Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

bikarbonat / bakpulver / hjorthornssalt

  • Tillberga 18 april 2008

    när skall man använda vad?
    och vad är skilnaden?

  • The_mama97mia 18 april 2008

    Himla bra fråga.
    Tror att bakpulver går till "allt" men att man inte ska ha den i blöta i förväg för det börjar jäsa på en gång.
    Men bikarbonat ska ha sur miljö - typ baka med filmjölk.
    Men hjorthornssalt?? Det har man väl i småkakor typ drömmar?
    Hoppas ngn kunnig kan upplysa oss!!!!

  • lennali 18 april 2008

    Hämtat detta på internet.

    Hjorthornssalt
    Används mest som jäsmedel vid bakning av tunna, torra bakverk, i kubbar används hjorthornssalt.
    Om hjorthornssalt används som jäsmedel i exempelvis sockerkaka, så kan det hända att den ammoniak som bildas inte hinner drivas ut ur kakan under gräddning, och en ammoniaksmak uppstår och förstör bakverket.
    Hjorthornssalt har en stark lukt och det lär ha förekommit i det luktsalt som man förr i tiden satte under näsan på damer som dånade.
    Vid bakning kan ibland hjorthornssalt ersättas med bakpulver. Då ska den dubbla angivna mängden användas.

    Bikarbonat
    Bikarbonat är ett mineraliskt jäsmedel som verkar genom att bilda koldioxid vid gräddningen. Användningsområdet är en aning mer begränsat än för bakpulver. Bikarbonat anses passa bäst i smet med sur tillsats, som exempelvis gräddfil, ger eventuellt en viss bismak och om det används i vanlig sockerkaka en gul-brun-grön missfärgning. Med anledning av detta används bikarbonat främst i kakor där brun färg föredras, som mjuk pepparkaka och morotskaka.

    Bakpulver
    Bakpulver är ett jäsmedel som ofta används som ersättning för jäst. Bakpulver är en blandning av natriumvätekarbonat (E500) eller natriumpyrofosfat (E450), någon syra och något ämne som motstånd för fukt, t.ex majsstärkelse. Vid kontakt med vatten reagerar bikarbonatet med syran och koldioxid bildas vilket ger jäsningseffekten. Bakpulver kan ibland ersättas med hjorthornssalt.

  • SDMaya 18 april 2008

    (Y) Tack .. det va upplysande, har funderat många gåner när det står att man kan använda antingen eller bikarbonat / bakpulver!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.