Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hjälp mig gå ner i vikt

  • puntella 12 maj 2009

    Vem vill hjälpa mig att gå ner i vikt?

    Har någon ett schema eller liknande som fungerat bra?

  • Matvagott 12 maj 2009

    Vikt väktarna..Finns det i Holland?????

  • puntella 12 maj 2009

    Jo det gör de, men jag vill inte gå med i någon klubb eller liknande.

  • safir74 12 maj 2009

    Jag följer GI-metoden. Så jag har köpt en del böcker med goda recept dessutom finns det många GI-rätter här :)

    Dessa 3 böcker har jag
    http://www.bokus.com/b/9789100114107.html?pt=SSO_1&search_term=GI

    http://www.bokus.com/b/9789100114107.html?pt=SSO_1&search_term=GI

    http://www.bokus.com/b/9789151851464.html?pt=search_result&search_term=Klaras%20GI

  • puntella 12 maj 2009

    Har lite problem met GI metoden här, svart att fa tag pa vissa produkter (eller sa har jag ingen aning om vad de heter pa holländska)....

  • safir74 12 maj 2009

    Aha där ser man.

  • Super_Mario 12 maj 2009

    Dra ner pa kolhydrater drick mycket vatten och borja trana... Atminstande forsoka ga 30 minuter om dagen minst! Lycka till (Y)

  • puntella 12 maj 2009

    Träna är ett problem...

    Har CVS/ME och sover en massa.
    Är lättare att göra nagot at maten..

  • safir74 12 maj 2009

    Försöka att äta mera grönsaker och frukter

  • mooseella 12 maj 2009

    Börja med att ta bort allt vitt, så som vetemjöl och socker. De första två -tre veckorna så bör man få igång fettförbränningen. Frukosten är det första man brukar få ändra på. Bort med allt bröd, potatis , ris och pasta under vecka 1 och ev. vecka 2
    Förslag på frukost:
    Kickstart dag 1-7
    Frukost:
    Välj livsmedel från varje grupp till varje frukost
    1.
    2-3 ägg eller 250 g keso
    Omelett eller kokt eller stekt eller äggröra
    2.
    Skinka kokt eller rökt
    4 skivor bacon
    Sardiner eller makrill i tomatsås
    Rökt/gravad lax
    Kalkonkött
    3.
    1 tomat eller ½ paprika eller ½ gurka eller svamp (svampen kan stekas och läggas i omeletten)
    Salladsblad
    4.
    1-2 msk färskost (Cream Cheese) eller
    1,5 dl lätt eller minimjölk eller
    2-3 skivor hårdost
    5. Kaffe eller te +1-2 glas vatten (obligatoriskt)
    Tillsätt 1-2 msk psylliumfrö eller krossat linfrö i t.ex. Sallad eller omelett.
    Dessa ökar mättnadskänslan men bidrar också till att sänka GI-värdet.
    Keso kan smaksättas med t.ex. purjolök och valfria kryddor. Hackad persilja är också gott i.
    Lunch och middag vecka 1
    Välj livsmedel från samtliga grupper varje dag

    1.
    Kött, Fisk och Skaldjur
    Ex. Nötkött, nötfärs, Viltkött
    Fläskkotlett/filé
    Kalkon, Struts
    Kyckling (äts utan skinn)
    Tonfisk, Lax, Sardiner, Makrill, Torsk, Strömming, Kolja, Marulk mm
    Räkor, Musslor, Krabba, Hummer
    Undvik all form av panerad och friterad mat
    Äter så mycket man vill/orkar
    2.
    Grönsaker med lågt kolhydrat innehåll
    250-400 g varje dag
    Alfalfagroddar
    Gurka
    Sallad
    Paprika
    Rädisor
    Stjälkselleri
    3.
    Grönsaker med lite högre kolhydrat innehåll
    Ät 100-250 g varje dag
    Avokado, Blomkål, Broccoli
    Kronärtskocka, Sparris, Aubergine
    Harricot Verts, Lök, Spenat
    Squash, Tomat
    4.
    Fett
    1-2 msk olivolja eller
    1-2 msk kallpressad rapsolja
    5.
    Dryck
    Vatten
    6. Tillbehör
    Kryddor, valfri mängd
    Vinäger, valfri mängd
    Pressad citron, valfri mängd

    2 msk Linfrö eller psylliumfrö
    Dressing med olja och vinäger sänker GI-värdet på måltiden
    3 msk olja + 1 msk valfri vinäger + valfri kryddning (vitlök, Italiensk Salladskrydda, salt/peppar, örter mm)

    VECKA 2
    Under denna vecka kommer dina kolhydrater från bröd, frukt & bär, bönor och grönsaker. Minst 500 g grönsaker och frukt varje dag. Brödet ska vara fiberrikt och utan vetemjöl och socker.
    Du ska äta kött, fisk, skaldjur och ägg och inte mindre än 150-250/ måltid. Känner du dig hungrig så ät mer proteiner.
    Ät fett till alla måltider men undvik alla former av margarin. Bra fett är olivolja, kallpressad rapsolja och ost. Ät i huvudsak omättat fett finns i bl.a. avokado och nötter.
    1-2 msk vattenlösliga fibrer i form av linfrö eller psylliumfrö varje dag. Ät gärna Omega-3 kapslar eftersom de flesta av oss inte äter tillräckligt med fisk.

    Kickstart vecka 2 – Frukost

    Till varje frukost ska du välja från följande grupper.
    1. 1-2 ägg. Omelett, kokt, stekt eller ”scramble”
    2. Kött & fisk. Skinka, kokt eller rökt, 4 skivor bacon, kalkon, makrill i tomat
    3. Frukt & grönsaker. 1 dl bär, 1 glas färskpressad apelsinjuice, tomat, paprika, gurka, svamp.
    4. Mejerivaror. 2½ dl naturell lättyoghurt eller lättfil, 2½ dl lätt- eller minimjölk
    5. Mejerivaror 2. 2 msk färskost, 2-3 skivor hårdost
    6. Bröd. 1 skiva surdegsbröd, 1 skiva bröd rågbröd.
    7. Dryck. Kaffe, te (gärna grönt) 1-2 glas vatten (obligatoriskt)

    Lunch och middag vecka 2

    Välj något från samtliga grupper till varje måltid.

    1. Kött, fisk & skaldjur. Köttfärs, nötkött, Fläskkotlett, kyckling, kalkon, tonfisk, lax, sardiner, räkor.
    2. Grönsaker. Alfalfagroddar, gurka, sallad, paprika, rädisor, tomat, lök, spenat, zucchini, haricot verts, aubergine, kronärtskocka, blomkål, broccoli, blekselleri, sparris. Ät 300-500g av ovanstående varje dag.
    3. Bönor. Vita/ röda/svarta bönor, gröna eller röda linser, quinoa.
    4. Fett. 1-2 msk olivolja, 1-2 msk kallpressad rapsolja.
    5. Dryck. Vatten.

    MATVAROR I BRA FRUKOSTAR VECKA 3

    PROTEIN.
    skinka, makrill i tomatsås, 4 skivor bacon, ägg, kalkonkött.

    KOLHYDRATER.
    All Bran, müsli (osötad) Havregrynsgröt, rågbröd med surdeg, bröd med havrekli och linfrö, bröd från fyra sädesslag.

    FETT.
    Bregott, 1-2 tsk
    Solrosfrön

    MEJERIPRODUKTER.
    Naturell lättyoghurt, Lättfil, lätt/minimjölk, ost, färskost, keso, kesella.

    FRUKT, BÄR F& GRÖNSAKER.
    bär, torkade aprikoser, marmelad med fruktos, färskpressad juice, grönsaker, paprika, tomat, gurka.

    MATVAROR I BRA LUNCHER & MIDDAGAR UNDER V ECKA 3.

    Sojaspagetti, kokt kylskåpskall potatis, gröna eller röda linser, kidneybönor, vita bönor, kikärtor, sojabönor, quinoa, grönsaker, lättmjölk, lättfil & naturell lättyoghurt, alla typer av bär, 2-3 skivor ost. Kött, fisk, kyckling

    GI-SÄNKARE
    äppelcidervinäger, citron, lime, vinäger, Psylliumfrö, linfrö.

    BRA MELLANMÅL.
    Äpple, päron, apelsin, grapefrukt.
    2 bitar mörk choklad 70 %, 10-14 st nötter, 4-6 torkade aprikoser, 10-12 oliver

    Jag gick själv ner 9 kg på 3 månader när jag åt enligt ovan. Från 65 till 56, har sedan dess stort sett hållt min vikt. Detta gjorde jag för 7 år sedan. Lycka till, undrar du något så skriv i min gästbok och fråga så ska jag svara så gott jag kan. Är utbildad GI-coach.

  • puntella 12 maj 2009

    Tack än en gang!

  • AnneNi 13 maj 2009

    Mitt tips är att äta havregrynsgröt 2 av 4 mål per dag. De andra två är "vanlig" mat som du äter enligt tallriksmodellen, med 1/2 del grönsaker, 1/4 del kött, 1/4 potatis, ris eller pasta. En frukt efter maten är också okej. Tänk på att dricka mycket vatten. Vill du äta något onyttigt så gör det endast en dag i veckan. Att motionera är ockås viktigt. Vill du styrketräna är det bra, eftersom en ökad muskelmassa ger ökad förbränning alltid. Då är det bra med 2-3 gånger i veckan. Kombinera gärna med kondistionsträning minst 5 dagar i veckan. Följer du detta bör du lätt gå ner i vikt, och det är dessutom en väldigt bra och hållbar viktnedgång. Det kan ta ett tag, men det är viktigt för att inte tappa muskelmassa istället för fett.
    Lycka till!

  • puntella 13 maj 2009

    Fragan är om jag ens har muskler LOL :p

    Vad äter man till havregrynsgröten da? Jag brukar alltid ha lingonsylt och mjölk, men antar att lingonsylt inte är bra..

  • Scrapkuben 13 maj 2009

    Istället för sylt till gröten kan du ju ha färska bär! Eller frukter.

  • Nusse 13 maj 2009

    Rivet äpple på havregrynsgröt är väldans gott!:D

  • puntella 13 maj 2009

    Och äpple far man äta med GI?

    Kan testa det imorgon, har lyckligtvis äpplen hemma (fast jag är allergisk...)

  • jimboz 13 maj 2009

    Skrivet av mooseella den 12 maj 2009

    Börja med att ta bort allt vitt, så som vetemjöl och socker. De första två -tre veckorna så bör man få igång fettförbränningen. Frukosten är det första man brukar få ändra på. Bort med allt bröd, potatis , ris och pasta under vecka 1 och ev. vecka 2
    Förslag på frukost:
    Kickstart dag 1-7
    Frukost:
    Välj livsmedel från varje grupp till varje frukost
    1.
    2-3 ägg eller 250 g keso
    Omelett eller kokt eller stekt eller äggröra
    2.
    Skinka kokt eller rökt
    4 skivor bacon
    Sardiner eller makrill i tomatsås
    Rökt/gravad lax
    Kalkonkött
    3.
    1 tomat eller ½ paprika eller ½ gurka eller svamp (svampen kan stekas och läggas i omeletten)
    Salladsblad
    4.
    1-2 msk färskost (Cream Cheese) eller
    1,5 dl lätt eller minimjölk eller
    2-3 skivor hårdost
    5. Kaffe eller te +1-2 glas vatten (obligatoriskt)
    Tillsätt 1-2 msk psylliumfrö eller krossat linfrö i t.ex. Sallad eller omelett.
    Dessa ökar mättnadskänslan men bidrar också till att sänka GI-värdet.
    Keso kan smaksättas med t.ex. purjolök och valfria kryddor. Hackad persilja är också gott i.
    Lunch och middag vecka 1
    Välj livsmedel från samtliga grupper varje dag

    1.
    Kött, Fisk och Skaldjur
    Ex. Nötkött, nötfärs, Viltkött
    Fläskkotlett/filé
    Kalkon, Struts
    Kyckling (äts utan skinn)
    Tonfisk, Lax, Sardiner, Makrill, Torsk, Strömming, Kolja, Marulk mm
    Räkor, Musslor, Krabba, Hummer
    Undvik all form av panerad och friterad mat
    Äter så mycket man vill/orkar
    2.
    Grönsaker med lågt kolhydrat innehåll
    250-400 g varje dag
    Alfalfagroddar
    Gurka
    Sallad
    Paprika
    Rädisor
    Stjälkselleri
    3.
    Grönsaker med lite högre kolhydrat innehåll
    Ät 100-250 g varje dag
    Avokado, Blomkål, Broccoli
    Kronärtskocka, Sparris, Aubergine
    Harricot Verts, Lök, Spenat
    Squash, Tomat
    4.
    Fett
    1-2 msk olivolja eller
    1-2 msk kallpressad rapsolja
    5.
    Dryck
    Vatten
    6. Tillbehör
    Kryddor, valfri mängd
    Vinäger, valfri mängd
    Pressad citron, valfri mängd

    2 msk Linfrö eller psylliumfrö
    Dressing med olja och vinäger sänker GI-värdet på måltiden
    3 msk olja + 1 msk valfri vinäger + valfri kryddning (vitlök, Italiensk Salladskrydda, salt/peppar, örter mm)

    VECKA 2
    Under denna vecka kommer dina kolhydrater från bröd, frukt & bär, bönor och grönsaker. Minst 500 g grönsaker och frukt varje dag. Brödet ska vara fiberrikt och utan vetemjöl och socker.
    Du ska äta kött, fisk, skaldjur och ägg och inte mindre än 150-250/ måltid. Känner du dig hungrig så ät mer proteiner.
    Ät fett till alla måltider men undvik alla former av margarin. Bra fett är olivolja, kallpressad rapsolja och ost. Ät i huvudsak omättat fett finns i bl.a. avokado och nötter.
    1-2 msk vattenlösliga fibrer i form av linfrö eller psylliumfrö varje dag. Ät gärna Omega-3 kapslar eftersom de flesta av oss inte äter tillräckligt med fisk.

    Kickstart vecka 2 – Frukost

    Till varje frukost ska du välja från följande grupper.
    1. 1-2 ägg. Omelett, kokt, stekt eller ”scramble”
    2. Kött & fisk. Skinka, kokt eller rökt, 4 skivor bacon, kalkon, makrill i tomat
    3. Frukt & grönsaker. 1 dl bär, 1 glas färskpressad apelsinjuice, tomat, paprika, gurka, svamp.
    4. Mejerivaror. 2½ dl naturell lättyoghurt eller lättfil, 2½ dl lätt- eller minimjölk
    5. Mejerivaror 2. 2 msk färskost, 2-3 skivor hårdost
    6. Bröd. 1 skiva surdegsbröd, 1 skiva bröd rågbröd.
    7. Dryck. Kaffe, te (gärna grönt) 1-2 glas vatten (obligatoriskt)

    Lunch och middag vecka 2

    Välj något från samtliga grupper till varje måltid.

    1. Kött, fisk & skaldjur. Köttfärs, nötkött, Fläskkotlett, kyckling, kalkon, tonfisk, lax, sardiner, räkor.
    2. Grönsaker. Alfalfagroddar, gurka, sallad, paprika, rädisor, tomat, lök, spenat, zucchini, haricot verts, aubergine, kronärtskocka, blomkål, broccoli, blekselleri, sparris. Ät 300-500g av ovanstående varje dag.
    3. Bönor. Vita/ röda/svarta bönor, gröna eller röda linser, quinoa.
    4. Fett. 1-2 msk olivolja, 1-2 msk kallpressad rapsolja.
    5. Dryck. Vatten.

    MATVAROR I BRA FRUKOSTAR VECKA 3

    PROTEIN.
    skinka, makrill i tomatsås, 4 skivor bacon, ägg, kalkonkött.

    KOLHYDRATER.
    All Bran, müsli (osötad) Havregrynsgröt, rågbröd med surdeg, bröd med havrekli och linfrö, bröd från fyra sädesslag.

    FETT.
    Bregott, 1-2 tsk
    Solrosfrön

    MEJERIPRODUKTER.
    Naturell lättyoghurt, Lättfil, lätt/minimjölk, ost, färskost, keso, kesella.

    FRUKT, BÄR F& GRÖNSAKER.
    bär, torkade aprikoser, marmelad med fruktos, färskpressad juice, grönsaker, paprika, tomat, gurka.

    MATVAROR I BRA LUNCHER & MIDDAGAR UNDER V ECKA 3.

    Sojaspagetti, kokt kylskåpskall potatis, gröna eller röda linser, kidneybönor, vita bönor, kikärtor, sojabönor, quinoa, grönsaker, lättmjölk, lättfil & naturell lättyoghurt, alla typer av bär, 2-3 skivor ost. Kött, fisk, kyckling

    GI-SÄNKARE
    äppelcidervinäger, citron, lime, vinäger, Psylliumfrö, linfrö.

    BRA MELLANMÅL.
    Äpple, päron, apelsin, grapefrukt.
    2 bitar mörk choklad 70 %, 10-14 st nötter, 4-6 torkade aprikoser, 10-12 oliver

    Jag gick själv ner 9 kg på 3 månader när jag åt enligt ovan. Från 65 till 56, har sedan dess stort sett hållt min vikt. Detta gjorde jag för 7 år sedan. Lycka till, undrar du något så skriv i min gästbok och fråga så ska jag svara så gott jag kan. Är utbildad GI-coach.




    Tacka det va väldigt bra beskrivet och jag hänger på :)
    Jag har lagt till dig som vän om du inte misstycker.Då kan jag kanske be dig om råd nån gång

  • mooseella 13 maj 2009

    Helt ok, bara trevligt (Y)

  • puntella 13 maj 2009

    --> Jimboz

    Vi kan ju peppa varandra (tänkte börja ordentligt pa mandag)

  • Tillberga 14 maj 2009

    att gå ner i vikt är inte så svårt de är att hålla den lägre vikten som är svårt

    jag vet vad jag pratar om, har varit överviktig i 40 år
    och jag lyckades inte hålla min vikt
    gick ner 7 kg upp 10 kg och så höll de på
    tillslut vägde jag 135kg
    idag väger jag 62kg

    frukost
    mellanmål
    lunch
    mellanmål
    middag
    mellanmål

    så ser min dag ut och de får jag inte rucka på
    jag har viserligen gjort en viktoperation
    men jag vet ju att om jag kunnat äta som jag ätr i dag
    så hade jag ALDRIG blivit överviktig

    jag äter i stort sätt allt
    dock undviker jag vitt mjöl och rafinerat socker

    jag tror på att få in en BRA mathålning är de viktigaste
    äta av allt i lagom mängd och få till de med tiderna

    att skriva matlista så man alltid har mat hemma och vet vad de blir
    så man inte bara tar en macka eller bulle och lite kaffe för man inte vet va man skall laga

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.