Efter sin seger i SM i januari åker nu Vipeholmseleverna Linda Karlström och Sofia Sundberg till Island för att tävla i Nordiska Mästerskapen i servering 4-6 maj.

- Visst åker vi för att vinna, det ger en kick att tävla, men det är en ära bara att få representera vårt land, ler de förväntansfulla tjejerna.I tävlingen i Kópavogur deltar ett par från varje nordiskt land. Sverige har tidigare vunnit både 1998 och 2000, båda gångerna med elever från Vipeholmsskolan i Lund. Att det är lärarna Leila Ekström och Christer Lindebergs förtjänst råder det ingen tvekan om, Linda och Sofia är rörande överens.
-De sporrar oss och uppmuntrar oss att tävla. Dessutom ställer de alltid upp och följer med på tävlingar.

Första dagens teoretiska prov handlar om matematik, garnityr och näringslära. Dagen därpå är det praktiska övningar med sex delmoment: dukning, servering, val av drycker, flambering, tranchering och drinkblandning. Slutligen ges även personliga poäng i renlighet, uppförande både mot kollegor och gäster samt hur väl man informerar och förklarar för gästen.

Tävlingen
De olikamomenten är mycket omfattande och man kan jämföra tävlingen med de gesällprov man tidigare gjordes. Dukningen innefattar allt från rätt bestick till blomsterarrangemang, servettbrytning, ljus osv. För att lära sig att göra vackra blomsterarrangemang beger sig tjejerna i veckan till Småland för att få den bästa träningen i Älmhult. Temat för dukningen meddelas inte förrän tävlingsdagen. Ej heller vet flickorna vad som ska kommer att ligga på faten inför trancheringen och flamberingen, men de hoppas på lamm eller fisk.
-Tranchering och flambering är inga problem, vi praktiserar det så ofta på skolan. Drinkblandning och barteknik är det däremot värre med, vi har ju ingen bar på skolan, fortsätter Sofia.

Man kommer därför att träna i en bar i Malmö under veckan före tävlingen. 15 drinkar ska de kunna varav 2 av dem kommer på tävlingen.

- Vi vet att vi kommer att drillas ordentligt, våra kunskaper testas och det blir följdfrågor på följdfrågor. Island har inte samma vinsortiment som vi så det blir desto viktigare att kunna argumentera varför vi föreslår ett visst vin, säger Linda och menar att det blir mycket plugg, nästan som glosträning inför tävlingen.

Med sina unga 19 år ger de ett ovanligt säkert och professionellt intryck i matsalen. Efter tävlingen väntar studentexamen och därefter en sommarsäsong på restaurang Skeppsbron 2 i Malmö. Båda planerar att vidareutbilda sig i branschen men först är det världen som gäller - världen ligger verkligen för deras fötter!

Maria Dahlquist
2001-05-01