Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kalvdans

  • evaldo 14 november 2007

    Kalvdans åt jag mycket när jag var barn.
    Vi bodde på lantgård så vi hade tillgång på färsk råmjölk och åt det ganska ofta.
    Vi åt också råmjölkspannkaka med lingonsylt, det vara också väldigt gott. Vi barn älskade den, minns jag

  • matvraket 14 november 2007

    Vad är kalvdans? Det lät mycket intressant. (Y)

  • evaldo 14 november 2007

    Kalvdans är en maträtt gjord av råmjölk, som är den första mjölk som kon producerar efter kalvning och mycket proteinrik. Råmjölken kokas, tillsammans med socker, salt och kardemumma eller kanel, i vattenbad i ugnen (alternativt på låg värme lång tid: 150 grader i 1 timme) tills den stelnar till en krämig konsistens. Den serveras sedan varm, ljummen eller kall med sylt. Den kan också serveras brynt, alltså stekt i skivor. Kalvdans serveras som dessert eller lättare måltid.

    En variant av kalvdans utan råmjölk kan tillagas med torrmjölk och ägg, som då får ersätta den proteinrika råmjölken.

    Det kan vara svårt att få tag på råmjölk i dag. Finns hos de bönder som uppföder kalvar.

  • matvraket 14 november 2007

    Oj, det lät gott. Lite som creme brule i konsistensen då? Aldrig hört talas om, men det måste bero på att det är svårt att få tag på råmjölk. Får se om jag någonsin får möjlighet att testa det.Om inte annat så vet jag ju vad det är för ngt nu! :p

  • irrevirre 14 november 2007

    Min mormor gjorde något som kallades sötost ibland. Det serverades som dessert.
    Det smakade sött och som inget annat jag kan komma på.

    Tyvärr vet jag inte alls hur det gjordes och av vad. Ja, någon mjölk var det men mer vet jag inte.

    Någon som vet?

  • evaldo 14 november 2007

    Ett julbord kräver sötost. En tradition som det bara inte går vara utan.
    Detta recept ligger bakom min barndoms julars sötost.
    Låt er väl smaka.
    Sötost:
    Detta behöver du
    2,5 liter mjölk
    2 kanelstänger
    2 dl socker
    2 ägg
    2 msk ostlöpe
    Sirap

    Gör så här:
    Socker, mjölk och kanelstängerna kokas ihop till hälften.
    Kylner tills det är fingerljummet
    Tillsätt ägg och ostlöpe
    Låtstå tills det stelnar.
    Sätt därefter in i ugnen på 200 grader
    Grädda tills den är brun
    Mot slutet av gräddningen ringla över lite sirap.
    Det tar ca 3 timmar att grädda.

  • ThomasP 14 november 2007

    Jag har ett fuskrecept på kalvdans men tyvärr utan rå mjölk då det är svårt att få tag på den//Thomas

  • 14 november 2007

    Skrivet av evaldo den 14 nov 2007

    Kalvdans åt jag mycket när jag var barn.
    Vi bodde på lantgård så vi hade tillgång på färsk råmjölk och åt det ganska ofta.
    Vi åt också råmjölkspannkaka med lingonsylt, det vara också väldigt gott. Vi barn älskade den, minns jag


    Samma här, vi bodde också på en lantgård, så jag minns kalvdansen! Tack för påminnelsen! Jag kan nästan känna smaken....

  • 14 november 2007

    Skrivet av Tpersson den 14 nov 2007

    Jag har ett fuskrecept på kalvdans men tyvärr utan rå mjölk då det är svårt att få tag på den//Thomas


    Hej Tpersson! Har du provat receptet så du kan jämföra smaken med den gjord på råmjölk?

  • ThomasP 14 november 2007

    Den blir lite hårdare och kanske lite blekare i smaken men det är länge sedan jag fick tag på råmjölk.//Thomas

  • anluk 15 november 2007

    Kalvdans är bara hur gott som helst. Det fick jag som barn när mamma lyckades få tag på råmjölk av en släkting, men nu är det läääääänge sen jag åt det. Får kanske prova fuskreceptet. Finns det på Tperssons hemsida tro??

  • irrevirre 15 november 2007

    Åh, vad roligt att få veta! Tack och bock!
    Ingen annan jag nämt det till visste vad det var:-)
    / IrreVirre



    Skrivet av evaldo den 14 nov 2007

    Ett julbord kräver sötost. En tradition som det bara inte går vara utan.
    Detta recept ligger bakom min barndoms julars sötost.
    Låt er väl smaka.
    Sötost:
    Detta behöver du
    2,5 liter mjölk
    2 kanelstänger
    2 dl socker
    2 ägg
    2 msk ostlöpe
    Sirap

    Gör så här:
    Socker, mjölk och kanelstängerna kokas ihop till hälften.
    Kylner tills det är fingerljummet
    Tillsätt ägg och ostlöpe
    Låtstå tills det stelnar.
    Sätt därefter in i ugnen på 200 grader
    Grädda tills den är brun
    Mot slutet av gräddningen ringla över lite sirap.
    Det tar ca 3 timmar att grädda.

  • Boddan 15 november 2007

    ÅÅÅ kalvdans, det är bland det goaste jag vet:p Var får man tag i ostlöpe någonstans?

    /Bodil

  • irrevirre 15 november 2007

    Skrivet av Boddan den 15 nov 2007

    ÅÅÅ kalvdans, det är bland det goaste jag vet:p Var får man tag i ostlöpe någonstans?

    /Bodil


    Det hittar du på apoteket:-)
    (Ja, det är sant)

  • Boddan 15 november 2007

    Skrivet av IrreVirre den 15 nov 2007

    Skrivet av Boddan den 15 nov 2007

    ÅÅÅ kalvdans, det är bland det goaste jag vet:p Var får man tag i ostlöpe någonstans?

    /Bodil


    Det hittar du på apoteket:-)
    (Ja, det är sant)



    Ja det var det jag hade för mig, men jag var osäker.. Tack för svaret.

  • Boddan 15 november 2007

    Skrivet av evaldo den 14 nov 2007

    Ett julbord kräver sötost. En tradition som det bara inte går vara utan.
    Detta recept ligger bakom min barndoms julars sötost.
    Låt er väl smaka.
    Sötost:
    Detta behöver du
    2,5 liter mjölk
    2 kanelstänger
    2 dl socker
    2 ägg
    2 msk ostlöpe
    Sirap

    Gör så här:
    Socker, mjölk och kanelstängerna kokas ihop till hälften.
    Kylner tills det är fingerljummet
    Tillsätt ägg och ostlöpe
    Låtstå tills det stelnar.
    Sätt därefter in i ugnen på 200 grader
    Grädda tills den är brun
    Mot slutet av gräddningen ringla över lite sirap.
    Det tar ca 3 timmar att grädda.




    Hej!

    Är detta recept på vanlig mjölk eller råmjölk?

  • Stintan 17 november 2007

    Hejsan alla!
    Detta gör mig så nostalgisk. Underbart gott.

    Hittade detta i en av mina gamla kokböcker och har skrivit ner det ordagrant. Min mor gjorde denna goda rätt ibland, då var det fest.

    1,5 l råmjölk
    1 ägg
    1msk strösocker
    ½tsk salt
    10 rivna sötmandlar el 1 tsk kanel

    Beredning: Mjölken,ägget, socker, salt och mandel sammanvispas väl. Ett prov av blandningen slås i en panna och ställes över sakta eld. Är provet hårt, spädes blandningen ut med gräddmjölk; i motsatt fall vispas ett eller två ägg i. Viktigt är att provet ej är för hårt. Den avprovade blandningen slås i en vatten sköljd form och gräddas i vattenbad i ugn eller på spisen. I senare fallet bör formen vara övertäckt. Då kalvdansen stannat, tages den ut och serveras med mjölk eller saftsås.

    Råmjölk kan man nog få tag på i välsorterade affärer, eller så bör man känna någon bonde.
    ...över sakta eld, får man väl tänka sig medelvärme på plattan.

    Lycka till!

  • 30 december 2007

    Välkomna alla kalvdansälskare att höra av er till Kullings Kalvdans - ett alldeles nystartat kalvdansbakeri i Västergötland
    Vi bakar äkta kalvdans tillverkad av råmjölk o kryddor till vardag o fest!
    Adress o tfnnr finns på hemsidan www.kullingskalvdans.se
    GOTT NYTT ÅR!
    tillönskas av kalvdansbakarna

  • Tillberga 1 januari 2008

    har nu lagt in ett recept på min sida
    på "falsk" kavdans/kalvost

    i brist på bröd äter man limpa som min mormor sa

    kram och gott nytt på er alla
    Måd

  • Amika 2 januari 2008

    Åh, farmors kalvdans! Så underbart god den var. Jag ska prova göra den själv nu. :)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.