Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

LCHF – bra för överviktiga, dåligt för miljön och hjärnan

 • lingonsmarr 21 april 2009

  Visst är det roligt och bra att många som dras med övervikt får hjälp av LCHF och får bättre värden och hälsa. Men jag har suttit och läst en hel del LCHF-trådar i olika forum nu och kommit fram till att ingen av alla fett-bantare verkar tänka en sekund på klimatet. Att leva på energislukande animaliska produkter med enbart sig själv i fokus känns inte särskilt klimatsmart.

  Jag är ingen förespråkare för att sluta äta kött, men allt måste ju ske med måtta, särskilt när det är vår planet vi pratar om. Vad spelar det för roll om du går ner 30 kg på att bara äta fläskkarré och vispgrädde när det inte finns någon framtid om vi fortsätter leva som vi gör?

  Dessutom, är inte ni LCHF:are oroliga för vad som händer med er hjärna? Hjärnan använder ju helst kolhydrater som bränsle och visst verkar hjärnan kunna använda ketoner, men hur effektiva är de i jämförelse med kolhydrater? Vet ni det?

  Jag har hittat få trådar som verkar diskutera baksidan av dieten, därför startar jag en själv.

 • monfo 21 april 2009

  Tänk så det kan bli, stod och strök och undrade om jag skulle våga starta en sådan tråd utan att bli lynchad?!
  När jag ifrågasatte vart lchf dieten kom ifrån och vad som fick dem att tro att den var så bra (som livstil inte bantningmetod) fick jag till svar att stenåldersmänniskor åt så.
  Men vad vet vi om dem? Hur gamla blev de? Hur smarta var de? Nej de var nog inte överviktiga och hade hjärt och kärlsjukdomar men jag tror att det har helt andra orsaker än att de inte åt spannmål och apelsiner. Ska vi gå så långt tillbaka så kan man ju fråga sig vad de första människorna i Afrika åt!?
  Är öppen i min diskussion tror inte att jag har sanningen, är bara en undrare....

 • jenkar 21 april 2009

  Tack! för att det finns nån mer än jag som tycker att lchf-metoden inte är det bästa som finns!.. bröd å potatis har folk ätit i alla tider å så vitt jag vet så var inte människor feta förr!.., jag för min del älskar att baka bröd å skulle inte klara 1 dag utan att få njuta av en hembakad smörgås el 2..=).., förresten så kan man väl inte utesluta kolhydrater för resten av livet å då går de ju upp sina kilon igen...?!

 • anneli1989 21 april 2009

  känner att de lite väl desperat att kötta loss så där. kan man inte bara vara lite sund? eller är de bara jag..

 • anneli1989 21 april 2009

  också tänkt på de här med hjärnan rikigt läskigt!

 • Myggan-65 21 april 2009

  Jag kan inte annat än hålla med om allt som hittills har skrivits!!
  Ni som äter LCHF, ser ni det som något som ni ska fortsätta med livet ut eller är det ett sätt att komma igång med viktminskning?
  Att äta naturligt fett det förmodar jag faktiskt är det nyttigaste, så på den fronten är jag enig med er, men att utesluta det mesta av det som väl kan anses som kroppens viktigaste bränsle (rätta mig gärna om jag har fel) är det verkligen nyttigt i längden?
  När det gäller näringsintag så undrar jag vad som egentligen hänt med sunt förnuft och näringslära.

 • Blanche 21 april 2009

  Hejsan!

  Ni som ömmar om LCHF - ätarnas hjärnor har fått en del om bakfoten.

  Ingen förespråkar enbart kött+vispgrädde, men vill man hårddra så..

  LC står för lågt intag av kolhydrater och det betyder att de äter kolhydrater utöver fett och protein, men inte så¨många som de gjort innan.

  Någon skrev att människan alltid ätit bröd, men det är inte sant. De allra första människorna vandrade omkring och därmed odlade de ingen brödsäd och utan brödsäd inget bröd. Hur många tusen år de vandrade omkring minns jag inte, men det var en hel del.

  Sedan kan kroppen i brist på intagna kolhydrater omvandla protein till kolhydrater.

  Ha en bra dag!

 • Gnurf 21 april 2009

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Glukoneogenes

 • liss_100 21 april 2009

  Jag tror att LCHF är en bra lösning på problem så som övervikt.. Men skulle aldrig kunna se det som en livsstil. Själv förstår jag inte hur man kan välja att trycka i sig fett när man ska gå ner i vikt, men visst det fungerar ju.. Men hur går det sen?

  Sen när ni nått er idealvikt och ska börja äta som "vanligt" igen?? Kommer då inte suget efter den feta och ofta goda maten ha ökat då? Och tankar som "men det här åt jag ju när jag bantade så det är helt okej" måste väl uppstå??

  Jag håller med om att det är en ytterst kortsiktig lösning, både för miljön och individen.. Men men, målet kanske helgar medlen????

 • Blanche 21 april 2009

  Vad då "äta som vanligt"? För att gå upp i vikt igen o börja om med viktminskningen från början?

  Den som äter enl LCHF fortsätter naturligvis med det om de mår bra av det. När "önskevikten" uppnåtts kan de successivt öka på mängden kolhydrater på bekostnad av fettet och på så sätt ta reda på hur mycket kolhydrater de "tål" utan att ånyo gå upp i vikt.

  :)

 • Gnurf 21 april 2009

  Vad menar du liss 100...om man äter som man gjorde när man bantade...så kan man väl inte samtidigt äta som vanligt igen!??

 • liss_100 21 april 2009

  Det jag menar är att när det åter är dags att återgå till det normala och som Blanche säger så ska kolhydraterna succesivt öka, samtidigt som fettet minskar..

  Men det är just det som jag tror att många misslyckas med. Detta är inget jag hittar på, men inte heller något jag kan säga att jag lärt mig av personlig erfarenhet utan det är något jag fått veta från de som följt LCHF men efter önskat resultat haft svårt att hitta "balansen" igen..

  Så tyvärr det som hände mina vänner var att de återigen gick upp en hel del..

  Och sen tror jag visst att man alltid hämtar inspiration från positiva minnen. Och jag tror säkert att gå ner i vikt med största sannolikhet är ett positivt minne och därmed ville, åtminstone mina vänner, äta det som de gjort under tiden som de gick ner i vikt.. Vilket kunde sluta med feta såser, gott kött med sallad samtidigt med potatis.. Låter väl smaskens och sist de åt just feta såser och kött gick de ju ner i vikt....

 • monfo 21 april 2009

  Vet inte om det är sant (svårt att veta i dessa "jag läser statistik enbart när det är till min fördel eller kan vinklas så" tider) att efter 6 månader planar viktminskningskurvan ut. Och tur är väl det, annars skulle ju de som går ner i vikt genom att bara äta enligt lchf (som naturligtvis består av så mycket mer än kött och grädde) försvinna i en lite fettpöl :(
  Men som så många sagt före mig: Alla bantningsmetoder fungerar om man följer dem- men resultatet varierar.
  Så nu till livsstilsätarna: Nej människor har inte alltid ätit bröd, det fanns en tid då vi inte ens tillagade maten innan vi åt den, är det dags att slänga ut spisen?
  Argument så som: det har vi alltid/aldrig gjort fungerar dåligt.(N)

 • lingonsmarr 22 april 2009

  Det har ju - inte särskilt överraskande - visat sig att alla dieter och bantningsmetoder ger lika dåliga eller bra resultat. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/alla-bantningsmetoder-ger-dig-lika-daligt-resultat-1.807923

  Läste om någon LCHF:are som åt 300 gram fläskfilé till middag. Själv. Och tidigare hade hon ätit bacon till frukost. Varje dag var det minst två tunga kötträtter på menyn. Barnen i Afrika och klimathotet är tydligen lätta att negligera när bilringarna runt midjan ska bort till sommaren.

  Visst är det bra för hälsan att gå ner i vikt, men att prova motion och äta normalt och sunt borde gå före energislösande dieter. Tro mig, man blir inte fet av kolhydrater om man tränar.

 • josse12 22 april 2009

  Hallå, är ingen biten lchf are, mycket fett , kött å grönsaker är det väll som äts, men att klaga på att de inte tänker på miljön är väll galet, maten som de äter ska helst vara utan tillsatser, där kommer det ekologiska in i biten. Ta ex en vanlig falukorv titta på det innehållet och vilka kemiska produkter den innehåller, inget för en lchfare. Vad gäller mjölkprodukter, kött ägg, grönsaker mm kan de som vilken människa som helst välja krav eller eko.
  Om man då ska se till spannmålet och vilken miljöaspekt det har är den väll större. Hur många gånger kör inte traktorn på åkern för att säden ska bli till och hamna i mjölpåsen.
  Är själv uppvuxen på bondgård så jag vet att det blir ett par vändor men plog harv vält såmaskin tröska och press. Att tillverka en ko är däremot inte så komplicerat. Vad gäller transporterna så åker allt livsmedel fram och tillbaka, vare sig det är krav eko eller kommersiellt odlat eller uppfött.
  Tyvärr har inte alla heller en gårdsbutik runt hörnet och ska alla åka till dessa så är det ju extra utsläpp.

  Kroppsligt däremot kanske det sker lustiga saker, men skulle man må dåligt borde man väll ha vett att sluta med lchf eller blir det som en anorexi av det hela??

  Men snälla ni berätta vad och var man ska handla för att vara miljömedveten, många vill nog veta det.

 • Stighastrup 22 april 2009

  LCHF är väl egentligen inget konstigt och nytt. Vanlig husmanskost, men bytt potatisen, ris och pasta mot ovanjordiska grönsaker. Bytt vetemjöl mot linfrömjöl och bytt kemisk/teknisk fetter mot naturligt feta mjölkprodukter. Man kan även baka gott bröd och göre kalasbra tårta enligt LCHF.

 • Nusse 23 april 2009

  Skrivet av lingonsmarr den 21 apr 2009

  Visst är det roligt och bra att många som dras med övervikt får hjälp av LCHF och får bättre värden och hälsa. Men jag har suttit och läst en hel del LCHF-trådar i olika forum nu och kommit fram till att ingen av alla fett-bantare verkar tänka en sekund på klimatet. Att leva på energislukande animaliska produkter med enbart sig själv i fokus känns inte särskilt klimatsmart.

  Jag är ingen förespråkare för att sluta äta kött, men allt måste ju ske med måtta, särskilt när det är vår planet vi pratar om. Vad spelar det för roll om du går ner 30 kg på att bara äta fläskkarré och vispgrädde när det inte finns någon framtid om vi fortsätter leva som vi gör?

  Dessutom, är inte ni LCHF:are oroliga för vad som händer med er hjärna? Hjärnan använder ju helst kolhydrater som bränsle och visst verkar hjärnan kunna använda ketoner, men hur effektiva är de i jämförelse med kolhydrater? Vet ni det?

  Jag har hittat få trådar som verkar diskutera baksidan av dieten, därför startar jag en själv.


  Vill bara kommentera det här du skrev om kolhydrater och hjärnan..Många lchf:are äter grönsaker och gissa vad som finns i dem? Jo, kolhydrater! Sådär! Då slipper du oroa dig för de som valt att leva enligt lchf blir ett gäng hjärndöda, lallande idioter!:p

 • lingonsmarr 23 april 2009

  Skrivet av Stighastrup den 22 apr 2009

  LCHF är väl egentligen inget konstigt och nytt. Vanlig husmanskost, men bytt potatisen, ris och pasta mot ovanjordiska grönsaker. Bytt vetemjöl mot linfrömjöl och bytt kemisk/teknisk fetter mot naturligt feta mjölkprodukter. Man kan även baka gott bröd och göre kalasbra tårta enligt LCHF.


  Jag håller mig långt ifrån vetemjöl och använder naturligt feta mjölkprodukter. Jag äter inte enligt LCHF för det.

  Och "vanlig husmanskost", är att bre smör på en ostskiva till mellanmål "vanlig husmanskost" enligt dig?

  Problemet är inte de som försöker hålla nere kolhydraterna, problemet är de som i princip lever på stora mängder kött flera gånger om dagen. Och jag struntar lite i egentligen huruvida de blir blåsta och/eller smala av det. Det är miljön jag tänker på.

 • lingonsmarr 23 april 2009

  Skrivet av Nusse den 23 apr 2009

  Skrivet av lingonsmarr den 21 apr 2009

  Visst är det roligt och bra att många som dras med övervikt får hjälp av LCHF och får bättre värden och hälsa. Men jag har suttit och läst en hel del LCHF-trådar i olika forum nu och kommit fram till att ingen av alla fett-bantare verkar tänka en sekund på klimatet. Att leva på energislukande animaliska produkter med enbart sig själv i fokus känns inte särskilt klimatsmart.

  Jag är ingen förespråkare för att sluta äta kött, men allt måste ju ske med måtta, särskilt när det är vår planet vi pratar om. Vad spelar det för roll om du går ner 30 kg på att bara äta fläskkarré och vispgrädde när det inte finns någon framtid om vi fortsätter leva som vi gör?

  Dessutom, är inte ni LCHF:are oroliga för vad som händer med er hjärna? Hjärnan använder ju helst kolhydrater som bränsle och visst verkar hjärnan kunna använda ketoner, men hur effektiva är de i jämförelse med kolhydrater? Vet ni det?

  Jag har hittat få trådar som verkar diskutera baksidan av dieten, därför startar jag en själv.


  Vill bara kommentera det här du skrev om kolhydrater och hjärnan..Många lchf:are äter grönsaker och gissa vad som finns i dem? Jo, kolhydrater! Sådär! Då slipper du oroa dig för de som valt att leva enligt lchf blir ett gäng hjärndöda, lallande idioter!:p


  Öhm, enligt LCHF ska man väl äta så kolhydratfattiga grönsaker som möjligt?

  Jämför tex 3,3 g kolhydrater per 100 g grön paprika mot 16,14 g kolhydrater i 100 g potatis.

  Och enligt mig är det ganska lallande och hjärndött att tänka på sig själv och sin egen vikt framför planetens framtid.

 • Blanche 23 april 2009

  Eftersom tråden startades för att finna LCHF:s negativa sidor så känns det som om vi kommit in i en återvändsgränd. Trådstartaren tycks inte vilja förstå att det finns något positivt.

  Här har varit prat om att man ska vara aktiv och motionera - då går man nere i vikt. Kanske funkar det på några men alls inte på alla och sedan finns det medmänniskor som på grund av funktionshinder och sjukdomar inte kan motionera TROTS att de inget högre önskar.

  Det som passar för den ena passar inte för den andra. Som tur är är vi alla olika - hu vad trist det skulle vara om alla vore lika.

  (H)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.