
Den är som bäst när den väger 100-500 g och innan kärnorna blir alltför dominerande. Små zucchini kan användas strimlade i sallad annars är den godast tillagad i t ex soppor och grytor, skivade och stekta som grönsak till kött eller fisk, som fyllning i en quiche med ost. Zucchini går bra att frysa. Skär i bitar eller skivor och förväll dem i lättsaltat vatten 1 min. Låt dem rinna av, frys in och ta upp till vinterns grytor.
Marinerade zucciniskivor
3-4 små zucchini
olivolja
3 klyftor vitlök
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad persilja
1/2 dl vitvinsvinäger
salt och peppar
Skiva zucchini i 1/2 cm tjocka skivor och fritera dem tills de är guldbruna i olivolja. Låt dem rinna av en stund på hushållspapper. Salta och peppra. Blanda hackad vitlök, kryddor och vinäger i en kopp. Varva zucchiniskivorna med vinägerblandningen på ett fat, täck över med plast och låt stå i kylen i 3-4 timmar.
Maria Dahlquist
2001-05-27