Kalvdans åt jag mycket när jag var barn.
Vi bodde på lantgård så vi hade tillgång på färsk råmjölk och åt det ganska ofta.
Vi åt också råmjölkspannkaka med lingonsylt, det vara också väldigt gott. Vi barn älskade den, minns jag
matvraket14 november 2007
Vad är kalvdans? Det lät mycket intressant. (Y)
evaldo14 november 2007
Kalvdans är en maträtt gjord av råmjölk, som är den första mjölk som kon producerar efter kalvning och mycket proteinrik. Råmjölken kokas, tillsammans med socker, salt och kardemumma eller kanel, i vattenbad i ugnen (alternativt på låg värme lång tid: 150 grader i 1 timme) tills den stelnar till en krämig konsistens. Den serveras sedan varm, ljummen eller kall med sylt. Den kan också serveras brynt, alltså stekt i skivor. Kalvdans serveras som dessert eller lättare måltid.
En variant av kalvdans utan råmjölk kan tillagas med torrmjölk och ägg, som då får ersätta den proteinrika råmjölken.
Det kan vara svårt att få tag på råmjölk i dag. Finns hos de bönder som uppföder kalvar.
matvraket14 november 2007
Oj, det lät gott. Lite som creme brule i konsistensen då? Aldrig hört talas om, men det måste bero på att det är svårt att få tag på råmjölk. Får se om jag någonsin får möjlighet att testa det.Om inte annat så vet jag ju vad det är för ngt nu! :p
irrevirre14 november 2007
Min mormor gjorde något som kallades sötost ibland. Det serverades som dessert.
Det smakade sött och som inget annat jag kan komma på.
Tyvärr vet jag inte alls hur det gjordes och av vad. Ja, någon mjölk var det men mer vet jag inte.
Någon som vet?
evaldo14 november 2007
Ett julbord kräver sötost. En tradition som det bara inte går vara utan.
Detta recept ligger bakom min barndoms julars sötost.
Låt er väl smaka.
Sötost:
Detta behöver du
2,5 liter mjölk
2 kanelstänger
2 dl socker
2 ägg
2 msk ostlöpe
Sirap
Gör så här:
Socker, mjölk och kanelstängerna kokas ihop till hälften.
Kylner tills det är fingerljummet
Tillsätt ägg och ostlöpe
Låtstå tills det stelnar.
Sätt därefter in i ugnen på 200 grader
Grädda tills den är brun
Mot slutet av gräddningen ringla över lite sirap.
Det tar ca 3 timmar att grädda.
ThomasP14 november 2007
Jag har ett fuskrecept på kalvdans men tyvärr utan rå mjölk då det är svårt att få tag på den//Thomas
14 november 2007
Skrivet av evaldo den 14 nov 2007
Kalvdans åt jag mycket när jag var barn.
Vi bodde på lantgård så vi hade tillgång på färsk råmjölk och åt det ganska ofta.
Vi åt också råmjölkspannkaka med lingonsylt, det vara också väldigt gott. Vi barn älskade den, minns jag
Samma här, vi bodde också på en lantgård, så jag minns kalvdansen! Tack för påminnelsen! Jag kan nästan känna smaken....
14 november 2007
Skrivet av Tpersson den 14 nov 2007
Jag har ett fuskrecept på kalvdans men tyvärr utan rå mjölk då det är svårt att få tag på den//Thomas
Hej Tpersson! Har du provat receptet så du kan jämföra smaken med den gjord på råmjölk?
ThomasP14 november 2007
Den blir lite hårdare och kanske lite blekare i smaken men det är länge sedan jag fick tag på råmjölk.//Thomas
anluk15 november 2007
Kalvdans är bara hur gott som helst. Det fick jag som barn när mamma lyckades få tag på råmjölk av en släkting, men nu är det läääääänge sen jag åt det. Får kanske prova fuskreceptet. Finns det på Tperssons hemsida tro??
irrevirre15 november 2007
Åh, vad roligt att få veta! Tack och bock!
Ingen annan jag nämt det till visste vad det var:-)
/ IrreVirre
Skrivet av evaldo den 14 nov 2007
Ett julbord kräver sötost. En tradition som det bara inte går vara utan.
Detta recept ligger bakom min barndoms julars sötost.
Låt er väl smaka.
Sötost:
Detta behöver du
2,5 liter mjölk
2 kanelstänger
2 dl socker
2 ägg
2 msk ostlöpe
Sirap
Gör så här:
Socker, mjölk och kanelstängerna kokas ihop till hälften.
Kylner tills det är fingerljummet
Tillsätt ägg och ostlöpe
Låtstå tills det stelnar.
Sätt därefter in i ugnen på 200 grader
Grädda tills den är brun
Mot slutet av gräddningen ringla över lite sirap.
Det tar ca 3 timmar att grädda.
Boddan15 november 2007
ÅÅÅ kalvdans, det är bland det goaste jag vet:p Var får man tag i ostlöpe någonstans?
/Bodil
irrevirre15 november 2007
Skrivet av Boddan den 15 nov 2007
ÅÅÅ kalvdans, det är bland det goaste jag vet:p Var får man tag i ostlöpe någonstans?
/Bodil
Det hittar du på apoteket:-)
(Ja, det är sant)
Boddan15 november 2007
Skrivet av IrreVirre den 15 nov 2007
Skrivet av Boddan den 15 nov 2007
ÅÅÅ kalvdans, det är bland det goaste jag vet:p Var får man tag i ostlöpe någonstans?
/Bodil
Det hittar du på apoteket:-)
(Ja, det är sant)
Ja det var det jag hade för mig, men jag var osäker.. Tack för svaret.
Boddan15 november 2007
Skrivet av evaldo den 14 nov 2007
Ett julbord kräver sötost. En tradition som det bara inte går vara utan.
Detta recept ligger bakom min barndoms julars sötost.
Låt er väl smaka.
Sötost:
Detta behöver du
2,5 liter mjölk
2 kanelstänger
2 dl socker
2 ägg
2 msk ostlöpe
Sirap
Gör så här:
Socker, mjölk och kanelstängerna kokas ihop till hälften.
Kylner tills det är fingerljummet
Tillsätt ägg och ostlöpe
Låtstå tills det stelnar.
Sätt därefter in i ugnen på 200 grader
Grädda tills den är brun
Mot slutet av gräddningen ringla över lite sirap.
Det tar ca 3 timmar att grädda.
Hej!
Är detta recept på vanlig mjölk eller råmjölk?
Stintan17 november 2007
Hejsan alla!
Detta gör mig så nostalgisk. Underbart gott.
Hittade detta i en av mina gamla kokböcker och har skrivit ner det ordagrant. Min mor gjorde denna goda rätt ibland, då var det fest.
1,5 l råmjölk
1 ägg
1msk strösocker
½tsk salt
10 rivna sötmandlar el 1 tsk kanel
Beredning: Mjölken,ägget, socker, salt och mandel sammanvispas väl. Ett prov av blandningen slås i en panna och ställes över sakta eld. Är provet hårt, spädes blandningen ut med gräddmjölk; i motsatt fall vispas ett eller två ägg i. Viktigt är att provet ej är för hårt. Den avprovade blandningen slås i en vatten sköljd form och gräddas i vattenbad i ugn eller på spisen. I senare fallet bör formen vara övertäckt. Då kalvdansen stannat, tages den ut och serveras med mjölk eller saftsås.
Råmjölk kan man nog få tag på i välsorterade affärer, eller så bör man känna någon bonde.
...över sakta eld, får man väl tänka sig medelvärme på plattan.
Lycka till!
30 december 2007
Välkomna alla kalvdansälskare att höra av er till Kullings Kalvdans - ett alldeles nystartat kalvdansbakeri i Västergötland
Vi bakar äkta kalvdans tillverkad av råmjölk o kryddor till vardag o fest!
Adress o tfnnr finns på hemsidan www.kullingskalvdans.se
GOTT NYTT ÅR!
tillönskas av kalvdansbakarna
Tillberga1 januari 2008
har nu lagt in ett recept på min sida
på "falsk" kavdans/kalvost
i brist på bröd äter man limpa som min mormor sa
kram och gott nytt på er alla
Måd
Amika1 januari 2008
Åh, farmors kalvdans! Så underbart god den var. Jag ska prova göra den själv nu. :)
Kalvdans åt jag mycket när jag var barn.
Vi bodde på lantgård så vi hade tillgång på färsk råmjölk och åt det ganska ofta.
Vi åt också råmjölkspannkaka med lingonsylt, det vara också väldigt gott. Vi barn älskade den, minns jag
Vad är kalvdans? Det lät mycket intressant. (Y)
Kalvdans är en maträtt gjord av råmjölk, som är den första mjölk som kon producerar efter kalvning och mycket proteinrik. Råmjölken kokas, tillsammans med socker, salt och kardemumma eller kanel, i vattenbad i ugnen (alternativt på låg värme lång tid: 150 grader i 1 timme) tills den stelnar till en krämig konsistens. Den serveras sedan varm, ljummen eller kall med sylt. Den kan också serveras brynt, alltså stekt i skivor. Kalvdans serveras som dessert eller lättare måltid.
En variant av kalvdans utan råmjölk kan tillagas med torrmjölk och ägg, som då får ersätta den proteinrika råmjölken.
Det kan vara svårt att få tag på råmjölk i dag. Finns hos de bönder som uppföder kalvar.
Oj, det lät gott. Lite som creme brule i konsistensen då? Aldrig hört talas om, men det måste bero på att det är svårt att få tag på råmjölk. Får se om jag någonsin får möjlighet att testa det.Om inte annat så vet jag ju vad det är för ngt nu! :p
Min mormor gjorde något som kallades sötost ibland. Det serverades som dessert.
Det smakade sött och som inget annat jag kan komma på.
Tyvärr vet jag inte alls hur det gjordes och av vad. Ja, någon mjölk var det men mer vet jag inte.
Någon som vet?
Ett julbord kräver sötost. En tradition som det bara inte går vara utan.
Detta recept ligger bakom min barndoms julars sötost.
Låt er väl smaka.
Sötost:
Detta behöver du
2,5 liter mjölk
2 kanelstänger
2 dl socker
2 ägg
2 msk ostlöpe
Sirap
Gör så här:
Socker, mjölk och kanelstängerna kokas ihop till hälften.
Kylner tills det är fingerljummet
Tillsätt ägg och ostlöpe
Låtstå tills det stelnar.
Sätt därefter in i ugnen på 200 grader
Grädda tills den är brun
Mot slutet av gräddningen ringla över lite sirap.
Det tar ca 3 timmar att grädda.
Jag har ett fuskrecept på kalvdans men tyvärr utan rå mjölk då det är svårt att få tag på den//Thomas
Kalvdans åt jag mycket när jag var barn.
Vi bodde på lantgård så vi hade tillgång på färsk råmjölk och åt det ganska ofta.
Vi åt också råmjölkspannkaka med lingonsylt, det vara också väldigt gott. Vi barn älskade den, minns jag
Samma här, vi bodde också på en lantgård, så jag minns kalvdansen! Tack för påminnelsen! Jag kan nästan känna smaken....
Jag har ett fuskrecept på kalvdans men tyvärr utan rå mjölk då det är svårt att få tag på den//Thomas
Hej Tpersson! Har du provat receptet så du kan jämföra smaken med den gjord på råmjölk?
Den blir lite hårdare och kanske lite blekare i smaken men det är länge sedan jag fick tag på råmjölk.//Thomas
Kalvdans är bara hur gott som helst. Det fick jag som barn när mamma lyckades få tag på råmjölk av en släkting, men nu är det läääääänge sen jag åt det. Får kanske prova fuskreceptet. Finns det på Tperssons hemsida tro??
Åh, vad roligt att få veta! Tack och bock!
Ingen annan jag nämt det till visste vad det var:-)
/ IrreVirre
Ett julbord kräver sötost. En tradition som det bara inte går vara utan.
Detta recept ligger bakom min barndoms julars sötost.
Låt er väl smaka.
Sötost:
Detta behöver du
2,5 liter mjölk
2 kanelstänger
2 dl socker
2 ägg
2 msk ostlöpe
Sirap
Gör så här:
Socker, mjölk och kanelstängerna kokas ihop till hälften.
Kylner tills det är fingerljummet
Tillsätt ägg och ostlöpe
Låtstå tills det stelnar.
Sätt därefter in i ugnen på 200 grader
Grädda tills den är brun
Mot slutet av gräddningen ringla över lite sirap.
Det tar ca 3 timmar att grädda.
ÅÅÅ kalvdans, det är bland det goaste jag vet:p Var får man tag i ostlöpe någonstans?
/Bodil
ÅÅÅ kalvdans, det är bland det goaste jag vet:p Var får man tag i ostlöpe någonstans?
/Bodil
Det hittar du på apoteket:-)
(Ja, det är sant)
ÅÅÅ kalvdans, det är bland det goaste jag vet:p Var får man tag i ostlöpe någonstans?
/Bodil
Det hittar du på apoteket:-)
(Ja, det är sant)
Ja det var det jag hade för mig, men jag var osäker.. Tack för svaret.
Ett julbord kräver sötost. En tradition som det bara inte går vara utan.
Detta recept ligger bakom min barndoms julars sötost.
Låt er väl smaka.
Sötost:
Detta behöver du
2,5 liter mjölk
2 kanelstänger
2 dl socker
2 ägg
2 msk ostlöpe
Sirap
Gör så här:
Socker, mjölk och kanelstängerna kokas ihop till hälften.
Kylner tills det är fingerljummet
Tillsätt ägg och ostlöpe
Låtstå tills det stelnar.
Sätt därefter in i ugnen på 200 grader
Grädda tills den är brun
Mot slutet av gräddningen ringla över lite sirap.
Det tar ca 3 timmar att grädda.
Hej!
Är detta recept på vanlig mjölk eller råmjölk?
Hejsan alla!
Detta gör mig så nostalgisk. Underbart gott.
Hittade detta i en av mina gamla kokböcker och har skrivit ner det ordagrant. Min mor gjorde denna goda rätt ibland, då var det fest.
1,5 l råmjölk
1 ägg
1msk strösocker
½tsk salt
10 rivna sötmandlar el 1 tsk kanel
Beredning: Mjölken,ägget, socker, salt och mandel sammanvispas väl. Ett prov av blandningen slås i en panna och ställes över sakta eld. Är provet hårt, spädes blandningen ut med gräddmjölk; i motsatt fall vispas ett eller två ägg i. Viktigt är att provet ej är för hårt. Den avprovade blandningen slås i en vatten sköljd form och gräddas i vattenbad i ugn eller på spisen. I senare fallet bör formen vara övertäckt. Då kalvdansen stannat, tages den ut och serveras med mjölk eller saftsås.
Råmjölk kan man nog få tag på i välsorterade affärer, eller så bör man känna någon bonde.
...över sakta eld, får man väl tänka sig medelvärme på plattan.
Lycka till!
Välkomna alla kalvdansälskare att höra av er till Kullings Kalvdans - ett alldeles nystartat kalvdansbakeri i Västergötland
Vi bakar äkta kalvdans tillverkad av råmjölk o kryddor till vardag o fest!
Adress o tfnnr finns på hemsidan www.kullingskalvdans.se
GOTT NYTT ÅR!
tillönskas av kalvdansbakarna
har nu lagt in ett recept på min sida
på "falsk" kavdans/kalvost
i brist på bröd äter man limpa som min mormor sa
kram och gott nytt på er alla
Måd
Åh, farmors kalvdans! Så underbart god den var. Jag ska prova göra den själv nu. :)