Jag köpte min för 24:90 på citygross. Jag tycker inte att den var helt lätt att använda, det var svårt att spruta in marinad jämnt i köttbitar.
VegaPitmaster8 maj 2011
Det fanns ingen så jag fick improvisera :/
aattaa8 maj 2011
Jag köpte min på Ica Kvantum i Hörby. Kanonbra!!!
maxxess10 juni 2011
Köpte en på ICA för 60:-
Undrar lite hur mycket ni "injicerar", vad ni brukar använda för marinadblandning samt hur många olika stick i olika köttstycken? Tänkte marinera en bit entrecote på dryga kilot med både sprutan och vakuumskål.
Några tips? Annars får det bli trial&error...
The_mama97mia10 juni 2011
Jag skäms, har inte tagit ur min ur förpackningen ens...
Följer tråden med spänning dock, nån dag ska jag våga!
maxxess16 juni 2011
Hoppas ni andra med marinators orkar berätta lite hur ni gör, tar gärna emot tips.
Googlade rätt ordentligt innan användning av min spruta och kom fram till följande vad gäller saltmängd: 35 g salt + 1 dl vatten skall vara lagom för 3 kg kött. Provade således nedan lilla blandning på ~1 kg entrecote:
15 g röd chilifrukt, urkärnad
15 g vitlök
15 g salt
3 msk vatten
65 g Red Wine marinad, Santa Maria
1 msk japansk soja
Mixade och silade och injicerade, därefter ugnsstekning i 150C.
Resultatet blev rätt hyfsat, men vinsmaken var på tok för stark på vissa ställen trots att jag drygat ut med både vatten och soja. Mycket smak blev det iaf jfr normal marinering.
Nästa test blir nog att injicera, låta ligga till sig och sedan skiva upp innan grillning.
pabdex17 juni 2011
Jag köpte min "injector" i USA 1987 och använder den fortfarande. Ok att den haft längre perioder med semester då och då, men den har alltid hittat upp ur kökslådan igen. Speciellt efter jag kommit tillbaka från senare USA-besök. Där har de speciella "injector marinades", speciellt framtagna för detta ändamål, och jag brukar alltid köpa med mig några hem. Är generellt inte så mycket för hel/halvfabrikat men de här är helt ok. Finns t.ex teriyaki, cajun, mesquite, mm, mm....
Det jag har lärt mig under åren är att det kan vara lite knepigt att få en jämn fördelning av marinaden inne i köttet. Speciellt med fettfattigt kött med dålig "uppsugningsförmåga" såsom kyckling, kalkun och fläskfilé där marinaden normalt bara lägger sig på ytan. Jag sticker då nålen helt i botten vinkelrätt mot skärriktningen och drar nålen mot mig med jämnt tryck hela vägen tills den kommer ut. Upprepar samma sak flera gånger på bredden. På så vis får man lite marinad i varje skiva. Om nålen inte når hela vägen genom köttstycket vänder jag på det och gör samma sak från andra sidan. Funkar även med laxfillé.
När jag ska marinera en stek tar jag först nålen på sprutan och gör en hel massa små hål i steken och lägger den därefer i marinaden. Hålen gör att steken absorberar marinaden bättre. Först när den marinerat klart suger jag upp marinad och injicerar i steken. Därefter direkt in i ugnen eller på grillen. Man undviker då att marinaden klumpar sig inne i köttet.
Om man låter köttet vila en stund efter det är färdigstekt sprider sig marinaden också bättre.
Ett annat tips är att smörja in nålspetsen med olja. den glider då in lättare om köttet är hårt.
Anders
maxxess18 juni 2011
Tack för tipsen pabdex, jag sticker på likartat sätt, och marinerar sedan i "vakuumkärl".
Testade sprutan på fläskytterfilé idag. Det köttet är ju redan fullt av vatten och druvsocker så jag trodde det skulle vätska sig rejält, men jag uppskattar att drygt 2/3 av marinaden stannat i köttet efter ett par timmars marinering. Vätskade sig inte heller så farligt på stekjärn.
Till 750 g kött tog jag cirka
0.5 dl Caj P's marinad/grillolja
2 rejäla nypor salt
1 nypa socker
1 tsk Liquid Smoke
Blev rätt bra, kanske lite mer smoke och någon stark krydda nästa gång. Smaken blev mild, jämn och fin denna gången :-)
...någon som vet något mer ställe än lyckasmedmat.se som har bara en pipett?
http://www.bagarenochkocken.se/shop/?artnr=747081&cat_id=156
Jag köpte min för 24:90 på citygross. Jag tycker inte att den var helt lätt att använda, det var svårt att spruta in marinad jämnt i köttbitar.
Det fanns ingen så jag fick improvisera :/
Jag köpte min på Ica Kvantum i Hörby. Kanonbra!!!
Köpte en på ICA för 60:-
Undrar lite hur mycket ni "injicerar", vad ni brukar använda för marinadblandning samt hur många olika stick i olika köttstycken? Tänkte marinera en bit entrecote på dryga kilot med både sprutan och vakuumskål.
Några tips? Annars får det bli trial&error...
Jag skäms, har inte tagit ur min ur förpackningen ens...
Följer tråden med spänning dock, nån dag ska jag våga!
Hoppas ni andra med marinators orkar berätta lite hur ni gör, tar gärna emot tips.
Googlade rätt ordentligt innan användning av min spruta och kom fram till följande vad gäller saltmängd: 35 g salt + 1 dl vatten skall vara lagom för 3 kg kött. Provade således nedan lilla blandning på ~1 kg entrecote:
15 g röd chilifrukt, urkärnad
15 g vitlök
15 g salt
3 msk vatten
65 g Red Wine marinad, Santa Maria
1 msk japansk soja
Mixade och silade och injicerade, därefter ugnsstekning i 150C.
Resultatet blev rätt hyfsat, men vinsmaken var på tok för stark på vissa ställen trots att jag drygat ut med både vatten och soja. Mycket smak blev det iaf jfr normal marinering.
Nästa test blir nog att injicera, låta ligga till sig och sedan skiva upp innan grillning.
Jag köpte min "injector" i USA 1987 och använder den fortfarande. Ok att den haft längre perioder med semester då och då, men den har alltid hittat upp ur kökslådan igen. Speciellt efter jag kommit tillbaka från senare USA-besök. Där har de speciella "injector marinades", speciellt framtagna för detta ändamål, och jag brukar alltid köpa med mig några hem. Är generellt inte så mycket för hel/halvfabrikat men de här är helt ok. Finns t.ex teriyaki, cajun, mesquite, mm, mm....
Det jag har lärt mig under åren är att det kan vara lite knepigt att få en jämn fördelning av marinaden inne i köttet. Speciellt med fettfattigt kött med dålig "uppsugningsförmåga" såsom kyckling, kalkun och fläskfilé där marinaden normalt bara lägger sig på ytan. Jag sticker då nålen helt i botten vinkelrätt mot skärriktningen och drar nålen mot mig med jämnt tryck hela vägen tills den kommer ut. Upprepar samma sak flera gånger på bredden. På så vis får man lite marinad i varje skiva. Om nålen inte når hela vägen genom köttstycket vänder jag på det och gör samma sak från andra sidan. Funkar även med laxfillé.
När jag ska marinera en stek tar jag först nålen på sprutan och gör en hel massa små hål i steken och lägger den därefer i marinaden. Hålen gör att steken absorberar marinaden bättre. Först när den marinerat klart suger jag upp marinad och injicerar i steken. Därefter direkt in i ugnen eller på grillen. Man undviker då att marinaden klumpar sig inne i köttet.
Om man låter köttet vila en stund efter det är färdigstekt sprider sig marinaden också bättre.
Ett annat tips är att smörja in nålspetsen med olja. den glider då in lättare om köttet är hårt.
Anders
Tack för tipsen pabdex, jag sticker på likartat sätt, och marinerar sedan i "vakuumkärl".
Testade sprutan på fläskytterfilé idag. Det köttet är ju redan fullt av vatten och druvsocker så jag trodde det skulle vätska sig rejält, men jag uppskattar att drygt 2/3 av marinaden stannat i köttet efter ett par timmars marinering. Vätskade sig inte heller så farligt på stekjärn.
Till 750 g kött tog jag cirka
0.5 dl Caj P's marinad/grillolja
2 rejäla nypor salt
1 nypa socker
1 tsk Liquid Smoke
Blev rätt bra, kanske lite mer smoke och någon stark krydda nästa gång. Smaken blev mild, jämn och fin denna gången :-)