Någon som vet vad som utmärker en "Charlotte". Det är en typ av efterrätt med bröd och frukt som jag hittar i t ex Cadier's "Illustrerad kokbok" från 1876.
Vivoplena23 juli 2008
Stora Dessertboken skriver:
"En charlotte var ursprungligen en varm äppelpudding gräddad i en djup form klädd med bröd eller mjuk kaka. Den dyker upp i brittiska kokböcker på 1700-talet och kan kan vara döpt efter drottning Charlotte som tydligen var äppelfantast. Senare förändrades chatlotten till en charlotte russe, där man lade kall vanlijkräm eller bavaroisliknande kräm i mitten och kylde alltsammans. /.../"
I Samms bok finns recept på flera olika charlotter och charlotte russe.
shieldfire23 juli 2008
OK, tack. Den jag såg påminner definitivt inte om en pudding, snarare det senare - men man gör den ugnen ist f att kyla den.
Någon som vet vad som utmärker en "Charlotte". Det är en typ av efterrätt med bröd och frukt som jag hittar i t ex Cadier's "Illustrerad kokbok" från 1876.
Stora Dessertboken skriver:
"En charlotte var ursprungligen en varm äppelpudding gräddad i en djup form klädd med bröd eller mjuk kaka. Den dyker upp i brittiska kokböcker på 1700-talet och kan kan vara döpt efter drottning Charlotte som tydligen var äppelfantast. Senare förändrades chatlotten till en charlotte russe, där man lade kall vanlijkräm eller bavaroisliknande kräm i mitten och kylde alltsammans. /.../"
I Samms bok finns recept på flera olika charlotter och charlotte russe.
OK, tack. Den jag såg påminner definitivt inte om en pudding, snarare det senare - men man gör den ugnen ist f att kyla den.