Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Thai mat

  • mariec 3 mars 2010

    Hallå alla i MK!

    Jag undrar om någon provat de olika "färdigrätter" som finns med thai-smak. Typ burkar med olika såser, färdigblandningar mm. Har tittat på många men inte köpt något. Verkar vara svårt att göra något själv. Jättemånga ingredienser som man inte har innan.

  • 123Linnea 4 mars 2010

    Inte smakat - MEN! - om du köper några av alla de där ingredienserna så märker du att många thai-recept är väldigt enkla - och goda - och då är det ju bra om du har kvar av de där "ovanliga" ingredienserna!

  • tojve 4 mars 2010

    sweet chili-sås, kokosmjölk och chutney hör till standarden här hemma, om man bara vill sätta lite thai-smak på det utan att göra saker svårt.

  • The_mama97mia 4 mars 2010

    Har just ätit lätt lunch, micrade broccoli o sen på med Kelda THaisoppa. Den är verkligen spicy! Jag har försökt att få till just den smaken men inte lyckats. SÅ ibland blir det färdigmat här med... Rekommenderar Kelda thaisoppa således. NU extrapris på ICA med 2 för 30 kr.

  • frucaos 4 mars 2010

    Ska be mamma köpa thaisoppa åt mig - tycker den är supergod med lite paprika, sockerärtor och räkor i .... bra med extrapris! Kelda har förresten andra goda soppor också - tycker om deras fisk- och skaldjurssoppa, med lax och sockerärtor ... Mums.

  • jimboz 4 mars 2010

    Här är vad du behöver för ett lyckat skafferi :)

    Thai red curry
    Fisksås
    Koriander på burk hackad (inlagd)då slipper du köpa färsk
    Risvinäger
    Mörk soya
    Ljus soya
    Sambal olek
    Thai green curry
    kokos mjölk på burk ,finns att köpa i pulverform som man blandar med vatten
    Sweet and sour chilli sauce
    Sesamolja
    Vitlök
    Ingefära

    Ett tips när man wokar kött är att marinera med ytterst lite soya och 1-2 teskedar Maizena som man rör om i cirklar. Då kapslar du in köttet så köttsaften stannar kvar, precis som på restaurangerna... mört och härligt.
    woka köttet först och ställ åt sidan, stek grönsakerna och häll sedan i köttet.

    Allt detta finns att köpa i vanliga affärer ...Lycka till.....

    Om du söker på Youtube så kan du få livs levande kockar som demonstrerar :)

  • idea_ 4 mars 2010

    Iden med thai matens smak är väll sött (oftast kokosmjölk) surt (lime, limeblad och/eller citrongräs) salt (oftast fishs sause) och starkt (förslagsvis thai red/green curry, en inte båda) i en balanserad harmoni. Thaimat är en favorit när man går ut och äter, förut var man tvungen att fara till luleå för att njuta (ban thai :p) men sen nåt år tillbaka har även boden en thairesturang med gott käk. Fast i bland har man väll exprimenterat själv :D. Fast första gången jag njöt av en god thaisoppa var på en klassfest, vi höll till på ett värdshus där en klasskompis dåvarande man jobbade som kock, förrätten var en underbar thaisoppa, samma stuk som keldas, fast ännu godare :) synd att hon aldrig kom ihåg att ge oss receptet, nu känns det fel att fråga {struggle}

  • jimboz 5 mars 2010

    Här är sopporna som är vanligast


    Kyckling : Tom Ka Gai
    http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=288311


    Räkor:: Tom Yum Goong - Thai Shrimp Soup
    http://www.thailandsfakta.se/thaimattomyom.htm

    Det finns många varianter på sopporna men här är ett urval..OBS Det går att köpa pastorna färdiga och bara blanda med kokosmjölk,vatten

    Dom finns på påse
    http://www.chinamarket.nu/bilder/produkter/lobo/savory/tomka.jpg

    http://www.chinamarket.nu/bilder/produkter/lobo/savory/tomyum.jpg

    Eller på burk
    http://www.ctfood.se/u_img/3043_instant_tom_yum_227g_thai_boy.jpg

    http://www.eastasianfood.com/images/artpreview/TL1462.jpg

  • Hannixen 5 mars 2010

    Skrivet av mariec den 3 mar 2010

    Hallå alla i MK!

    Jag undrar om någon provat de olika "färdigrätter" som finns med thai-smak. Typ burkar med olika såser, färdigblandningar mm. Har tittat på många men inte köpt något. Verkar vara svårt att göra något själv. Jättemånga ingredienser som man inte har innan.


    Thaimat är jätteenkelt. Woka kyckling och wokgrönskaer, i med röd currypasta, kokosmjölk, sambal, riven ingefära och lime. Serverera med nudlar. Jättegott!

  • JennyV 5 mars 2010

    Vad är det för skillnad på röd och grön currypasta?? Har själv bara använt röd men är det någon smakskillnad??

  • idea_ 13 mars 2010

    Du JennyV, i dag (läs fredag) när jag gjorde en thaiinfluerad kycklinggryta så passade jag på att läsa på mina burkar med currypasta, den gröna har grön chilli och den röda röd chilli och thai chilli, men det är skillnaden enligt innehållsförteckningen (och färgen på gryträtten efter tillagning).

  • jas65 13 mars 2010

    Skrivet av jimboz den 4 mar 2010

    Här är vad du behöver för ett lyckat skafferi :)

    Thai red curry
    Fisksås
    Koriander på burk hackad (inlagd)då slipper du köpa färsk
    Risvinäger
    Mörk soya
    Ljus soya
    Sambal olek
    Thai green curry
    kokos mjölk på burk ,finns att köpa i pulverform som man blandar med vatten
    Sweet and sour chilli sauce
    Sesamolja
    Vitlök
    Ingefära

    Ett tips när man wokar kött är att marinera med ytterst lite soya och 1-2 teskedar Maizena som man rör om i cirklar. Då kapslar du in köttet så köttsaften stannar kvar, precis som på restaurangerna... mört och härligt.
    woka köttet först och ställ åt sidan, stek grönsakerna och häll sedan i köttet.

    Allt detta finns att köpa i vanliga affärer ...Lycka till.....

    Om du söker på Youtube så kan du få livs levande kockar som demonstrerar :)


    Bra tips Jimboz.. Att ha hemma tillsamans med fryst kyckling file' och fläsk så kan man alltid fixa lite taimat hemma.

    Mvh
    Anders

  • Erajscha 13 mars 2010

    Skrivet av JennyV den 5 mar 2010

    Vad är det för skillnad på röd och grön currypasta?? Har själv bara använt röd men är det någon smakskillnad??

    Ja, det är skillnad, grön och röd curry är lika olika som röd och gul curry är.

    Grön
    1 tsk kumminfrön
    1 tsk korianderfrön
    6 färska gröna chilier, hackade
    1 msk hackat citrongräs
    1 tsk hackad korianderrot
    1 msk hackade schalottenlökar
    1 msk hackad vitlök
    7 pepparkorn
    1 tsk salt
    1 tsk räkpasta

    Gul
    1 tsk kumminfrön
    1 tsk korianderfrön
    8 torkade chilier
    ½ tsk mald kanel
    1 tsk salt
    ½ tsk mald kryddnejlika
    1 msk hackat citrongräs
    2 msk hackade schalottenlökar
    1 msk hackad vitlök
    1 msk gult currypulver


    Röd
    2 tsk kumminfrön
    1 tsk korianderfrön
    8 torkade chilier
    1 tsk fint hackat bergamottskal
    1 tsk salt
    1 tsk hackat citrongräs
    2 msk hackade schalottenlökar
    1 msk hackad vitlök
    1 msk räkpasta

  • LEDIVO 13 mars 2010

    Den här återvänder vi till ganska ofta och njuter av
    Thaiwok med kyckling och nudlar

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.