Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fler smarta husmorstips

 • ros 13 oktober 2008

  Här är några tips för att få bort "objudna gäster" och "dålig lukt" mm

  Citron, ättika, bakpulver och bikarbonat är exempel på miljövänliga produkter som hjälper dig i städningen. Här nedan tipsar vi om matnyttiga tips och tricks som gör din vardag lite enklare.

  En ren och fräsch skärbräda: Skölj av skärbrädan. Diska av lite och skölj igen. Ta fram vanligt hushållssalt och strö på rikligt. Salt är jättebra för det dödar bakterierna. Gnugga in saltet ordentligt med en vanlig skurborste. Låt det stå en stund och skölj sedan av. (Det syns ingen skillnad, men bakterierna är döda.)

  För en frisk doft i ugn och frys: När du rengör din kyl eller ugn, använd en droppe av någon av dessa oljor i det sista sköljvattnet till trasan - Citron, Lime, Grapefrukt, Bergamott, Tangerine eller Apelsin - så får du genast en frisk doft.

  Fräsch doft i köket: En vitlökskrans i köket rensar luften från obehaglig lukt.

  Så får du bort unken lukt från sophinken: Luktar det unket från sophinken? Då har vi ett välbeprövat tips för dig. Lägg en citronhalva i sophinken några dagar, så luktar den fräscht länge.

  Enkelt trick för att få bort husdjurspäls från tyger: Har du katt eller hund kan det vara ett enkelt knep att sätta på sig diskhandskar av gummi för att få bort hår. Dra eller svep med händerna över tyget så följer de envisa hårstråna med, om du fortsätter en stund har du till slut samlat håret i en liten boll som enkelt kan kastas i soporna. Väldigt enkelt och smidigt!

  Skrynkelfri skjorta utan strykjärn: Om du vill få din skjorta skrynkelfri utan att använda ett strykjärn kan du hänga skjortan ovanför ett badkar fyllt med hett vatten. Ångan gör att skjortan rätar ut sig.

  Ren diskborste: Kom ihåg att byta din diskborste ofta och koka den minst en gång i veckan, detta eftersom det samlas mycket bakterier på den.

  Peppar skyddar matvarorna: Förhindra mal och mjölbaggar att få fäste i ditt skafferi genom att att torka matvarorna i en varm ugn i en timme eller frysa in dem i två dagar. Förvara alltid matvarorna i lufttäta behållare. Skalbaggarnas favoritmat är bönor och korn. Ett sätt att få bort skalbaggar är att hänga små tygpåsar med pepparkorn i skafferiet.

  Lök bra för luften: Lök ska inte förvaras i kylen, det gör att det luktar illa. Däremot kan du sätta in en delad lök i skafferiet i ett dygn, det gör nämligen att luften där neutraliseras.

  Bort med bananflugorna: Är du också en av dem som drabbats av bananflugor? Fyll ett glas med öl och sätt på plast med små hål i. Flugorna kommer att krypa in allteftersom och drunkna.

  Stryk bort stearinfläckarna: Har det spillts ut stearin? Pilla då bort överflödigt stearin med något som inte förstör underlaget. Ta sedan hushållspapper, tyg eller melittafilter och lägg på stearinet. Stryk sedan med strykjärnet tills stearinet sugs upp. Byt tyg/ papper vartefter. På fönsterbräde gjord av marmor är enklast och smidigast att bara använd en klickskrapa!

  Skinande rena kastruller: För att få bort ingrodd mat i kastrull kan du gnugga med sockerbit eller blötlägg med lite bakpulver. Kastrullen blir skinande blank om du sen putsar dem med en svamp doppad i vetemjöl (funkar på alla rostfria ytor).

  Maten i plastlådor: För att hålla kylskåpet fräscht bör du inte förvara gamla pappersförpackningar i kylskåpet, som tex. pizzakartonger. Lägg över livsmedel i platsburkar och lådor med lock.

  Ren spis med bakpulver: Rengör din spis genom att blanda bakpulver och ättika för att sedan hälla blandningen kring plattorna. Låt blandningen bubbla och fräsa ordentligt, rengör sedan som vanligt med svamp, trasa och ljummet vatten.


  Sara Palmquist
  sara.palmquist@tv4.se

 • Piron 13 oktober 2008

  Mot bananflugor: lägg lite nejlikor i ett litet glas och täck dem med vatten. Ställ det bakom fruktskålen. Dessutom tycker vi att det luktar gott, men inte bananflugorna!(Y)

 • Roskerstin 13 oktober 2008

  Bränt fast i kastrull: Häll i lite bakpulver och lite vatten i kastrullen, koka upp och låt koka en stund. Det bubblar jättemycket, ta av kastrullen från plattan och ta en borste eller kökssvamp och ta bort det fastbrända. Talar av egen erfarenhet, försökte verkligen med allt fick sedan det här tipset av min storasyster och det funkar verkligen(Y)

 • shieldfire 14 oktober 2008

  Funderade ett tag på att göra en "syster-wiki" till min sajt. Det finns ofta en hel del tips och råd i de gamla kokböckerna som kanske är användbara fortfarande... så här i eko-tider kanske det finns mycket att vinna på att inte köpa massa skumma kemikalier t ex:

  "Att taga flottfläckar ur golf
  Om det kommit mycket stora oljefläckar på ett golf, då är det bäst att taga stött piplera, upplöst i vatten, och gno på fläcken dagen innan skurningen; men om det är små feta fläckar efter mat, så behöves blott taga ett stycke krita, och dermed väl gnida fläcken en stund, innan man skurar golfvet."
  ur: Husmanskost. En hjelpreda för sparsamma husmödrar (1865)

 • Limparion 14 oktober 2008

  Ja, för stött piplera har vi ju alla hemma i kökslådan. :p

 • dystraior 14 oktober 2008

  Enkelt sätt att få en fräsch disktrasa är att köra den i micron i ca 30-40 sekunder på hög värme, tar död på alla bakterier (H)

 • Smulpajen 15 oktober 2008

  Disktrasan kan också läggas i kokande vatten i diskhon och få ligga där tills vattnet är kallt. Detta gör jag ett par ggr i veckan och det funkar jättebra. Alla bakterier dör och all dålig lukt försvinner (Y)

 • emaxen 15 oktober 2008

  ::@ Äckliga bananfjugor försvinner om man tar ett glas och fyller det med 2 msk ätticka, 2 msk vatten och lite diskmedel:@:@ hu vad dom är äckliga.

  Häng en gammal telefonkatalog under diskbänken så är det bara att riva av en sida när man ska ta upp massa skräp ur slasken, man spar mycket hushållspapper på så vis.
  Man får även nytta av telefonkatalogen som man inte använder så ofta.(Y)(Y)(Y)

 • ros 15 oktober 2008

  :)Disktrasan lägger jag i diskmaskinen en gång per dag för att den ska bli riktigt ren!(Y)(Y)(Y)

 • LaJefa 15 oktober 2008

  Vill ni ha vita tänder?
  Borsta tänderna med bikarbonat lite då och då.

 • frucaos 15 oktober 2008

  Så många bra tips! Nu ska jag bara komma ihåg dem också ...

  Salt tar bort tefläckar i muggar - rikligt med salt, lite vatten och gnugga. Blir som nya!

 • The_mama97mia 15 oktober 2008

  jag undrar om ngn har ett bra tips för insidan av bilrutor? Läste i en annan tråd att spegeln i badrummet kunde torkas med sköljmedel så skulle "imman" bara rinna av, undrar omd et kan funka på bilrutor med? ngn som testat?

 • LaJefa 15 oktober 2008

  Skrivet av mama97mia den 15 okt 2008

  jag undrar om ngn har ett bra tips för insidan av bilrutor? Läste i en annan tråd att spegeln i badrummet kunde torkas med sköljmedel så skulle "imman" bara rinna av, undrar omd et kan funka på bilrutor med? ngn som testat?


  Detta måste bara testas, för det är immigt på rutorna varje morgon. Återkommer efter min test om det funkar...hoppas det!!!(H)

 • stepp567 18 oktober 2008

  Disktrasan lägger jag i diskmaskinen en gång per dag för att den ska bli riktigt ren!

  Det visste jag inte ,brukar slänga min efter en tids användning.
  Tack för tipset:)

  Har ej testat sköljmedel på bilrutor, intressant måste oxo testa
  och se om det fungerar!!!!!!(H)

 • festmaten 18 oktober 2008

  Disktrasor:
  Jag använder alltid Wettexdukar, kör dem i tvättmaskin på 60 grader tillsammans med lakan o handdukar.

 • The_mama97mia 18 november 2008

  hur gick det med sköljmedlet lajefa?

  Jag har en annan fundring :
  i mitt skåp under diskbänken luktar det jätteilla, dom som bodde här före mig rökte o har antagligen slängt fimpar i soporna o det är det som luktar fortfarande. Liksom ingrott.
  Har testat med ättiksskål. med citronhalvor. Kan ngn ge mig ett hållbart tips eller är det Wunderbaum som gäller?

 • boz1965 1 mars 2010

  För att saltet ska hålla sig torrt och inte klumpa sig har man en halv tsk risgryn (okokta) i saltkaret.

 • Mistys 17 mars 2010

  Fick höra ett tips i kväll jag aldrig hört tidigare. Kommer från Irland!
  Har barnet fått blöjeksem eller sår och irritation?? Strunta i alla köpta krämer mm. Ta en äggvita och vispa upp den lite lätt. Smörj barn stjärten med det så tjockt det går och sätt på blöjan. Läker mycket bättre och snabbare tydligen. Obs! Har inte provat själv utan min dotter fick tipset av en irländsk mamma som alltid gjorde så!

 • lillahallonet 24 mars 2010

  Man kan även använda raklödder för att imma både på badrumsspegeln och i bilen ska undvikas! (A)

 • escarboucle 24 mars 2010

  Skrivet av frucaos den 15 okt 2008

  Så många bra tips! Nu ska jag bara komma ihåg dem också ...

  Salt tar bort tefläckar i muggar - rikligt med salt, lite vatten och gnugga. Blir som nya!


  Det funkar även med cola!
  Cola funkar också på "tekulor" som blivit missfärgade.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.