I senaste Laga lätt tidningen fanns ett recept på en efterrätt jag vill prova. Till det ska det vara Biscotti. Har inte hittat det i någon affär, (finns säkert om jag letar lite mer). Men tänkte att man kan baka dessa skorpor själv.
Någon som har ett bra recept på dessa små bakverk ?
mariad24 oktober 2007
Biscotti kallas även ofta för Cantuccini. Det finner du i de flesta affärer och det finns det gott om recept på.
ThomasP24 oktober 2007
Jag har lagt in ett recept som kommer Italienska biscotti// Thomas(Y)
24 oktober 2007
Italienska biscotti :
250 g mjöl
250 g socker
3 ägg
150 g hela mandlar
200 g tärnad Odense Mandelmassa Lyx 60/40
0,5 tsk bakpulver
2 spsk. vaniljsocker
Gör så här
1. Blanda mmjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och hela mandlar.
2. Smula försiktigt i mandelmassan och få samman till en deg med hjälpav vispat ägg.
3. Dela degen i tre bitar och rulla ut till långa korvar med ca 4 cm bredd. (Degen är mycket klistrig.)
4. Baka kakorna i ca 20 min. i mitten av ugnen i 175 °C.
5. Skär kakorna i skivor, lägg dem en och en på en bakplåt och rosta dem spröda i 150 °C i ca. 15 min.
6. Låt dem svalna.
ljusa biscotti:
ca 60 st
150 g sötmandlar
10 droppar Bittermandel
6 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g Mörk Choklad
1 ½ tsk Bakpulver
1 tsk Vanillinsocker
3 dl socker
5 ägg
Gör så här:
Grovhacka chokladen och mandlarna. Lägg mjöl, salt, kakao, bakpulver, vaniljsocker och socker i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mitten och knäck äggen & droppa i bittermandel däri. Arbeta ihop till en deg och arbeta in nöt- och chokladhacket. Tillsätt ev mer mjöl. Forma degen till tre längder. Lägg dem på en bakplåt. Grädda mitt i ugnen på 175°, 20 min. Skär i sneda bitar. Torka i 175°, 10 min på varje sida. Stäng av ugnen och låt skorporna torka på eftervärme.
Biscotti med banan och pecannötter :
ca 36 st
1 ägg
2 mogna bananer, mosade
1 msk matolja
1 vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1,25 dl mörkt muscovadosocker
60 g grovhackade pecannötter
50 g finhackad mörk choklad
Sätt ugnen på 175°C. Skär en skåra i vaniljstången, och skrapa ut fröna i en stor bunke. Tillsätt oljan, och blanda ordentligt. Tillsätt banan och ägg; blanda.
Häll i mjöl, socker, salt och bakpulver, och blanda om. Tillsätt till sist nötterna och chokladen, och blanda försiktigt. Smeten kommer att vara kladdig, men hanterbar.
Ljus Choklad biskotti:
ca 60 st
150g hasselnötter
6 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g Fazer Ögon Ljus Choklad
1 ½ dl Fazer Ögon Cacao
1 ½ tsk Fazer Ögon Bakpulver
1 tsk Fazer Ögon Vanillinsocker
3 dl socker
5 ägg
Gör så här:
Grovhacka chokladen och nötterna. Lägg mjöl, salt, kakao, bakpulver, vanillinsocker och socker i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mitten och knäck äggen däri. Arbeta ihop till en deg och arbeta in nöt- och chokladhacket. Tillsätt ev mer mjöl. Forma degen till tre längder. Lägg dem på en bakplåt. Grädda mitt i ugnen på 175°, 20 min. Skär i sneda bitar. Torka i 175°, 10 min på varje sida. Stäng av ugnen och låt skorporna torka på eftervärme.
Biscotti med vit choklad och lingon :
ca 60 st
100 gram smör, rumsvarmt (eller kör 30 sek i mikron på låg effekt)
2 dl socker
3 ägg
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
100 g hackad vit choklad
2 dl frysta lingon
Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop smör och socker, och tillsätt äggen. Blanda ner choklad och lingon. Blanda mjöl, bakpulver och salt, och rör ner det i de våta ingredienserna.
Forma tre längder av degen, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lämna ordentligt med mellanrum - de flyter ut mycket. Grädda i ca 15 minuter. Ta ut och skär i tunna skivor, och lägg ner på plåten. Sänk värmen till 100°C. Torka i ca en halvtimme, stäng sen av ugnen och låt dem stå i eftervärme tills de är helt torra och knapriga.
(Y)
Luna27 oktober 2007
Tack för svaren och alla recepten. Ska försöka få upp resultatet av dem som blev inom kort.
Luna27 oktober 2007
Tack för svaren och alla recepten. Ska försöka få upp resultatet av dem som blev inom kort.
nettans28 oktober 2007
Här kommer några recept till....
Biscotti (Italienska mandelskorpor) ca 50 st
100 g smör eller margarin
200 g sötmandel
4 ägg
3 dl socker
½ tsk salt
finrivet skal av 1 citron
2 rivna bittermandlar
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175º. Smält matfettet och ställ det åt sidan för att svalna. Hacka mandeln väldigt grovt.
Strö ut den på en bakplåt och rosta i mitten av ugnen tills den börjar få lite gyllenbrun färg, ca 6-8 minuter.
Ta ut plåten och låt mandeln kallna.
Dela äggen och lägg vitorna och gulorna i var sin bunke.
Tillsätt socker till gulorna och salt till vitorna. Vispa först vitorna till ett fast vitt skum,
vispa därefter gulorna och sockret till en och porös smet. Vänd ner det rivna citronskalet i äggulesmeten och
sikta ner de torra ingredienserna.
Skrapa ner äggviteskummet och rör om varsamt. Tillsätt matfettet och till sist mandeln.
Blanda samman till en ganska lös deg. Dela degen i 3 lika stora delar. Forma dessa till små limpor på mjölat bakbord,
lika långa som kortsidan plåten. Lyft över längderna på plåten klädda med bakplåtspapper.
Tryck med mjölad hand ut dem till ca 8 cm bredd. Grädda längderna i mitten av ugnen i 15-18 minuter.
Skär dem nygräddade i sneda smala bitar. Ställ tillbaka plåten med kakorna och rosta dem i mitten av ugnen
i ca 8 minuter. Låt skorporna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt i ca 30 minuter.
Med chokladsmak:
Tillsätt ½ dl kakaopulver och minska mjölet med samma mängd. Byt även ut citronskalet mot skalet från 1 apelsin.
Bittermandeln ska heller inte vara med.
_______________________________________________
Vispa ihop ägg och saffran. Blanda ner smält smör och socker, vispa till en porös smet. Blanda sedan ner vetemjöl, bakpulver och mandel.
Fördela degen i tre längder på bakplåt. Grädda i 200 grader (i mitten av ugnen) i 15 minuter.
Efter att du tagit ut längderna, låter du dom svalna en stund på plåten. Skär ca 2 cm breda bitar. Torka sedan bitarna ca 1 timme i 75 gradervarm ugn.
_______________________________________________
Tillagning
Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda bakpulver och pepparkakskryddor med mjölet. Tillsätt mjölblandningen, hackad mandel i äggblandningen. Baka ut som ett bröd på en plåt. Grädda i 180°C, 20 minuter. Låt svalna något och skiva tunt. Lägg skivorna på en plåt och torka i ugn, 100°C ca 1 timme.
nettans28 oktober 2007
Biscotti di Prato :) :p :D
(Leilas biscottis)
Cirka 35 skorpor
Ingredienser
100 g hel sötmandel
75 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
skal av 1 apelsin
1/2 vaniljstÂng
1/4 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 ekologiska ägg
Kock:
Leila Lindholm
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Skålla och skala mandlarna.
Rosta dem i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.
Hacka mandlarna och pinjenöttera mycket grovt.
Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt på en ren bönkskiva.
Forma en grop i mitten och häll i äggen.
Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.
Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade och tag ut längderna.
Sänk ugnen till 150 grader och skiva rullarna lite p snedden, i 1 cm tjocka skivor.
Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.
Leilas tips!
Dessa knapriga skorpor kan varieras hur mycket som helst. Det går bra att byta ut mandeln mot pistaschnötter, hasselnötter eller valnötter. Man kan även tillsätta olika kryddor som korianderfrö, kanel, mörk kvalitets choklad och kardemumma.
I senaste Laga lätt tidningen fanns ett recept på en efterrätt jag vill prova. Till det ska det vara Biscotti. Har inte hittat det i någon affär, (finns säkert om jag letar lite mer). Men tänkte att man kan baka dessa skorpor själv.
Någon som har ett bra recept på dessa små bakverk ?
Biscotti kallas även ofta för Cantuccini. Det finner du i de flesta affärer och det finns det gott om recept på.
Jag har lagt in ett recept som kommer Italienska biscotti// Thomas(Y)
Italienska biscotti :
250 g mjöl
250 g socker
3 ägg
150 g hela mandlar
200 g tärnad Odense Mandelmassa Lyx 60/40
0,5 tsk bakpulver
2 spsk. vaniljsocker
Gör så här
1. Blanda mmjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och hela mandlar.
2. Smula försiktigt i mandelmassan och få samman till en deg med hjälpav vispat ägg.
3. Dela degen i tre bitar och rulla ut till långa korvar med ca 4 cm bredd. (Degen är mycket klistrig.)
4. Baka kakorna i ca 20 min. i mitten av ugnen i 175 °C.
5. Skär kakorna i skivor, lägg dem en och en på en bakplåt och rosta dem spröda i 150 °C i ca. 15 min.
6. Låt dem svalna.
ljusa biscotti:
ca 60 st
150 g sötmandlar
10 droppar Bittermandel
6 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g Mörk Choklad
1 ½ tsk Bakpulver
1 tsk Vanillinsocker
3 dl socker
5 ägg
Gör så här:
Grovhacka chokladen och mandlarna. Lägg mjöl, salt, kakao, bakpulver, vaniljsocker och socker i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mitten och knäck äggen & droppa i bittermandel däri. Arbeta ihop till en deg och arbeta in nöt- och chokladhacket. Tillsätt ev mer mjöl. Forma degen till tre längder. Lägg dem på en bakplåt. Grädda mitt i ugnen på 175°, 20 min. Skär i sneda bitar. Torka i 175°, 10 min på varje sida. Stäng av ugnen och låt skorporna torka på eftervärme.
Biscotti med banan och pecannötter :
ca 36 st
1 ägg
2 mogna bananer, mosade
1 msk matolja
1 vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1,25 dl mörkt muscovadosocker
60 g grovhackade pecannötter
50 g finhackad mörk choklad
Sätt ugnen på 175°C. Skär en skåra i vaniljstången, och skrapa ut fröna i en stor bunke. Tillsätt oljan, och blanda ordentligt. Tillsätt banan och ägg; blanda.
Häll i mjöl, socker, salt och bakpulver, och blanda om. Tillsätt till sist nötterna och chokladen, och blanda försiktigt. Smeten kommer att vara kladdig, men hanterbar.
Ljus Choklad biskotti:
ca 60 st
150g hasselnötter
6 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g Fazer Ögon Ljus Choklad
1 ½ dl Fazer Ögon Cacao
1 ½ tsk Fazer Ögon Bakpulver
1 tsk Fazer Ögon Vanillinsocker
3 dl socker
5 ägg
Gör så här:
Grovhacka chokladen och nötterna. Lägg mjöl, salt, kakao, bakpulver, vanillinsocker och socker i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mitten och knäck äggen däri. Arbeta ihop till en deg och arbeta in nöt- och chokladhacket. Tillsätt ev mer mjöl. Forma degen till tre längder. Lägg dem på en bakplåt. Grädda mitt i ugnen på 175°, 20 min. Skär i sneda bitar. Torka i 175°, 10 min på varje sida. Stäng av ugnen och låt skorporna torka på eftervärme.
Biscotti med vit choklad och lingon :
ca 60 st
100 gram smör, rumsvarmt (eller kör 30 sek i mikron på låg effekt)
2 dl socker
3 ägg
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
100 g hackad vit choklad
2 dl frysta lingon
Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop smör och socker, och tillsätt äggen. Blanda ner choklad och lingon. Blanda mjöl, bakpulver och salt, och rör ner det i de våta ingredienserna.
Forma tre längder av degen, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lämna ordentligt med mellanrum - de flyter ut mycket. Grädda i ca 15 minuter. Ta ut och skär i tunna skivor, och lägg ner på plåten. Sänk värmen till 100°C. Torka i ca en halvtimme, stäng sen av ugnen och låt dem stå i eftervärme tills de är helt torra och knapriga.
(Y)
Tack för svaren och alla recepten. Ska försöka få upp resultatet av dem som blev inom kort.
Tack för svaren och alla recepten. Ska försöka få upp resultatet av dem som blev inom kort.
Här kommer några recept till....
Biscotti (Italienska mandelskorpor) ca 50 st
100 g smör eller margarin
200 g sötmandel
4 ägg
3 dl socker
½ tsk salt
finrivet skal av 1 citron
2 rivna bittermandlar
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175º. Smält matfettet och ställ det åt sidan för att svalna. Hacka mandeln väldigt grovt.
Strö ut den på en bakplåt och rosta i mitten av ugnen tills den börjar få lite gyllenbrun färg, ca 6-8 minuter.
Ta ut plåten och låt mandeln kallna.
Dela äggen och lägg vitorna och gulorna i var sin bunke.
Tillsätt socker till gulorna och salt till vitorna. Vispa först vitorna till ett fast vitt skum,
vispa därefter gulorna och sockret till en och porös smet. Vänd ner det rivna citronskalet i äggulesmeten och
sikta ner de torra ingredienserna.
Skrapa ner äggviteskummet och rör om varsamt. Tillsätt matfettet och till sist mandeln.
Blanda samman till en ganska lös deg. Dela degen i 3 lika stora delar. Forma dessa till små limpor på mjölat bakbord,
lika långa som kortsidan plåten. Lyft över längderna på plåten klädda med bakplåtspapper.
Tryck med mjölad hand ut dem till ca 8 cm bredd. Grädda längderna i mitten av ugnen i 15-18 minuter.
Skär dem nygräddade i sneda smala bitar. Ställ tillbaka plåten med kakorna och rosta dem i mitten av ugnen
i ca 8 minuter. Låt skorporna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt i ca 30 minuter.
Med chokladsmak:
Tillsätt ½ dl kakaopulver och minska mjölet med samma mängd. Byt även ut citronskalet mot skalet från 1 apelsin.
Bittermandeln ska heller inte vara med.
_______________________________________________
Saffransbiscotti:
2 ägg
1,5 pkt saffran
100 g hackad sötmandel
100 g smör (
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ihop ägg och saffran. Blanda ner smält smör och socker, vispa till en porös smet. Blanda sedan ner vetemjöl, bakpulver och mandel.
Fördela degen i tre längder på bakplåt. Grädda i 200 grader (i mitten av ugnen) i 15 minuter.
Efter att du tagit ut längderna, låter du dom svalna en stund på plåten. Skär ca 2 cm breda bitar. Torka sedan bitarna ca 1 timme i 75 gradervarm ugn.
_______________________________________________
Pepparkaksbiscotti
Tid ca: 1-2 tim
Ingredienser:
2 dl socker
4 ägg
1 påse pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
200 g smör
4 dl sötmandel, hackad
Tillagning
Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda bakpulver och pepparkakskryddor med mjölet. Tillsätt mjölblandningen, hackad mandel i äggblandningen. Baka ut som ett bröd på en plåt. Grädda i 180°C, 20 minuter. Låt svalna något och skiva tunt. Lägg skivorna på en plåt och torka i ugn, 100°C ca 1 timme.
Biscotti di Prato :) :p :D
(Leilas biscottis)
Cirka 35 skorpor
Ingredienser
100 g hel sötmandel
75 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
skal av 1 apelsin
1/2 vaniljstÂng
1/4 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 ekologiska ägg
Kock:
Leila Lindholm
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Skålla och skala mandlarna.
Rosta dem i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.
Hacka mandlarna och pinjenöttera mycket grovt.
Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt på en ren bönkskiva.
Forma en grop i mitten och häll i äggen.
Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.
Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade och tag ut längderna.
Sänk ugnen till 150 grader och skiva rullarna lite p snedden, i 1 cm tjocka skivor.
Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.
Leilas tips!
Dessa knapriga skorpor kan varieras hur mycket som helst. Det går bra att byta ut mandeln mot pistaschnötter, hasselnötter eller valnötter. Man kan även tillsätta olika kryddor som korianderfrö, kanel, mörk kvalitets choklad och kardemumma.