Igår och idag dag firar man Vitlökens Dag på Öland. Vitlök (Állium satívum) odlades ursprungligen i Asien och har sedan urminnes tider använts som smaksättning och läkemedel. Dess popularitet har sedan ökat avsesvärt, i Frankrike anordnas varje år vitlöksmässor och vitlöksmarknader.
Det finns många olika typer av vitlök, de vanligaste är den vita och den rosa. De skalade klyftorna kan hackas eller pressas, oskalade klyftor kan ugnstekas i olja som de är. Vad heter då denna underbara lök i andra länder?
Franska: ail
Engelska: garlic
Tyska: knoblauch
Spanska: ajo
Italienska: aglio


Vitlökssoppa
16 oskalade vitlöksklyftor
500 g potatis
1 liter hönsbuljong
2 hela kryddnejlikor
4 persiljestjälkar
4 msk visp- eller mellangrädde
salt & vitpeppar
lagerblad

Koka upp lite vatten i en kastrull. Förväll de oskalade vitlöks-klyftorna under lock i 30 sekunder. Spola av dem i kallt vatten och skala dem. Skala och skiva potatisen. Koka upp buljong, kryddnejlikor, lagerblad och persiljestjälkar i en gryta. Lägg i potatis och vitlöksklyftor och sjud under lock i 40-50 minuter.
Fiska upp nejlikor, lagerblad och persiljestjälkar. Puréa soppan i matberedare i omgångar eller med mixerstav. Vispa i grädden. Smaka av med salt. Servera soppan varm eller rumstempererad med ljust bröd.

Maria Dahlquist
2000-07-02