Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Koka ris

 • loopers 19 oktober 2008

  :'(
  Hjälp, har försökt koka ris i alla olika former men jag får aldrig till det så att det går att äta. Smak, konstistens, kladd, det blir alltid fel...
  :(

 • lillawe 19 oktober 2008

  Det bästa som hänt mig är en riskokare, men det blir kanske inte tipp topp!:Z

 • LaJefa 19 oktober 2008

  En thailändska lärde mig följande.
  Dubbelt så mycket vatten som ris. Salt och lite olja.
  Sätt riset på plattan (gryta med lock), när det börjar koka stäng av plattan och vänta ca 20 minuter och riset är färdigt för servering.
  Superenkelt och man slipper hålla tiden.

 • zudette 19 oktober 2008

  Jag kokar oxå mitt ris ungefär som lajefa. Lägg i mångd ris, vatten och salt enligt bruksanvisning på förpackningen i en kastrull och låt koka upp med lock. Sänk värmen ordentligt - typ till 1an, och låt stå tills det är klart, ca 20 - 30 min. Blir lika bra varje gång och kokar aldrig fast! Vi anväder oftast basmatiris - val av ris kan ha betydelse, men jag kommer aldrig att ändra mitt sätt att koka ris!

 • stepp567 21 oktober 2008

  Skrivet av zudette den 19 okt 2008

  Jag kokar oxå mitt ris ungefär som lajefa. Lägg i mångd ris, vatten och salt enligt bruksanvisning på förpackningen i en kastrull och låt koka upp med lock. Sänk värmen ordentligt - typ till 1an, och låt stå tills det är klart, ca 20 - 30 min. Blir lika bra varje gång och kokar aldrig fast! Vi anväder oftast basmatiris - val av ris kan ha betydelse, men jag kommer aldrig att ändra mitt sätt att koka ris!


  jag använder oxo Basmatris
  Jag håller med zuddette:)

 • LaJefa 21 oktober 2008

  Jag har testat denna kokkonst med flera olika sorters ris...och det funkar med dom flesta, men även jag vill rekommendera basmatris. Kan se klibbigt ut, men när såsen kommer på så faller riset isär.

 • monac 21 oktober 2008

  skölj riset i kallt vatten några gånger(basmati) upp till 8 gånger var det en persisk dam som sa till mig. ...Där i kan ligga hela skillnaden. De du sköljer bort är en del stärkelse som i sin tur gör att riset blir luftigare och inte klibbigt som gröt.
  Brukar fräsa runt riset i olja inna jag tillsätter vattnet,salt /eller en buljongtärning...beroende av vad de skall serveras till:)
  lycka till.

 • essim 21 oktober 2008

  Jag misslyckades också alltid med riset. (N) Antingen blev det hård kärna eller som en gröt. Köpte en riskokare och nu är mitt problem löst. :)Kan tom bjuda gäster på ris, det vågade jag inte förr.:D

 • The_mama97mia 21 oktober 2008

  Jag har testat många sätt att koka ris på - och jag gör aldrig exakt lika, men det brukar bli rätt bra ändå... Nu har jag köpt mig en riskokare som jag måste lära mig använda.
  Men... jag håller med många härovan, man m,åste skölja riset.... där ligger mkt av hemligheten. Jag kör aldrig vanligt långkornigt ris längre, utan här är det basmati eller jasmine som gäller.

  Jag tror att jag i en annan tråd har skrivit om detta med, det går att göra såååååå mkt goda grejer - på persiskt vis eller annan nationalitet också säkert, man kokar ris i mkt vatten först, o sen bottnar man kastrull med olja o tjocka potatisskivor, eller lökringar, eller annat... o sen på med ej färdigkokt ris o sen kokas det färdigt o så vänder man liksom upp o ned på kakan...

 • Penne 25 januari 2009

  Jag måste verkligen införskaffa en riskokare-misslyckas alltid! Något speciellt märke man bör välja?? Är det prislappen som avgör kvalitet på riskokaren?

 • lillawe 25 januari 2009

  Min riskokare är av märket AFK. Jag vet inget pris på den, eftersom det var en julklapp. Jag tror att de ligger kring en 300-400 kr. Men det vill gärna koka fast i botten på den.

 • Lotten_J 25 januari 2009

  Har riskokare och där blir det alltid perfekt MEN valet av ris är också av betydelse

 • lillawe 25 januari 2009

  Kanske sköljer jag riset för lite?:o

 • Penne 25 januari 2009

  Vad ska man välja för ris då?

 • Linlock 25 januari 2009

  Jag bjöd på ris och en sydamrikansk gryta när min särbo fyllde 30. Vår vietnamesiska väninna var eld och lågor och tyckte maten var fantastiskt god. När hon gick tackade hon än en gång för den goda maten och sa "en gång ska jag komma till dig och lära dig koka ris också!":D

 • Andersjons 25 januari 2009

  Jag har också en riskokare, fungerar jättebra, men här kommer ett annat litet tips: koka riset i ugnen! Sätt ugnen på 225 grader, häll 2dl ris, 1tsk salt och 31/2 dl vatten i en ugnsfast form. Täck med folie och koka ca 30 min. Man kan även blanda riset med strimlad purjolök eller något annat gott!:D

 • The_mama97mia 12 oktober 2010

  Åh vad jag blev glad idag när jag hittade den här länken, har letat och letat efter ett recept i den här stilen!

  http://almostturkish.blogspot.com/2008/11/leeks-in-olive-oil-zeytinyal-prasa.html

 • 123Linnea 12 oktober 2010

  Men... inte behöver man en riskokare för att koka ris?? Det skulle inte få plats i mitt kök. Det är så mycket prylar ändå. Det finns massor av grejer man behöver en gång om året bara, typ, och andra man använder oftare. Men var förvarar man dem??? Våffeljärn, fondueset, assistenten, råsaftcentrifug, fritös, riskokare, äggkokare, popcornmaskin, matberedare... Jag har inte allt det där - men man får habegär ibland. Då tänker jag bara - var ska den stå - och så blir det inget inköp.

  Ris har jag aldrig misslyckats med. Det verkar svårt. Att misslyckas med alltså. Har aldrig varit någon proffskock - men ris verkar vara svårt att misslyckas med. (Jo, förresten - jnär jag kokar jasmineris tar ibland vattnet slut innan riseet är färdigt.)

 • The_mama97mia 12 oktober 2010

  Hoho, Linnea, ris tycker jag är skitsvårt att koka. Jag köpte en riskokare men det hjälpte inte ett dugg.
  ;P

 • knyppeltanten 12 oktober 2010

  Jag brukar använda vanligt grötris till maten, det är klibbigare och inte så torrt som vanligt ris. Jag är inte så förtjust i de andra olika rissorterna pga smaken. Fullkornsris tycker jag inte alls om, det blir som hårda "knörtar" när jag kokar det.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.