Vinresor till Frankrike och Spanien
Det är mycket intressant och roligt att besöka vinbönder på plats i vindistrikten, har ni några dagar över i vår så kan Britt och BKwine erbjuda en mycket intressant resa med en liten grupp nere i Bourgognes Côte d?Or (21-25 april).

Under tre dagar lär vi känna hjärtat av Bourgogne och hur man hittar till pärlorna i detta annars mycket svåra distrikt. Våra besök kommer att illustrera olika vinmakningsfilosofier, vad terroir och jordmån betyder och lär oss att lättare förstå klassificeringen av vingårdarna. Vi bor i Beaune, Frankrikes trevligaste vinstad, där vi träffas på kvällen den 21 april. Vi har tre dagars vinbesök och åker hem söndagen den 25 april. Skulle maj passa bättre så har ni möjlighet att resa runt i norra Rhône-distriktet den 12-16 maj. Vi besöker både små familjeegendomar och de stora etablerade namnen i Côte Rôtie, Condrieu, Hermitage, Saint-Joseph m.fl. Vi bor i den lilla fina staden Vienne, strax söder om Lyon, där vi träffas på kvällen den 12 maj. Hör av er snabbt till [email protected] om ni är intresserade av någon av dessa resor!

Behöver ni lite mer framhållning?
Då passar kanske hösten bättre. Det är alltid intressant att besöka vindistrikt under skörden. Och nu i höst har Bordeaux äntligen fått färdigt sitt spårvagnsbygge så vi nu åter kan njuta av staden i hela dess glans (och dessutom åka spårvagn!). Att se de klassiska slotten i Bordeaux är något som lockar alla sanna vinälskare. (15-19 september). I slutet av september (29 september-3 oktober) besöker vi några av Spaniens mest dynamiska och intressanta vindistrikt: Penedès, Priorato och Costers del Segre. Vi spenderar en dag i Penedès och besöker den mest kände producenten av dem alla, Miguel Torres och cava-producenten Codornìu med sin fina Gaudi-inspirerade anläggning. Dessutom besöker vi den lilla högklassiga familjeegendomen Albet i Noya. En dag åker vi till det lite ödsliga, men natursköna bergsområdet Priorato med sina kraftfulla röda viner och vårt tredje distrikt blir Costers del Segre, framför allt känt för Raimats spektakulära vinanläggning. Vår bas de här dagarna kommer att vara den lilla charmiga badorten Sitges, 45 kilometer från Barcelona.

Eller förläng hösten med en resa till Provence i mitten av oktober (Coteaux d?Aix-en-Provence och Côtes-du-Luberon 13-17 oktober). Och glöm rosé-vinerna på denna Provence-resa! I Coteaux d?Aix har man en stark rödvinsprofil och även om man odlar de vanliga sydfranska druvsorterna som Grenache, Syrah och Mourvèdre har man också länge haft en förkärlek för Cabernet Sauvignon som funnit sig väl tillrätta i denna del av Provence. Flera av odlarna som vi kommer att besöka odlar sina viner ekologiskt eller biodynamiskt som t ex Peter Fischer på Domaine de Revelette och Domaine des Béates, som Chapoutier hjälp till att göra till en av de bästa i Provence. Vi hinner även göra en avstickare norrut till Côtes-du-Luberon och vi besöker bl a vackra Château Val Joanis där vi också kommer att ha en olivolje-provning.

Kontakta [email protected] för mer information.

Britt är baserad i Paris och jobbar sedan snart 15 år tillbaka som vinlärare, vinskribent och vinresearrangör. Hon har under dessa år arrangerat ett stort antal resor i Frankrike och har ett stort kontaktnät bland vinproducenterna.

av Britt Karlsson BKwine
2004-04-04