Ingredienser
Vitlöksklyftor

Gör så här
Vitlök, Allium sativum, (odlas lämpligen på djuparbetade, humus- och näringsrika sandjordar eller medeltunga, sandblandade lerjordar). Får vitlöken stå i för våt jord, kommer den att ruttna under vintern.

Lämplig planteringstid är från mitten av september i norra Sverige, mitten av oktober i mellansverige och t o m november ut i södra Sverige. Om löken planteras för tidigt hinner den växa för mycket redan under hösten.

(Utsädesåtgången är ca 2 lökar per m2. Detta motsvarar ca 2 kg per 10 m2. En lök av sorten THERMIDROME har 8-12 klyftor).

Tryck mot lökens mitt så att klyftorna skiljer sig från varandra.

Klyftorna planteras, med rotändan ner, med 35-40 cm radavstånd och 10-15 cm avstånd i raden. Plantera så djupt att 4-5 cm jord täcker klyftorna.

(Använd inte färsk stallgödsel eller färsk kompost när du gödslar. Om du använder naturgödsel/kompost, ska den vara väl brunnen/förmultnad.) Tänk på att gödsla tidigt, redan när snön smälter.

Den första vitlöken kan skördas som färsk i början av sommaren, med en 2-4 cm stor lök och helt grön blast.. I mitten av juli, början på augusti är det dags att skörda. Blasten har nu gulnat och löken är nu klar. Låt den inte stå kvar för länge i jorden, då spricker det yttre, skyddande skalet.

Låt löken torka ordentligt på ett luftigt och varmet ställe i ca 2 veckor. Bästa temperatur för långtidslagring är torrt och rumstemperatur.

LYVKA TILL MED DIN VITLÖKSODLING!!!

Köp vitlök på ex handelsträdgård för odling, inte den som köps i affärerna.

Det som är inom parentes låter lite överambitiöst. Jag är amatör och odlar ändå med mycket gott resultat, men någon gödsel behövs på våren.

Kanske i senaste laget nu att plantera löken, men med tanke på det varma vädret så hinns det nog med.