Vegetarisk mat är verkligen gott. Här får ni ett par recept från våra medlemmar!

Röd rotsakssoppa
3 rödbetor
1 kålrot
8 potatisar
2 gula lökar
2 dl gröna linser
2 lagerblad
buljongextrakt
1 tsk kummin
2 dl groddade mungbönor
5 dl havrerejuvelac inklusive havret
1 tsk miso
persilja

Havrerejuvelac gör man genom att lägga biologiskt odlad oskalad havre i kallt vatten i en ren glasburk och låta stå i rumstemperatur i ett dygn, därefter i kylskåp i två dygn. Det ska efter detta lukta syrligt som filmjölk, annars har något gått galet.
Tärna rödbetorna, kålroten, potatisarna och skär ringar av löken. Koka allt utom havrerejuvelace, miso och persilja tills rotsakerna är mjuka. Ta av grytan från plattan och vänta till det har slutat koka. Blanda i havrerejuvelac, miso och persilja.

Kinesiska böngroddar
2 msk olja
2 msk hackad salladslök
450 g färska mung- eller sojaböngroddar
2 msk buljong
1/2 tsk salt
1/2 tsk äkta soja

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs salladslök och böngroddar under omrörning 1 minut.Tillsätt buljong, salt och soja. Rör om i en 1 minut och servera

Maria Dahlquist
2000-08-14