Det verkar som folk sitter och trycker på sina fiffiga idéer. Aldrig har jag t ex läst om hur man enklast skummar kokande buljong. Var tvungen att själv hitta på det: använd en tesil!
Salta i vattnet då du kokar rimmat kött. Smaka av kokvattnet, vid långkok hinner salthalterna i kött och vätska jämnas ut och saltare än vattnet kan köttet inte bli. Salta även kokvattnet till korven så smakar den inte urvattnad om den spricker. Detta står inte heller någonstans. (Y)
Nu är det upp till dig att fylla på med klurigheter!
evaldo4 december 2007
Ssaltet i saltkaret och andra finmalda kryddor vill klumpa ihop sig om det är fuktigt. Lägg i några torra gula ärter i saltkaret och skaka lite så löses klumparna upp.
rostok4 december 2007
Ett annat tips, som även min mormor alltid gjorde, är att ha i risgryn i saltkaret. Då blir saltet torrt och fint igen. Bra för de som är allergiska mot ärtor, men även för andra. Jag tror att fler personer har risgryn hemma än de som har gula ärtor.
Tillberga4 december 2007
när man kokar grytor med en massa kryddor och korn
lägger jag dom i en tekula
alla pepparkorn kan jag ta upp enkelt när de är klart
vet att de finns fiffiga små behållare för sånt
har en men den är så himla svårdiskad
Måd
anluk5 december 2007
Är det någon som har något bra tips på hur man skall undvika att bränna i botten vid tex grötkokning, när jag kokar sås osv. Spelar ingen roll hur mycket jag rör eller hur låg värme jag har. Det blir alltid lite bränt i botten.........:@
matvraket5 december 2007
Skrivet av anluk den 5 dec 2007
Är det någon som har något bra tips på hur man skall undvika att bränna i botten vid tex grötkokning, när jag kokar sås osv. Spelar ingen roll hur mycket jag rör eller hur låg värme jag har. Det blir alltid lite bränt i botten.........:@
Min mamma brukar alltid lägga en femkrona under kastrullen när hon kokoar gröt, men om det är för att hindra att den ska brännas vid eller om det är för att hindra att den kokar över vet jag inte. Ska kolla upp det!
evaldo5 december 2007
Skrivet av Tillberga den 4 dec 2007
när man kokar grytor med en massa kryddor och korn
lägger jag dom i en tekula
alla pepparkorn kan jag ta upp enkelt när de är klart
vet att de finns fiffiga små behållare för sånt
har en men den är så himla svårdiskad
Måd
Det var smart. (Y)
evaldo5 december 2007
Skrivet av matvraket den 5 dec 2007
Skrivet av anluk den 5 dec 2007
Är det någon som har något bra tips på hur man skall undvika att bränna i botten vid tex grötkokning, när jag kokar sås osv. Spelar ingen roll hur mycket jag rör eller hur låg värme jag har. Det blir alltid lite bränt i botten.........:@
Min mamma brukar alltid lägga en femkrona under kastrullen när hon kokoar gröt, men om det är för att hindra att den ska brännas vid eller om det är för att hindra att den kokar över vet jag inte. Ska kolla upp det!
Jag skulle kunna tänka mig att det är för att det inta ska brännas vid. Kastrullen står ju inte med hela botten på plattan. (H)
anluk5 december 2007
Skall prova det med femkronan nästa gång det är aktuellt. (Y)
monac5 december 2007
teflon kastruller.till såser & dyligt. En "välskött" järngryta brukar vara svår att bränna i botten. lycka :) till!
Superbruden5 december 2007
Ytterligare ett trix....
För en krämigare Jansson och andra gratänger t ex potatisgratäng...
Koka grädde (blanda gärna i en burk creme fraiche oxå) tillsammans med en buljongtärning och kryddor. Koka upp först innan ni lägger i potatisen, koka i ca 3 minuter med potatisen. Grädda som vanligt i ugnen. Förutom att det blir krämigare så går det dessutom fortare. Använd gärna matlagningsgrädde om ni inte vill ha den vanliga grädden.
SMASKIGT!!
(Y)
anluk5 december 2007
För att kolla om okokta ägg är sura eller inte kan man lägga dem i en skål med vatten. Om de flyter upp släng dem!
5 december 2007
Har du gjort en sås som blivit för salt ta då en rå potatis, skala och skiva, lägg i och låt den koka i såsen några minuter. Ta därefter upp potatisen och släng den. Potatisen drar åt sig saltet.
monac5 december 2007
fungerar det verkligen m potatisen????
ThomasP5 december 2007
Skrivet av matvraket den 5 dec 2007
Skrivet av anluk den 5 dec 2007
Är det någon som har något bra tips på hur man skall undvika att bränna i botten vid tex grötkokning, när jag kokar sås osv. Spelar ingen roll hur mycket jag rör eller hur låg värme jag har. Det blir alltid lite bränt i botten.........:@
Min mamma brukar alltid lägga en femkrona under kastrullen när hon kokoar gröt, men om det är för att hindra att den ska brännas vid eller om det är för att hindra att den kokar över vet jag inte. Ska kolla upp det!
Man kan även stoppa in en baksticka av metal mellan plattan och grytan //Mvh Thomas
tuden5 december 2007
Jag använder ett lagom stort peparkaksmått det fungerar jättebra att ställa kasrullen på(Y)
tuden5 december 2007
oj kastrullen ska det va:D
Thordsson5 december 2007
Jag kokar min risgrynsgröt i soffan, så gjorde alltid min mormor. Koka upp gröten som vanligt, slå sen in den i ett par dagstidningar, slå en rejäl filt om den och låt det sen stå i soffan över natten. Mums att värma på på julmorgonen då den är krämig och obränd.
5 december 2007
Skrivet av Thordsson den 5 dec 2007
Jag kokar min risgrynsgröt i soffan, så gjorde alltid min mormor. Koka upp gröten som vanligt, slå sen in den i ett par dagstidningar, slå en rejäl filt om den och låt det sen stå i soffan över natten. Mums att värma på på julmorgonen då den är krämig och obränd.
Vilket charmigt tips!
Då gäller det att man inte har några nyfikna husdjur i närheten av soffan på natten:'(
Mannagrynsgröt tycker jag är gott. Har kommit på att om jag kokar upp mjölken, sätter i grynen och ställer den åt sidan vid spisen 10-15 min så blir den bra.
Aluminiumkastruller ÄR inte roliga eller kanske nyttiga att laga mat i men det bränner fast mindre i dom.
mumsigt5 december 2007
Det enda tips jag kan komma på just nu är att jag försöker spara tid när jag lagar mat.
Om jag kokar något,potatismos,te,eller pasta ,ris eller vad så häller jag först alltid i så hett vatten jag kan från kranen i kastrullen.
Då spar jag tid om jag har något annat som jag lagat och som börjar bli färdigt.
Det här är väl sådant som alla gör,men ibland glömmer man kanske bort det.
Det går ju så mycket fortare att koka upp då.(Y)
Det verkar som folk sitter och trycker på sina fiffiga idéer. Aldrig har jag t ex läst om hur man enklast skummar kokande buljong. Var tvungen att själv hitta på det: använd en tesil!
Salta i vattnet då du kokar rimmat kött. Smaka av kokvattnet, vid långkok hinner salthalterna i kött och vätska jämnas ut och saltare än vattnet kan köttet inte bli. Salta även kokvattnet till korven så smakar den inte urvattnad om den spricker. Detta står inte heller någonstans. (Y)
Nu är det upp till dig att fylla på med klurigheter!
Ssaltet i saltkaret och andra finmalda kryddor vill klumpa ihop sig om det är fuktigt. Lägg i några torra gula ärter i saltkaret och skaka lite så löses klumparna upp.
Ett annat tips, som även min mormor alltid gjorde, är att ha i risgryn i saltkaret. Då blir saltet torrt och fint igen. Bra för de som är allergiska mot ärtor, men även för andra. Jag tror att fler personer har risgryn hemma än de som har gula ärtor.
när man kokar grytor med en massa kryddor och korn
lägger jag dom i en tekula
alla pepparkorn kan jag ta upp enkelt när de är klart
vet att de finns fiffiga små behållare för sånt
har en men den är så himla svårdiskad
Måd
Är det någon som har något bra tips på hur man skall undvika att bränna i botten vid tex grötkokning, när jag kokar sås osv. Spelar ingen roll hur mycket jag rör eller hur låg värme jag har. Det blir alltid lite bränt i botten.........:@
Är det någon som har något bra tips på hur man skall undvika att bränna i botten vid tex grötkokning, när jag kokar sås osv. Spelar ingen roll hur mycket jag rör eller hur låg värme jag har. Det blir alltid lite bränt i botten.........:@
Min mamma brukar alltid lägga en femkrona under kastrullen när hon kokoar gröt, men om det är för att hindra att den ska brännas vid eller om det är för att hindra att den kokar över vet jag inte. Ska kolla upp det!
när man kokar grytor med en massa kryddor och korn
lägger jag dom i en tekula
alla pepparkorn kan jag ta upp enkelt när de är klart
vet att de finns fiffiga små behållare för sånt
har en men den är så himla svårdiskad
Måd
Det var smart. (Y)
Är det någon som har något bra tips på hur man skall undvika att bränna i botten vid tex grötkokning, när jag kokar sås osv. Spelar ingen roll hur mycket jag rör eller hur låg värme jag har. Det blir alltid lite bränt i botten.........:@
Min mamma brukar alltid lägga en femkrona under kastrullen när hon kokoar gröt, men om det är för att hindra att den ska brännas vid eller om det är för att hindra att den kokar över vet jag inte. Ska kolla upp det!
Jag skulle kunna tänka mig att det är för att det inta ska brännas vid. Kastrullen står ju inte med hela botten på plattan. (H)
Skall prova det med femkronan nästa gång det är aktuellt. (Y)
teflon kastruller.till såser & dyligt. En "välskött" järngryta brukar vara svår att bränna i botten. lycka :) till!
Ytterligare ett trix....
För en krämigare Jansson och andra gratänger t ex potatisgratäng...
Koka grädde (blanda gärna i en burk creme fraiche oxå) tillsammans med en buljongtärning och kryddor. Koka upp först innan ni lägger i potatisen, koka i ca 3 minuter med potatisen. Grädda som vanligt i ugnen. Förutom att det blir krämigare så går det dessutom fortare. Använd gärna matlagningsgrädde om ni inte vill ha den vanliga grädden.
SMASKIGT!!
(Y)
För att kolla om okokta ägg är sura eller inte kan man lägga dem i en skål med vatten. Om de flyter upp släng dem!
Har du gjort en sås som blivit för salt ta då en rå potatis, skala och skiva, lägg i och låt den koka i såsen några minuter. Ta därefter upp potatisen och släng den. Potatisen drar åt sig saltet.
fungerar det verkligen m potatisen????
Är det någon som har något bra tips på hur man skall undvika att bränna i botten vid tex grötkokning, när jag kokar sås osv. Spelar ingen roll hur mycket jag rör eller hur låg värme jag har. Det blir alltid lite bränt i botten.........:@
Min mamma brukar alltid lägga en femkrona under kastrullen när hon kokoar gröt, men om det är för att hindra att den ska brännas vid eller om det är för att hindra att den kokar över vet jag inte. Ska kolla upp det!
Man kan även stoppa in en baksticka av metal mellan plattan och grytan //Mvh Thomas
Jag använder ett lagom stort peparkaksmått det fungerar jättebra att ställa kasrullen på(Y)
oj kastrullen ska det va:D
Jag kokar min risgrynsgröt i soffan, så gjorde alltid min mormor. Koka upp gröten som vanligt, slå sen in den i ett par dagstidningar, slå en rejäl filt om den och låt det sen stå i soffan över natten. Mums att värma på på julmorgonen då den är krämig och obränd.
Jag kokar min risgrynsgröt i soffan, så gjorde alltid min mormor. Koka upp gröten som vanligt, slå sen in den i ett par dagstidningar, slå en rejäl filt om den och låt det sen stå i soffan över natten. Mums att värma på på julmorgonen då den är krämig och obränd.
Vilket charmigt tips!
Då gäller det att man inte har några nyfikna husdjur i närheten av soffan på natten:'(
Mannagrynsgröt tycker jag är gott. Har kommit på att om jag kokar upp mjölken, sätter i grynen och ställer den åt sidan vid spisen 10-15 min så blir den bra.
Aluminiumkastruller ÄR inte roliga eller kanske nyttiga att laga mat i men det bränner fast mindre i dom.
Det enda tips jag kan komma på just nu är att jag försöker spara tid när jag lagar mat.
Om jag kokar något,potatismos,te,eller pasta ,ris eller vad så häller jag först alltid i så hett vatten jag kan från kranen i kastrullen.
Då spar jag tid om jag har något annat som jag lagat och som börjar bli färdigt.
Det här är väl sådant som alla gör,men ibland glömmer man kanske bort det.
Det går ju så mycket fortare att koka upp då.(Y)