Det fullkomligt kryllar av vitaminer i de späda grönsaker som börjar växa upp nu och som sedan kommer efterhand hela sommaren. Det är bara att frossa och njuta.

Vitamintricks
Det är härligt att gå en runda på torget och bedåras av alla vackra färger i torgstånden. Vitaminerna är många och rikliga i grönsaker. Det skall man förstås ta vara på så gott man kan. Därför är det bäst om man tillagar och äter grönsakerna så fort som möjligt efter skörd. Tänk också på att alltid lägga dem i kokande vatten, precis bara så att det täcker grönsakerna. Annars lakar vattnet ur mycket av vitaminerna. Sätt lock på katrullen så stannar näringen bättre där. Koka dem sedan nätt och jämt mjuka och servera genast, då är de näringsmässigt som bäst.
Att äta grönsakerna helt råa är förstås också en jättebra variant. Perfekt att skära eller riva ner i sallader som ju ofta står på bordet under sommarhalvåret.
Har du tillgång till egna grönsaker i trädgården, får du förhoppningvis stor så stor skörd att det inte går att använda allt på en gång. För de flesta grönsaker gäller det att förvälla dem precis bara halvmjuka i lättsaltat vatten, och sedan stoppa dem i frysen.

Margareta Schildt-Landgren
2001-07-02