Årets Wilhelmina är en tävling för proffessionella kvinnliga kockar. Den instiftades för 5 år sedan för att lyfta fram den kvinnliga kompetensen i landets restauranger och storhushåll. Tävlingen har lånat namn av Wilhelmina Skogh (1850-1926) som gjorde sig ett namn i branschen då hon öppnade och drev järnvägs- och turisthotell i Mellansverige.
Wilhelmina Skogh lät uppföra Villa Foresta på Lidingö, som nu är hotell- och konferensanläggning, samt även plats för tävlingen.
Till final i år gick: Ulrika Forsell från 28 + i Göteborg, Anna Löfgren från Håfveruds herrgård, Anna Lindgren från Fond och Jeanette Karlsson från Grythyttan.
De 7 semifinalisterna lagade under 3 timmar upp sina spännandetävlingsrätter av lamm på Svenska Gastronomiska Institutet i Stockholm.
Hårdträning som gäller
Nu gäller träning och åter träning för tjejerna inför slutkampen den 5 september på Foresta. Först måste de dock låta inspirationen flöda och skapa två nya finalrecept, en varmrätt och en dessert. I varmrätten skall ingå Kronkotlett Piggham Utvald eller Biffrad Menu. Dessutom skall både varm- och efterrätt innehålla någon av följande mejeriprodukter: matlagningsyoghurt, crème fraiche paprika & chili, kesella, Kvibille Hallands Ädel eller Kvibille Cheddar Special.
Jag kommer tillbaka efter finalen och berättar hur det gått!
Du kan läsa mer om tävlingen och se recepten på http://www.wilhelmina.nu/
Margareta Schildt-Landgren
2000-05-29