När jag var barn så kommer jag ihåg att vi åt mycket av det som växer vilt, som godis.
Det var tex nyutslagna boklöv, vanliga syrablad och även harsyra, en blomma som vi kallade gökärt, syrenblommor, hasselnötter innan de var färdiga. Dessutom plockade vi de vita blommorna på nässlorna och sög ut "honungen" från och färska grässtrå som vi drog upp från marken och tuggade på änden.
Är det någon annan som har gjort så här eller som har fler alternativ?
The_mama97mia19 april 2010
Gökärt - käringtand? känner jag igen.
Harsyra såklart, en delikatess nu i MIchelinköken.
Syrenblommor och lavendel...
Glöm inte att plocka de första späda maskrosbladen, inte till godis precis men gott i salladen...
The_mama97mia20 april 2010
... och späda granskott!
bakamonkeyprincess20 april 2010
Oj, vilken intressant tråd!
Hur använde man lavendel- och syrenblommor som godis? Bara tugga det som det är?
Som liten har jag nog bara hållt mig till att tugga harsyra och granskott och suga nektar ur klöverblommor.
sikaal20 april 2010
Skrivet av mama97mia den 19 apr 2010
Gökärt - käringtand? känner jag igen.
Gökärt - kommer på våren, från lila till rosa
Käringtand - senare och gul till orange
Jag har ätit mycket Gökärt, men inte Käringtand.
sikaal20 april 2010
Jag har tuggat på många grässtrån, trots förbud! {silly} Man kunde tydlingen få Rödsot av dem. Det kanske är sant, för jag vet att man vaccinerar suggor, som får gå ute och böka, för just Rödsot.
Okänd20 april 2010
Skrivet av sikaal den 20 apr 2010
Jag har tuggat på många grässtrån, trots förbud! {silly} Man kunde tydlingen få Rödsot av dem. Det kanske är sant, för jag vet att man vaccinerar suggor, som får gå ute och böka, för just Rödsot.
Vad är rödsot?
The_mama97mia20 april 2010
rödsot - låter som ringrost? *fniss* nej förlåt mig
Jag har tuggat på många grässtrån, trots förbud! {silly} Man kunde tydlingen få Rödsot av dem. Det kanske är sant, för jag vet att man vaccinerar suggor, som får gå ute och böka, för just Rödsot.
Vad är rödsot?
Förlåt, jag har varit nerkopplad! :(
Ja, det är Dysenteri. Det är tydligen en jordbakterie, (sa man förr).
Schnitt20 april 2010
Skrivet av amoz den 19 apr 2010
Dessutom plockade vi de vita blommorna på nässlorna och sög ut "honungen" från
ÅH! Den var så god!!
Vi åt även frökapslarna på ett visst träd. Vet inte vad det heter, men det är små lövtunna gröna skivor med ett frö i mitten. Smakar potatis!
Harsyra såklart, fläderbär, tjocka grässtrån att tugga på!
123Linnea20 april 2010
Harsyra, förstås och så vita klöver blommor som man sög på. Försökte mig också på kåda - men minns inte det som någon hit!
amoz20 april 2010
Skrivet av sikaal den 20 apr 2010
Jag har tuggat på många grässtrån, trots förbud! {silly} Man kunde tydlingen få Rödsot av dem. Det kanske är sant, för jag vet att man vaccinerar suggor, som får gå ute och böka, för just Rödsot.
Ja du, tur man inte vetat riskerna med allt man tuggat i sig, men tydligen har det inte varit så farligt ändå för jag vet mig inte blivit sjuk av det och ingen annan heller.
amoz20 april 2010
Skrivet av bakamonkeyprincess den 20 apr 2010
Oj, vilken intressant tråd!
Hur använde man lavendel- och syrenblommor som godis? Bara tugga det som det är?
Som liten har jag nog bara hållt mig till att tugga harsyra och granskott och suga nektar ur klöverblommor.
Lavendel minns jag inte att jag åt, men syrenblommorna tuggade man på helt enkelt.
amoz20 april 2010
Skrivet av Schnitt den 20 apr 2010
Skrivet av amoz den 19 apr 2010
Dessutom plockade vi de vita blommorna på nässlorna och sög ut "honungen" från
ÅH! Den var så god!!
Vi åt även frökapslarna på ett visst träd. Vet inte vad det heter, men det är små lövtunna gröna skivor med ett frö i mitten. Smakar potatis!
Harsyra såklart, fläderbär, tjocka grässtrån att tugga på!
Kan det vara "näsorna" på lönnen du menar tro?
Gnurf20 april 2010
Sånt där höll vi oxå på med...men jag fattade liksom aldrig vitsen. Där gick de omkring å gnagde på klöver och grodblad...herrejösses...det gick ju liksom inte att jämföra med sega råttor eller webes gelehallon...8-|
amoz20 april 2010
Skrivet av Gnurf den 20 apr 2010
Sånt där höll vi oxå på med...men jag fattade liksom aldrig vitsen. Där gick de omkring å gnagde på klöver och grodblad...herrejösses...det gick ju liksom inte att jämföra med sega råttor eller webes gelehallon...8-|
Men du vet att en annan var inte "bortskämd" med vanligt godis så då fick naturens duga bra.:p
safir7420 april 2010
Stensöta åt jag jämnt som barn
safir7420 april 2010
Och blad från taggiga buskar (ingen aning om namn) röda eller gröna blad som man drog av försiktigt för att inte sticka sig. Syrlig smak..
Erajscha20 april 2010
Gullviva.. där kunde man suga ur en liten söt kula...
När jag var barn så kommer jag ihåg att vi åt mycket av det som växer vilt, som godis.
Det var tex nyutslagna boklöv, vanliga syrablad och även harsyra, en blomma som vi kallade gökärt, syrenblommor, hasselnötter innan de var färdiga. Dessutom plockade vi de vita blommorna på nässlorna och sög ut "honungen" från och färska grässtrå som vi drog upp från marken och tuggade på änden.
Är det någon annan som har gjort så här eller som har fler alternativ?
Gökärt - käringtand? känner jag igen.
Harsyra såklart, en delikatess nu i MIchelinköken.
Syrenblommor och lavendel...
Glöm inte att plocka de första späda maskrosbladen, inte till godis precis men gott i salladen...
... och späda granskott!
Oj, vilken intressant tråd!
Hur använde man lavendel- och syrenblommor som godis? Bara tugga det som det är?
Som liten har jag nog bara hållt mig till att tugga harsyra och granskott och suga nektar ur klöverblommor.
Gökärt - käringtand? känner jag igen.
Gökärt - kommer på våren, från lila till rosa
Käringtand - senare och gul till orange
Jag har ätit mycket Gökärt, men inte Käringtand.
Jag har tuggat på många grässtrån, trots förbud! {silly} Man kunde tydlingen få Rödsot av dem. Det kanske är sant, för jag vet att man vaccinerar suggor, som får gå ute och böka, för just Rödsot.
Jag har tuggat på många grässtrån, trots förbud! {silly} Man kunde tydlingen få Rödsot av dem. Det kanske är sant, för jag vet att man vaccinerar suggor, som får gå ute och böka, för just Rödsot.
Vad är rödsot?
rödsot - låter som ringrost? *fniss* nej förlåt mig
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/shigellainfektion/
Jag har tuggat på många grässtrån, trots förbud! {silly} Man kunde tydlingen få Rödsot av dem. Det kanske är sant, för jag vet att man vaccinerar suggor, som får gå ute och böka, för just Rödsot.
Vad är rödsot?
Förlåt, jag har varit nerkopplad! :(
Ja, det är Dysenteri. Det är tydligen en jordbakterie, (sa man förr).
Dessutom plockade vi de vita blommorna på nässlorna och sög ut "honungen" från
ÅH! Den var så god!!
Vi åt även frökapslarna på ett visst träd. Vet inte vad det heter, men det är små lövtunna gröna skivor med ett frö i mitten. Smakar potatis!
Harsyra såklart, fläderbär, tjocka grässtrån att tugga på!
Harsyra, förstås och så vita klöver blommor som man sög på. Försökte mig också på kåda - men minns inte det som någon hit!
Jag har tuggat på många grässtrån, trots förbud! {silly} Man kunde tydlingen få Rödsot av dem. Det kanske är sant, för jag vet att man vaccinerar suggor, som får gå ute och böka, för just Rödsot.
Ja du, tur man inte vetat riskerna med allt man tuggat i sig, men tydligen har det inte varit så farligt ändå för jag vet mig inte blivit sjuk av det och ingen annan heller.
Oj, vilken intressant tråd!
Hur använde man lavendel- och syrenblommor som godis? Bara tugga det som det är?
Som liten har jag nog bara hållt mig till att tugga harsyra och granskott och suga nektar ur klöverblommor.
Lavendel minns jag inte att jag åt, men syrenblommorna tuggade man på helt enkelt.
Dessutom plockade vi de vita blommorna på nässlorna och sög ut "honungen" från
ÅH! Den var så god!!
Vi åt även frökapslarna på ett visst träd. Vet inte vad det heter, men det är små lövtunna gröna skivor med ett frö i mitten. Smakar potatis!
Harsyra såklart, fläderbär, tjocka grässtrån att tugga på!
Kan det vara "näsorna" på lönnen du menar tro?
Sånt där höll vi oxå på med...men jag fattade liksom aldrig vitsen. Där gick de omkring å gnagde på klöver och grodblad...herrejösses...det gick ju liksom inte att jämföra med sega råttor eller webes gelehallon...8-|
Sånt där höll vi oxå på med...men jag fattade liksom aldrig vitsen. Där gick de omkring å gnagde på klöver och grodblad...herrejösses...det gick ju liksom inte att jämföra med sega råttor eller webes gelehallon...8-|
Men du vet att en annan var inte "bortskämd" med vanligt godis så då fick naturens duga bra.:p
Stensöta åt jag jämnt som barn
Och blad från taggiga buskar (ingen aning om namn) röda eller gröna blad som man drog av försiktigt för att inte sticka sig. Syrlig smak..
Gullviva.. där kunde man suga ur en liten söt kula...