kryddnejlika, rödbetsbitar, lök, morot och kål. Låt koka tills grönsakerna är mjuka, 30-45 minuter. Smaka av med vinäger och salt. Riv den sista rödbetan fint. Rör ner rödbetsstrimlorna, tofubitarna och maizenamjölet, som först rörts ut i lite vatten. Låt grytan få ett uppkok. Strö över persilja. Serveras med kokt potatis, kokt ris eller säd samt gärna en klick gräddfil som smaksatts med pepparrot.

Maria Dahlquist
2000-10-11