Drick ett neutralt vitt vin, drick ett ljust rosévin med viss sötma, drick ett fruktigt rött vin nästan utan strävhet, drick ett kraftigt strävt rött vin eller drick ett eldigt portvinsliknade starkvin. Vid alla tillfällena kan du ha druckit ett vin gjort på Zinfandel eller Zin, som druvan populärt kallas.

Varifrån?
Trots över 100 års forskning och debatt av vinodlare, oenologer (vinmakare) och forskare är Zinfandels härkomst fortfarande ett mysterium. Det finns en rad olika uppfattningar om varifrån Zinfandel kommer. Alla hävdar, som vanligt vid ett mysterium, att just deras tro är den rätta.
Vissa menar att den har sitt ursprung i Ungern och är samma druva som den ungerska Kadarka, råmaterialet för det historiskt kända vinet Egri Bikaver. Andra förespråkar att druvan är densamma som Primativo, som odlas mycket i södra Italien. En tredje grupp säger att druvan har sin härkomst i Kroatien eller något av länderna vid Adriatiska havet. En sista grupp tror att det är en gammal fransk druva, Black St Peter?s som importerats till USA.
Zinfandeldruvans historia är alltså lite mystisk. Vad vi dock vet är att det idag är i västra USA, och då framförallt i Kalifornien, som den hör hemma. Druvan odlas även utanför USA. I Sydafrika och i Australien finns det några få odlare som gör vin på Zin. Den odlas även på andra ställen, men då mest på experimentbasis. Procentuellt sett är odlingarna utanför USA försumbara och över hela världen kallar man Zinfandeldruvan för ?Kaliforniens egen druva?.

En druva ? många viner
Zinfandel har en otroligt bred repertoar. Den används i framställningen av alltifrån lätta vita viner till kraftiga röda, ja till och med i starkvin och mousserande viner. Att druvan används till så många olika vintyper har naturligtvis bidragit till att den till namnet är väl känd. Samtidigt har detta gett vindrickaren ett problem. Att få en uppfattning om druvan och dess vin kan vara svårt ? är det kvalitet på vinet eller inte, är det sött eller torrt, är det lätt eller kraftigt? De flesta vinerna av Zinfandel som exporteras idag är röda, alltifrån lätta, mjuka och drickfärdiga till kraftiga, sträva och lagringsdugliga. Med ett undantag ? blush wines eller white-zinfandel. Dessa är roséviner med mindre färg än de traditionella europeiska rosévinerna. Blush wines har inte sällan en viss sötma.

Druvan, dess vin och kombinationer
Att beskriva hur viner gjorda på Zinfandel smakar är alltså otroligt svårt ? man gör ju så väldigt många olika viner på druvan. Om vi riktar in oss på röda viner har vi förenklat saken något. Fortfarande finns det dock en rad olika stilar.De flesta vinerna på druvan Zinfandel delar trots allt vissa egenskaper. Vanligt är en bärig karaktär. Man talar om körsbär, björnbär, hallon eller jordgubb. Druvan Zinfandel har också en förmåga att ge vinet en karaktäristisk pepprighet eller kryddighet. De röda vinerna på Zinfandel kan förenklat delas in i tre olika kategorier: lätt och fruktig, mellan samt kraftig.

Lätt och fruktig Zin
Dessa viner är lätta i stilen, har hög friskhet och ingen strävhet. De doftar och smakar fruktigt, ofta hallon eller jordgubb. De har inte lagrats på fat och kan liknas vid de lätta vinerna från Beaujolais i Frankrike. De är gjorda för att drickas unga. De lätta och fruktiga Zinfandelvinerna är bäst till lättare mat. Lätta pastarätter med bara pesto eller kallskuret. Testa dessa viner till en sallad med kyckling eller bacon. Ha gärna i lite ost som med sin fetma kan balansera den höga syran i vinet.

Mellan/Medel Zin
Dessa viner är precis som namnet antyder något mitt emellan. De är medelfylliga och har en liten strävhet och friskhet. Frukten i doft och smak är snarare åt det mörka hållet ? körsbär istället för jordgubb. Vinerna har genom fatlagring fått viss fatkaraktär och har oftast något högre alkoholhalt än de lätta och fruktiga. De är ofta kryddiga. Dessa viner går att dricka nu, men kan också sparas några år. Testa medelzinfandel med medelkraftig mat som grillad kyckling eller kalv med tomatbaserad sås. Gryta på sydamerikansk korv, där kryddigheten i korven plockas upp av kryddigheten i vinet kan också vara bra. Att vinet har syra och körsbärston kan också ge vinet förmågan att lätt kylt passa till stekt fisk som lax med krämig sås.

Kraftfull Zin
Zinfandelviner som är kraftfulla och komplexa i både doft och smak. Fruktigheten påminner om mörka bär som körsbär och björnbär. Vinerna har hög strävhet och en markerad kryddighet, pepprighet och fatkaraktär. Kraftfulla zinfandelviner kan lagras upp till 20 år. Många anser dock att de är som bäst efter cirka åtta års lagring. Här får det gärna vara kraftig mat. Lamm, oxkött eller vilt. Maten kan gärna vara kryddig för att få en samklang med vinet. Fetma i maten är också bra eftersom vinets strävhet då minskas i en kontradiktion.

Matklubben
2004-04-02