Zucchini, squash, courgette, samma grönsak med olika namn beroende på var den kommer ifrån. Det är inte bara en vacker grönsak, den är hur användbar som helst.
Den är som bäst när den väger 100-500 g och innan kärnorna blir alltför dominerande. Små zucchini kan användas strimlade i sallad annars är den godast tillagad i t ex soppor och grytor, skivade och stekta som grönsak till kött eller fisk, som fyllning i en quiche med ost. Zucchini går bra att frysa. Skär i bitar eller skivor och förväll dem i lättsaltat vatten 1 min. Låt dem rinna av, frys in och ta upp till vinterns grytor.

Marinerade zucciniskivor
3-4 små zucchini
olivolja
3 klyftor vitlök
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad persilja
1/2 dl vitvinsvinäger
salt och peppar

Skiva zucchini i 1/2 cm tjocka skivor och fritera dem tills de är guldbruna i olivolja. Låt dem rinna av en stund på hushållspapper. Salta och peppra. Blanda hackad vitlök, kryddor och vinäger i en kopp. Varva zucchiniskivorna med vinägerblandningen på ett fat, täck över med plast och låt stå i kylen i 3-4 timmar.

Maria Dahlquist
2001-05-27