Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pepparkakor

 • epi 26 november 2007

  :o Undrar varför det heter PEPPARKAKOR. Finns ju ingen peppar i dem. Borde ju heta krydd kakor.

  Sen undrar jag om någon har ett recept till pepparkakor utan kanel. Det är en i familjen som inte tål kanel.

  Ska man göra deg eller köpa?

  Maria

 • 26 november 2007

  Första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige daterar sig till 1300-talet. Det finns noteringar från 1444 om att nunnorna i Vadstena bakade och åt pepparkakor för att underlätta matsmältningen.
  I dagens pepparkakor finns ingen peppar, men det blandades peppar i de medeltida pepparkaksdegarna. På den tiden var peppar en av de viktigaste handelsvarorna från Orienten.
  Att pepparkakan heter pepparkaka kan också ha sin förklaring i att peppar var det folkliga namnet på alla exotiska kryddor och att man egentligen menade kryddkaka när man sa pepparkaka.
  Kryddorna i dagens pepparkaksrecept är kanel, ingefära och kryddnejlika. I många äldre recept ingår även muskotblomma och paradiskorn, en ingefärsväxt från Västafrika med en pepparliknande smak. Andra kryddor som ibland finns med i pepparkaksrecept är kardemumma, fänkål, anis, pomerans, citronskal, cederolja och - peppar.

  om att man blir snäll av pepparkakor kommer från att Svensk-norsk-danske kungen Hans, som regerade 1497-1501, blev ordinerad pepparkakor av sin doktor. Anledningen var att kungen ofta var på uselt humör, och det var en allmän uppfattning att man blev glad av pepparkakor.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.