Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Stöt pepparkakorna till smulor eller kör dem i matberedaren.
Tillsätt smöret och blanda. Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant. Ställ det hela kallt
en stund i kylen. Vispa ihop crème fraiche med socker, saffran och ägg. Smaksätt fyllningen med citronsaft
och rivet citronskal. Häll det i formen och grädda cheesecaken i ugnen i 20-25 minuter
eller tills den stelnat. Pudra florsocker över kakan och servera med tinade,
lättsockrade björnbär eller annan frukt.
nettans18 november 2007
Om ni inte är så jättemånga så kan du alltid göra Pannacotta med gelesocker. Otroligt smidigt.
Du koka bara upp grädde och häller i gelesocker (recept står på paketet) sen till sätter du ev. smak. Du kan ju koka upp grädden med t.ex saffran och dekorera med pepparkakssmulor. Tips är att köpa ikeas 4-pack för små värmeljus, kostar 9 :-. Trevliga att servera i och lagom stora och man kan ju ha dem till allt möjligt.
(Y)
Eva-Sofia18 november 2007
En riktig choklad kaka :) me choklad glasyr på :) mums..(Y)
Okänd18 november 2007
:)Varför inte prova mina supergoda citrusbitar eller rulltårta med smörkräm och dajm.Rulltårtan blir extra festlig med en gräddklick till.:D.
AnitaS18 november 2007
Hej alla!
Wow, vilken respons jag fick. Tusen tack för alla recept och tips. (Y)
Den där varianten på pannacotta ska jag testa. Smart med gelesocker.
Mums, cheescake... saffrankaka... citrusbitar...
Jag vill gärna ha fler recept om ni har lust att dela med er.
Kram, Anita
nettans18 november 2007
(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)Underbara biskvier kan du ju alltid gör aoch de kan man även förvara i frysen. Otroligt gott med hemmagjorda biskvier och inte alls så svårt som många tror. Lägger ut den på sidan oxå....(L)
Chokladbiskvier
ca 28 st
Bottnar:
275 g mandelmassa
1½ dl socker
2 äggvitor
Fyllning:
250 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
5-10 droppar arraksextrakt
Garnering:
150 g mörk blockchoklad
20 g kokosfett
1. Finfördela mandelmassan i en matberedare eller riv den. Blanda den med sockret och äggvitorna.
Vispa allt till en pösig smet.
2. Spritsa eller klicka ut smeten till små runda kakor, ca 4 cm i diameter, på bakplåtspapper.
Låt demstå på plåten ca 30 min i rumstemperatur.
3. Grädda mandelbottnarna mitt i ugnen i 175º cirka 15- 20 min. Låt dem kallna på plåten och lossa
dem försiktigt.
4. Rör matfettet, florsockret och vaniljsockret till en pösig smet.
5. Tillsätt äggulorna, en i taget.
6. Smaksätt smörkrämen med arraksextrakten.
7. Bred krämen på kakornas undersida. Forma krämen med en bordskniv så att den får en mjuk rundning. Ställ kakorna ca 30 min i kylskåpet eller 15 min i frysen så att de blir riktigt kalla.
nettans18 november 2007
Den här låter oxå supersmarrig!!
Adventskaka 8 port.
1/2 krm saffran
1/2 tsk sprit t ex vodka eller rom
75 g smör
2 st ägg, stora
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g mandelmassa, riven
Fyllning:
3 st äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 tsk kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175º. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet och blanda med 1/2 tsk sprit.
3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i saffranet med spriten och smöret i smeten. Häll smeten i formen.
5. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel.
6. Tryck ner äppelklyftorna i smeten.
7. Grädda på nedersta falsen ca 45 min, prova med sticka att den känns torr.
Övrigt:
Med en liten försmak av julen firar vi advent. Kakan går utmärkt att frysa.
18 november 2007
Jag har ett recept på mjuk peparkaka. Ljuvligt god. och den doftar så man får riktiga julkänslor.
Det bästa är att det blir 2 st avlånga formar (limpformar) av en smet.
4 ägg
6dl socker
6dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
200 g smält margarin
3 dl kokande vatten
1 påse pepparkakskryddor
Om man vill. 4 msk lingon
Vispa ihop alla ingredienser, slå sist i vatten häll i 2 smörade bröade formar.
Grädda ca 50 min 175grader mitten av ugnen.(Y)
Amika18 november 2007
Skrivet av AnitaS den 18 nov 2007
Hej!
Kan jag få tips på någon god efterätt eller kaka att ta med på en julfest där vi ska ha knytis? Nåt som får en att nå himmelska höjder? (L)
Kram, Anita
En kaka som tar en till himmelska höjder är chokladkolakaka... Kladdkaka med kletig kola i mitten... *MUMS*
Hej!
Kan jag få tips på någon god efterätt eller kaka att ta med på en julfest där vi ska ha knytis? Nåt som får en att nå himmelska höjder? (L)
Kram, Anita
Gör en tiger kaka det är alltid uppskattat. :p
(Y) min saffrans kaka är alltid uppskattad... och den passar så bra till jul..:p
Saffrans-cheesecake med pepparkaksbotten
6-8 portioner
Lättlagad dessert med julens alla smaker.
Ingredienser
75 g Svenskt Smör
180 g pepparkakor
4 dl Crème Fraiche
1/2 dl socker
1 paket saffran
3 ägg
1 msk citronsaft
lite raspat citronskal
till servering:
florsocker och tinade björnbär
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Stöt pepparkakorna till smulor eller kör dem i matberedaren.
Tillsätt smöret och blanda. Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant. Ställ det hela kallt
en stund i kylen. Vispa ihop crème fraiche med socker, saffran och ägg. Smaksätt fyllningen med citronsaft
och rivet citronskal. Häll det i formen och grädda cheesecaken i ugnen i 20-25 minuter
eller tills den stelnat. Pudra florsocker över kakan och servera med tinade,
lättsockrade björnbär eller annan frukt.
Om ni inte är så jättemånga så kan du alltid göra Pannacotta med gelesocker. Otroligt smidigt.
Du koka bara upp grädde och häller i gelesocker (recept står på paketet) sen till sätter du ev. smak. Du kan ju koka upp grädden med t.ex saffran och dekorera med pepparkakssmulor. Tips är att köpa ikeas 4-pack för små värmeljus, kostar 9 :-. Trevliga att servera i och lagom stora och man kan ju ha dem till allt möjligt.
(Y)
En riktig choklad kaka :) me choklad glasyr på :) mums..(Y)
:)Varför inte prova mina supergoda citrusbitar eller rulltårta med smörkräm och dajm.Rulltårtan blir extra festlig med en gräddklick till.:D.
Hej alla!
Wow, vilken respons jag fick. Tusen tack för alla recept och tips. (Y)
Den där varianten på pannacotta ska jag testa. Smart med gelesocker.
Mums, cheescake... saffrankaka... citrusbitar...
Jag vill gärna ha fler recept om ni har lust att dela med er.
Kram, Anita
(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)(L)Underbara biskvier kan du ju alltid gör aoch de kan man även förvara i frysen. Otroligt gott med hemmagjorda biskvier och inte alls så svårt som många tror. Lägger ut den på sidan oxå....(L)
Chokladbiskvier
ca 28 st
Bottnar:
275 g mandelmassa
1½ dl socker
2 äggvitor
Fyllning:
250 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
5-10 droppar arraksextrakt
Garnering:
150 g mörk blockchoklad
20 g kokosfett
1. Finfördela mandelmassan i en matberedare eller riv den. Blanda den med sockret och äggvitorna.
Vispa allt till en pösig smet.
2. Spritsa eller klicka ut smeten till små runda kakor, ca 4 cm i diameter, på bakplåtspapper.
Låt demstå på plåten ca 30 min i rumstemperatur.
3. Grädda mandelbottnarna mitt i ugnen i 175º cirka 15- 20 min. Låt dem kallna på plåten och lossa
dem försiktigt.
4. Rör matfettet, florsockret och vaniljsockret till en pösig smet.
5. Tillsätt äggulorna, en i taget.
6. Smaksätt smörkrämen med arraksextrakten.
7. Bred krämen på kakornas undersida. Forma krämen med en bordskniv så att den får en mjuk rundning. Ställ kakorna ca 30 min i kylskåpet eller 15 min i frysen så att de blir riktigt kalla.
Den här låter oxå supersmarrig!!
Adventskaka 8 port.
1/2 krm saffran
1/2 tsk sprit t ex vodka eller rom
75 g smör
2 st ägg, stora
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g mandelmassa, riven
Fyllning:
3 st äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 tsk kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175º. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet och blanda med 1/2 tsk sprit.
3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i saffranet med spriten och smöret i smeten. Häll smeten i formen.
5. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel.
6. Tryck ner äppelklyftorna i smeten.
7. Grädda på nedersta falsen ca 45 min, prova med sticka att den känns torr.
Övrigt:
Med en liten försmak av julen firar vi advent. Kakan går utmärkt att frysa.
Jag har ett recept på mjuk peparkaka. Ljuvligt god. och den doftar så man får riktiga julkänslor.
Det bästa är att det blir 2 st avlånga formar (limpformar) av en smet.
4 ägg
6dl socker
6dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
200 g smält margarin
3 dl kokande vatten
1 påse pepparkakskryddor
Om man vill. 4 msk lingon
Vispa ihop alla ingredienser, slå sist i vatten häll i 2 smörade bröade formar.
Grädda ca 50 min 175grader mitten av ugnen.(Y)
Hej!
Kan jag få tips på någon god efterätt eller kaka att ta med på en julfest där vi ska ha knytis? Nåt som får en att nå himmelska höjder? (L)
Kram, Anita
En kaka som tar en till himmelska höjder är chokladkolakaka... Kladdkaka med kletig kola i mitten... *MUMS*