Kineserna sägerb chow och amerikanderna stir fry. Andra svänger sig mer ord som Mongolian Barbeque, blixtstekning eller orientalisk gryta. Vad man menar är det som vi kallar för att woka.


Själva woken är en rundbottnad, djup metallpanna som sätts över eld, gaslåga eller på elplatta. Woken är rundformad för att värmen ska sprida sig snabbt och jämnt i hela pannan. Eftersom råvarorna hela tiden är i rörelse och förs upp längs med wokns sidor, blir den fortare klar och tack vare den korta tillagningstiden bevaras vitaminer och mneraler, struktur, färg och smak mycket bättre.


Det är därför också mycket viktigt att vara väl förberedd. Allt bör ligga klart innan du sätter igång, strimlat, skivat, tärnat eller vad du nu föredrar. Det viktigaste är att ingredienserna är lika stora så att tillagningstiden blir densamma. Prova olika oljor när du wokar och hetta upp den ordentligt. Matfett blir inte lyckat men prova jordnötsolja, rapsolja eller vanlig matolja.


Börja med de grönsaker som tar längst tid och fortsätt sedan taktiskt. Rör om hela tiden. Tillsätt lite god vinäger, fisksås eller citronjuice. Färsk ingefära, soja, vitlök, limeblad, sesamolja och farinsocker är bra smaksättare.Wok med nudlar, biff och ingefära
1 pkt äggnudlar

200 g strimlad lövbiff

olja

1/2 strimlad rödlök

1 strimlad morot

salt


Marinad:

1 msk japansk soya

1 msk kalvfond

1 tsk sesamolja

1 tsk riven färsk ingefära

1/2 skivad grön

chilipepparGarnering:
1 msk rostade sesamfrön (rostas i stekpanna)


Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg i biffen och låt marinera i ca 15 minuter. Koka nudlarna. Värm upp olja i en wok. Woka den marinerade lövbiffen, rödlök och morot i 3 minuter. Blanda ner nudlar, salta lätt och woka ytterligare 1 minut. Garnera med sesamfrön.

Maria Dahlquist
2004-10-14