Jag letar och letar efter ett recept på hemmagjord marsipan med riven sötmandel. Jag vill alltså inte blanda i mandelmassa från butiken.
Jag har egentligen ett recept från min mammas farmor, fast det är lite oexakt: "oftast går det åt mer torrvaror än det angivna i receptet".
Jag har lyckats ett par gånger, fast jag har för mig att den marsipanen är svår att kavla, den blir för god och krämig på något vis. (Vätskan är utav margarin och vatten.)
Jag har också hört att marsipanen blir vitare ifall den görs på mjölk. Fast sådana recept verkar sällsynta, hittade dock ett som mäts med kaffekoppar. Men hur översätter man en kaffekopp till dl?
Nåt recept var nästan utan vätska, eller rättare sagt med äggvita. Kan Äggvita göra att marsipanen blir vitare? (Det borde det ju, frågan är ifall det blir gott?)
Min mammas farmors recept blir garanterat GOTT åtminstone!
boz196514 januari 2010
Marsipan enligt Johan Sörberg (ur tv-programmet "Lättlagat"):
Ingredienser
1.2 dl strösocker
0.1 dl vatten
220 g mandel
choklad
nötter
syltade apelsinskal
kardemumma
Koka upp socker och vatten och låt puttra 2-3 minuter. Skålla mandeln och riv den fint. Rör ner mandeln i sockermassan och rosta i kastrullen 2-4 minuter. Häll över marsipanen i en bunke, täck över med plast och låt stå. Smaksätt marsipanen med t ex choklad, hackade nötter, apelsinskal eller kardemumma. Dela i små munsbitar.
Marsipan:
1/2 dl vatten
1 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
300 g mandelmassa
2 dl florsocker
Gör så här:
1. Mandelmassa: Skålla och skala mandeln. Mal mandeln fint i mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en skål. Tillsätt socker och äggvita. Smaksätt med bittermandel och spä med några droppar vatten om massan blir för tjock.
2. Marsipan: Koka upp vatten och smör. Vispa i mjölet och sjud smeten tills den blir som en deg och börjar släppa från bottnen. Riv mandelmassan grovt. Låt degen svalna helt och arbeta in mandelmassa och florsocker.
Källa: recept.nu
camillaocamilla15 januari 2010
de gamla måtten :
kaffekopp= 1.5 dl
tekopp=2.5 dl
bubblina16 januari 2010
Åhh, tack!
Det här se ju lovande ut (Y)
Återstår attt se vilket recept jag ska prova...´
Om man har ett recept på marsipan som i det stora hela görs som marsipanen med mandelmassa som boz1965 skivit ned.
Tror ni det skulle gå att byta ut vätske mängden margarin+vatten till bara mjölk?
2 bittermandlar, går det att översätta till bittermandel droppar?
boz196516 januari 2010
Personligen skulle jag inte använda mjölk i mandelmassan/marsipanen eftersom det surnar på nolltid.
bubblina16 januari 2010
Skrivet av boz1965 den 16 jan 2010
Personligen skulle jag inte använda mjölk i mandelmassan/marsipanen eftersom det surnar på nolltid.
Sant, sant givetvis. En tårta ska ju gärna kunna stå en dag eller flera (Y)
Marsipanen behöver ju säkert vila innan den kavlas också.
Jag letar och letar efter ett recept på hemmagjord marsipan med riven sötmandel. Jag vill alltså inte blanda i mandelmassa från butiken.
Jag har egentligen ett recept från min mammas farmor, fast det är lite oexakt: "oftast går det åt mer torrvaror än det angivna i receptet".
Jag har lyckats ett par gånger, fast jag har för mig att den marsipanen är svår att kavla, den blir för god och krämig på något vis. (Vätskan är utav margarin och vatten.)
Jag har också hört att marsipanen blir vitare ifall den görs på mjölk. Fast sådana recept verkar sällsynta, hittade dock ett som mäts med kaffekoppar. Men hur översätter man en kaffekopp till dl?
Nåt recept var nästan utan vätska, eller rättare sagt med äggvita. Kan Äggvita göra att marsipanen blir vitare? (Det borde det ju, frågan är ifall det blir gott?)
Min mammas farmors recept blir garanterat GOTT åtminstone!
Marsipan enligt Johan Sörberg (ur tv-programmet "Lättlagat"):
Ingredienser
1.2 dl strösocker
0.1 dl vatten
220 g mandel
choklad
nötter
syltade apelsinskal
kardemumma
Koka upp socker och vatten och låt puttra 2-3 minuter. Skålla mandeln och riv den fint. Rör ner mandeln i sockermassan och rosta i kastrullen 2-4 minuter. Häll över marsipanen i en bunke, täck över med plast och låt stå. Smaksätt marsipanen med t ex choklad, hackade nötter, apelsinskal eller kardemumma. Dela i små munsbitar.
Ingredienser
Mandelmassa:
2 1/2 dl sötmandel
2 1/3-3 dl florsocker
1/2 äggvita
2 bittermandlar
2 tsk vatten
Marsipan:
1/2 dl vatten
1 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
300 g mandelmassa
2 dl florsocker
Gör så här:
1. Mandelmassa: Skålla och skala mandeln. Mal mandeln fint i mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en skål. Tillsätt socker och äggvita. Smaksätt med bittermandel och spä med några droppar vatten om massan blir för tjock.
2. Marsipan: Koka upp vatten och smör. Vispa i mjölet och sjud smeten tills den blir som en deg och börjar släppa från bottnen. Riv mandelmassan grovt. Låt degen svalna helt och arbeta in mandelmassa och florsocker.
Källa: recept.nu
de gamla måtten :
kaffekopp= 1.5 dl
tekopp=2.5 dl
Åhh, tack!
Det här se ju lovande ut (Y)
Återstår attt se vilket recept jag ska prova...´
Om man har ett recept på marsipan som i det stora hela görs som marsipanen med mandelmassa som boz1965 skivit ned.
Tror ni det skulle gå att byta ut vätske mängden margarin+vatten till bara mjölk?
2 bittermandlar, går det att översätta till bittermandel droppar?
Personligen skulle jag inte använda mjölk i mandelmassan/marsipanen eftersom det surnar på nolltid.
Personligen skulle jag inte använda mjölk i mandelmassan/marsipanen eftersom det surnar på nolltid.
Sant, sant givetvis. En tårta ska ju gärna kunna stå en dag eller flera (Y)
Marsipanen behöver ju säkert vila innan den kavlas också.