Det är underbart med vegetarisk mat. Köttdebatten som varit har fått många att inse att vegetarisk mat är så mycket mer än sallader.

Currykryddade kikärter
Denna rätt serveras som huvudrätt i en indisk måltid med ris, chutney, sojayoghurt och kryddade grönsaker eller sallad.

225 g blötlagda kikärter
6 krossade vitlöksklyftor
2 hackade lökar
2 msk margarin eller olja
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 msk mald kummin
1 msk mald koriander
1 hackad tomat
1 bit hel kanel
1/2 tsk kardemummakärnor
2 msk pressad citron
salt
garam masala

Koka kikärterna och 2 vitlöksklyftor i osaltat vatten 45-60 minuter. Häll av och spara spadet. Bryn löken i margarin eller olja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt 4 msk kokspad och låt det mesta koka in. Rör i gurkmeja, paprika, kummin och koriander. Häll i kikärterna och låt grytan stå på svag värme 3 minuter, rör om hela tiden. Tillsätt resten av vitlöken, tomat, kanel, kardemumma och citronsaft. Häll på så mycket spad att det täcker, smaka av med salt och koka på svag värme 30 minuter. Servera rätten riktigt varm överströdd med garam masala.

Garbanzosoppa
3 dl kikärter
1 1/2 l vatten
2 gula lökar, tunt skivade
3 lökbuljongtärningar
1 msk timjan
1 tsk svartpeppar

Koka kikärterna, men endast hälften av den rekommenderade koktiden. Sila kikärterna och lägg dem i en ren kastrull. Fyll på med vattnet och de övriga ingredienserna och koka färdigt kikärterna. Låt soppan svalna något och mixa den därefter slät. Värm soppan innan servering om det behövs.

Currykryddade sojabönor
225 g blötlagda sojabönor
2 msk margarin
1 liten hackad lök
1 liten bit färsk ingefära, skalad och finhackad
1 tsk hel kummin
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk mald kummin
1 tsk garam masala
1 kryddmått cayennepeppar
1 tsk salt

Koka sojabönorna 1 1/2-2 timmar i rikligt med osaltat vatten. Häll av och spara spadet. Hetta upp margarinet i en gryta och fräs lök, ingefära och hel kummin 5 minuter, rör om under tiden. Blanda i de malda kryddorna och 2 msk av bönspadet. Koka kryddorna 2 minuter. Tillsätt sojabönor, salt och spad så att det täcker. Koka upp, lägg på lock och sjud 30 minuter. Häll upp på varmt uppläggningsfat och strö persilja över.

Maria Dahlquist
2004-09-30