Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Klassiska garnityr

  • bernit 15 oktober 2007

    Efter att jag kommenterade en atikel om Wallenbergare har jag fått skrivklåda och vill slå ett slag för de klassiska garnityren (eller maträtterna)
    Jag blir oerhört irriterad när man på restaurang ser att man förvanskat eller helt gjort om ett garnityr så att maträtten är något helt anant än vad garnityret föreskriver i litteraturen.
    Jag tar två exempel: "Coeur de filet Provencal" som är en paradrätt med helstekt oxfilet på en bädd av vitlökskryddad ugnsstekt (råstekt) potatis garnerad med vitlökssmör. Kan inte serveras som helstekt oxfilet i badande en demiglace sås med ungnstekta paprikor, klyftpotatis och tomater. Denna rätt måste döpas till något annat anser jag.
    Eller "Kalvfilet Oscar" denna ljuvliga kalvfilet som steks i smör som beläggs med sparris övertäckt med béarnaisesås och garneras med en hummerskiva jämtälls med den panerade fläsk-schnitzeln garnerad med prefabricerad kall béarnaisesås och några konserverade räkor som marknadsförs som "Schnitzel a´la Oscar" - då får jag gåshud och tycker att den "krögaren" borde köpa Karl Blunck's "Gastronomisk Handbok"

  • 20 november 2007

    Håller med dig .Länge Leve det Franska köket :Bo

  • 23 januari 2008

    innan du kommenterar fel på nåtr ska du nog se till att ha rätt själv först, kalvfile oscar har ALDRIG serverats med bearnaise sås, utan choronsås, ..[

    quote]Skrivet av bernit den 15 okt 2007

    Efter att jag kommenterade en atikel om Wallenbergare har jag fått skrivklåda och vill slå ett slag för de klassiska garnityren (eller maträtterna)
    Jag blir oerhört irriterad när man på restaurang ser att man förvanskat eller helt gjort om ett garnityr så att maträtten är något helt anant än vad garnityret föreskriver i litteraturen.
    Jag tar två exempel: "Coeur de filet Provencal" som är en paradrätt med helstekt oxfilet på en bädd av vitlökskryddad ugnsstekt (råstekt) potatis garnerad med vitlökssmör. Kan inte serveras som helstekt oxfilet i badande en demiglace sås med ungnstekta paprikor, klyftpotatis och tomater. Denna rätt måste döpas till något annat anser jag.
    Eller "Kalvfilet Oscar" denna ljuvliga kalvfilet som steks i smör som beläggs med sparris övertäckt med béarnaisesås och garneras med en hummerskiva jämtälls med den panerade fläsk-schnitzeln garnerad med prefabricerad kall béarnaisesås och några konserverade räkor som marknadsförs som "Schnitzel a´la Oscar" - då får jag gåshud och tycker att den "krögaren" borde köpa Karl Blunck's "Gastronomisk Handbok"

  • bernit 24 januari 2008

    Käre gäst i Matklubben
    Du h:@ar helt rätt - vet inte vad jag tänkte på men jag har själv heller ALDRIG serverat en Oscar med bearnaise utan så klart med choron. - rätt skall vara rätt

  • farmoringer 24 januari 2008

    Jag har serverat Oscar med bearnaise... Men den krogen som jag jobbade på då gjorde säkert fel .....:)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.