Vore kul att höra om någon mer testat att möra kött med kiwi? Jag har gjort det med jättebra resultat.
Nettie10 juli 2008
Har också provat med bra resultat, har också hört talas om något som ska
heta mörsalt? Vet inte vad det är och var man kan hitta det. Någon som vet?
Tinak10 juli 2008
Mörsalt
är ett speciellt salt med tillsatser som mörar kött. Det är så effektivt att det verkar nästan farligt. Tillsatserna verkar så att de bryter ner äggviteämnen i köttet – dvs samma som händer när köttet hänger för mörning. Strö på ungefär en tsk mörsalt per kilo kött, gnid in det och låt ligga minst en timme. Mer salt behövs sedan inte vid tillagningen.
Finns att köpa här, sök på mörsalt:
http://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx
The_mama97mia18 april 2009
puffar upp den här tråden, idag har jag kört kiwimarinering på en nötstek (fransyska som jag skivade). Tänkte grilla köttet sen.
Nu fick biffarna ligga med kiwiskivor (jag varvade liksom, en köttskiva, på med kiwiskivor, nästa kött, på med kiwi, etc....)
Sen ville jag ju göra en "vanlig" marinad för mer smaksättning, lät då kiwiskivorna gå med i påsen. Idag blev det marinad med lite olja, soja, rödvin, viltkrydda, ett krossat lagerblad, några varv på pepparkvarn.
Jag ska se hur detta blir o är det lyckat blir det ett recept av det.
Har en undring - är det ngn som testat att liksom MIXA kiwi o stryka på som mörning??? jag har bara gjort med skivad kiwi! Det måste ju gå utmärkt att mixa eller mosa o sen stryka på? Måste nästan bli bättre???
Okänd18 april 2009
Jag har mörat med Kiwi....Jättebra....Vi mörar ofta med Kiwi när vi ska grilla älgkött....Men det gäller att se upp och inte möra för länge....
Disen18 april 2009
Jag använder kiwi titt som tätt. De flesta gångerna så har jag lagt på skivor av kiwin, men några gånger så har kiwin varit för "övermogen" och då har det blivit som mosad som mörning och i båda fallen så funkar det suveränt. Köttet blir verkligen mört och gott. :D
Har alltid nån kiwi liggandes hemma.:p
farmoringer18 april 2009
Skrivet av Liliane den 18 apr 2009
Jag har mörat med Kiwi....Jättebra....Vi mörar ofta med Kiwi när vi ska grilla älgkött....Men det gäller att se upp och inte möra för länge....
Hur länge är det då?
The_mama97mia19 april 2009
Precis, kan man möra för länge???
Funderar också på - kan man köpa kiwi i korgar när det är redigt billigt och sen frysa in för att bara ha till mörning? Skala o skiva/hacka kiwin? Ngn som provat att frysa kiwi?
Gnurf19 april 2009
Har aldrig testat möra med kiwi...men det låter ju intressant. Förutsätter att det är nöt- och viltkött som är lämpligt!?? Fläsk, fågel och fisk är ju ganska mört au naturell :)
Så...man kan alltså marinera halvsega grytbitar av nöt med kiwi och därmed inte behöva koka köttgrytan mer än 15 minuter!??
Okänd19 april 2009
Skrivet av farmoringer den 18 apr 2009
Skrivet av Liliane den 18 apr 2009
Jag har mörat med Kiwi....Jättebra....Vi mörar ofta med Kiwi när vi ska grilla älgkött....Men det gäller att se upp och inte möra för länge....
Hur länge är det då?
Vi brukar möra älgköttskivor ca 15 minuteroch uppåt. Det är lite svårt att säga. Vi mörade fläskkotletter alldeles för länge en gång och det blev nästan som en färsliknande fläskbit.
Okänd19 april 2009
Skrivet av mama97mia den 19 apr 2009
Precis, kan man möra för länge???
Funderar också på - kan man köpa kiwi i korgar när det är redigt billigt och sen frysa in för att bara ha till mörning? Skala o skiva/hacka kiwin? Ngn som provat att frysa kiwi?
.
Ja man kan möra för länge....Vi gjorde det med fläskkotletter och de blev som färs i konsistensen....Har aldrig fryst Kiwi...Kanske man kan det om de ska bara vara till mörning
Testa du och tala om för oss sen.
bakakaka19 april 2009
Kiwi går utmärkt att frysa i skivor. Tror nog att man skulle kunna frysa in det som mos också. Utmärkt att marinera kött med sedan. Jag fryser även in citron och lime i skivor och klyftor. Går bra att ta direkt från frysen och ner i drinken.
Okänd19 april 2009
Va bra, tack....Då kan vi köpa hem Kiwi och ha på lur i frysen...Kanonbra.
The_mama97mia19 april 2009
(Y) TACK för det!!!!
Monika4619 april 2009
Jag har hört talas om att möra köttet med kiwi, men vet inte hur... Är det bara att skiva, eller man skall mosa kiwin? Tacksam för svar...:)
The_mama97mia19 april 2009
Skrivet av Monika46 den 19 apr 2009
Jag har hört talas om att möra köttet med kiwi, men vet inte hur... Är det bara att skiva, eller man skall mosa kiwin? Tacksam för svar...:)
Ja, se ovan i tråden... När jag använt detta har jag lagt skivor av kiwi på köttet. :) Nästa gång ska jag testa att mosa för att få ett jämnare "täcke".
Gnurf19 april 2009
Denna lilla info hittade jag nyss.....:)
OBS! Kiwifrukten innehåller ett enzym, actinidin, som bryter ner proteiner (äggviteämnen). Man kan möra seg biff genom att stryka den med saften från kiwifrukt. Av samma orsak kan färsk kiwi inte användas i fruktgeléer, eftersom den hindrar geléet att stelna.
Man bör inte blanda mosad kiwi med vispad grädde eftersom enzymet också bryter ner protein i grädde, vilket ger obehaglig smak efter bara någon kvart. Det går däremot bra att dekorera gräddtårtor med kiwi i skivor.
kattgnag19 april 2009
MYCKET intressant, detta med kiwin och dess egenskaper!!
Undrar också om man har en hel köttbit då? Hur marinera med kiwi då?
Bara skiva ner ett gäng i påsen eller?
Gnurf19 april 2009
Ja, skulle tro det. Enzymet finns alltså i saften...och saften rinner ju ut när man skivar kiwin. Ett annat alternativ vore kanske att mosa kiwin (mosa ut saften) och "sila" så att endast den "klara" delen av kiwisaften blir kvar. Problemet är väl just med dosering och tid...men det får väl bli trial/error precis som vanligt...matlagning är ju erfarenhetsbaserad :) Måste vara svårt att ange en exakt marineringstid...det beror såklart på hur segt köttet är, hur mört man vill ha det och hur stor koncentration av enzymet som föreligger. Många faktorer blir det....:p
Skrivet av kattgnag den 19 apr 2009
MYCKET intressant, detta med kiwin och dess egenskaper!!
Undrar också om man har en hel köttbit då? Hur marinera med kiwi då?
Bara skiva ner ett gäng i påsen eller?
Monika4628 april 2009
Om man vill möra exempelvis segt oxkött... Kan man låta köttet marineras i kiwimarinaden mer än en timme?
Vore kul att höra om någon mer testat att möra kött med kiwi? Jag har gjort det med jättebra resultat.
Har också provat med bra resultat, har också hört talas om något som ska
heta mörsalt? Vet inte vad det är och var man kan hitta det. Någon som vet?
Mörsalt
är ett speciellt salt med tillsatser som mörar kött. Det är så effektivt att det verkar nästan farligt. Tillsatserna verkar så att de bryter ner äggviteämnen i köttet – dvs samma som händer när köttet hänger för mörning. Strö på ungefär en tsk mörsalt per kilo kött, gnid in det och låt ligga minst en timme. Mer salt behövs sedan inte vid tillagningen.
Finns att köpa här, sök på mörsalt:
http://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx
puffar upp den här tråden, idag har jag kört kiwimarinering på en nötstek (fransyska som jag skivade). Tänkte grilla köttet sen.
Nu fick biffarna ligga med kiwiskivor (jag varvade liksom, en köttskiva, på med kiwiskivor, nästa kött, på med kiwi, etc....)
Sen ville jag ju göra en "vanlig" marinad för mer smaksättning, lät då kiwiskivorna gå med i påsen. Idag blev det marinad med lite olja, soja, rödvin, viltkrydda, ett krossat lagerblad, några varv på pepparkvarn.
Jag ska se hur detta blir o är det lyckat blir det ett recept av det.
Har en undring - är det ngn som testat att liksom MIXA kiwi o stryka på som mörning??? jag har bara gjort med skivad kiwi! Det måste ju gå utmärkt att mixa eller mosa o sen stryka på? Måste nästan bli bättre???
Jag har mörat med Kiwi....Jättebra....Vi mörar ofta med Kiwi när vi ska grilla älgkött....Men det gäller att se upp och inte möra för länge....
Jag använder kiwi titt som tätt. De flesta gångerna så har jag lagt på skivor av kiwin, men några gånger så har kiwin varit för "övermogen" och då har det blivit som mosad som mörning och i båda fallen så funkar det suveränt. Köttet blir verkligen mört och gott. :D
Har alltid nån kiwi liggandes hemma.:p
Jag har mörat med Kiwi....Jättebra....Vi mörar ofta med Kiwi när vi ska grilla älgkött....Men det gäller att se upp och inte möra för länge....
Hur länge är det då?
Precis, kan man möra för länge???
Funderar också på - kan man köpa kiwi i korgar när det är redigt billigt och sen frysa in för att bara ha till mörning? Skala o skiva/hacka kiwin? Ngn som provat att frysa kiwi?
Har aldrig testat möra med kiwi...men det låter ju intressant. Förutsätter att det är nöt- och viltkött som är lämpligt!?? Fläsk, fågel och fisk är ju ganska mört au naturell :)
Så...man kan alltså marinera halvsega grytbitar av nöt med kiwi och därmed inte behöva koka köttgrytan mer än 15 minuter!??
Jag har mörat med Kiwi....Jättebra....Vi mörar ofta med Kiwi när vi ska grilla älgkött....Men det gäller att se upp och inte möra för länge....
Hur länge är det då?
Vi brukar möra älgköttskivor ca 15 minuteroch uppåt. Det är lite svårt att säga. Vi mörade fläskkotletter alldeles för länge en gång och det blev nästan som en färsliknande fläskbit.
Precis, kan man möra för länge???
Funderar också på - kan man köpa kiwi i korgar när det är redigt billigt och sen frysa in för att bara ha till mörning? Skala o skiva/hacka kiwin? Ngn som provat att frysa kiwi?
Ja man kan möra för länge....Vi gjorde det med fläskkotletter och de blev som färs i konsistensen....Har aldrig fryst Kiwi...Kanske man kan det om de ska bara vara till mörning
Testa du och tala om för oss sen.
Kiwi går utmärkt att frysa i skivor. Tror nog att man skulle kunna frysa in det som mos också. Utmärkt att marinera kött med sedan. Jag fryser även in citron och lime i skivor och klyftor. Går bra att ta direkt från frysen och ner i drinken.
Va bra, tack....Då kan vi köpa hem Kiwi och ha på lur i frysen...Kanonbra.
(Y) TACK för det!!!!
Jag har hört talas om att möra köttet med kiwi, men vet inte hur... Är det bara att skiva, eller man skall mosa kiwin? Tacksam för svar...:)
Jag har hört talas om att möra köttet med kiwi, men vet inte hur... Är det bara att skiva, eller man skall mosa kiwin? Tacksam för svar...:)
Ja, se ovan i tråden... När jag använt detta har jag lagt skivor av kiwi på köttet. :) Nästa gång ska jag testa att mosa för att få ett jämnare "täcke".
Denna lilla info hittade jag nyss.....:)
OBS! Kiwifrukten innehåller ett enzym, actinidin, som bryter ner proteiner (äggviteämnen). Man kan möra seg biff genom att stryka den med saften från kiwifrukt. Av samma orsak kan färsk kiwi inte användas i fruktgeléer, eftersom den hindrar geléet att stelna.
Man bör inte blanda mosad kiwi med vispad grädde eftersom enzymet också bryter ner protein i grädde, vilket ger obehaglig smak efter bara någon kvart. Det går däremot bra att dekorera gräddtårtor med kiwi i skivor.
MYCKET intressant, detta med kiwin och dess egenskaper!!
Undrar också om man har en hel köttbit då? Hur marinera med kiwi då?
Bara skiva ner ett gäng i påsen eller?
Ja, skulle tro det. Enzymet finns alltså i saften...och saften rinner ju ut när man skivar kiwin. Ett annat alternativ vore kanske att mosa kiwin (mosa ut saften) och "sila" så att endast den "klara" delen av kiwisaften blir kvar. Problemet är väl just med dosering och tid...men det får väl bli trial/error precis som vanligt...matlagning är ju erfarenhetsbaserad :) Måste vara svårt att ange en exakt marineringstid...det beror såklart på hur segt köttet är, hur mört man vill ha det och hur stor koncentration av enzymet som föreligger. Många faktorer blir det....:p
MYCKET intressant, detta med kiwin och dess egenskaper!!
Undrar också om man har en hel köttbit då? Hur marinera med kiwi då?
Bara skiva ner ett gäng i påsen eller?
Om man vill möra exempelvis segt oxkött... Kan man låta köttet marineras i kiwimarinaden mer än en timme?