Hej, i år har vi köpt ett struvjärn och tänker baka sådana. Då vi ändå är igång med att fritera kakor så kommer vi förmodligen också att göra anisbröd (pitepojkar).
Jag har funderat över det där med vad man friterar i. Har köpt hem både kokosfett och ister. Vilket är bäst? fungerar det att blanda de båda sorterna?
Resterna av fettet som jag friterar i tänker jag sedan blanda i fågelfrön och göra fettbollar till dem. Så de också får något hemlagat och gott nu såhär före jul.
kekke465 december 2012
När jag gör struvor brukar jag fritera i kokosfett
går alldeles utmärkt. Lycka till {snicker}
boz19655 december 2012
Förr i tiden använde man isterflott men numera är det kokosfett som gäller för min del eftersom ister är både svårt att få tag i och det är dyrt när man väl hittar det i en butik.
rostok5 december 2012
På Coop Extra hade de ister, samma pris som för kokosfettet. Eller i alla fall nästan, sa min man, vet inte vilket som var billigast.
Jag har nu testat mitt livs första struvor, som jag har gjort själv, och tog bara ister, de smakar ljuvligt. (men de första 4 blev lite misslyckade).
rostok6 december 2012
"Förr i tiden använde man isterflott men numera är det kokosfett som gäller för min del eftersom ister är både svårt att få tag i och det är dyrt när man väl hittar det i en butik. "
Nu har jag kollat upp priserna, vi betalade 14.95 kr för ½ kg ister och 20.95 kr för samma mängd kokosfett. Det är alltså betydligt billigare med ister.
rosatalo6 december 2012
Jag använder alltid kokosfett till friterade bakverk. Min mamma gör också så och hon tar tillvara och fryser in det som blir kvar av fettet, silar det först och kastar bottensatsen. Jag friterar så sällan så, fy skäms på mig, jag kastar resterna.
cossen6 december 2012
Hej jag bakade struvor under många år, men gjorde ett uppehåll. Förra året återupptog jag struvbakandet. Jag använde samma recept och friterade som vaniigt i kokosfett.
Fy vad besviken jag blev. Struvorna såg lika läckra ut som alltid, men smakade vedervärdigt !
De smakade bara kokosfett !
Vad kan ha gått fel ?
boz19656 december 2012
Skrivet av rostok den 6 dec 2012
"Förr i tiden använde man isterflott men numera är det kokosfett som gäller för min del eftersom ister är både svårt att få tag i och det är dyrt när man väl hittar det i en butik. "
Nu har jag kollat upp priserna, vi betalade 14.95 kr för ½ kg ister och 20.95 kr för samma mängd kokosfett. Det är alltså betydligt billigare med ister.
Okej? Min erfarenhet är den motsatta. Men då har jag kanske handlat i fel butik?
pleta7 december 2012
Skrivet av cossen den 6 dec 2012
Hej jag bakade struvor under många år, men gjorde ett uppehåll. Förra året återupptog jag struvbakandet. Jag använde samma recept och friterade som vaniigt i kokosfett.
Fy vad besviken jag blev. Struvorna såg lika läckra ut som alltid, men smakade vedervärdigt !
De smakade bara kokosfett !
Vad kan ha gått fel ?
Kanske var inte temperaturen hög nog? Testade du innan du började? Det är väl som med allt annat - om tempen inte är hög nog så sugs för mycket av fettet upp av smeten? Bara en tanke. =)
rostok7 december 2012
Om man inte har lust att springa runt i affärerna och leta, så gör som jag, ta några minuter och ring runt och fråga om de har ister och kokosfett i sitt sortiment, fråga samtidigt efter priset på respektive vara. Detta sparar mycket tid. Om man har någon dag på sig innan man tänker handla så kan man även skicka mejl förstås.
Idag gjorde jag färdigt min första sats. Smeten hade då stått i rumstemp i 2 dygn, jag tyckte den luktade lite skumt men inte illa så jag testade och tänk - struvorna smakade ännu bättre idag. Dessutom lyckades jag få dem att vara hårda även efter någon timme (i förrgår blev de mjuka allteftersom). Förmodligen lyckades jag bättre med värmen idag. Kul att testa.
NI som gör struvor, hur länge har ni järnet i smeten och sedan hur länge har ni dem i fettet? Jag räknade till 5 i smeten och sedan till 15 i fettet. Då hade de hunnit lossna från järnet så jag fick ta upp dem med hålslev. Men jag undrar hur ni andra brukar göra? Jag vill lära så mycket som möjligt så jag får dem fina till ju. Vi kommer att vara 10-15 pers här hemma hela tiden fram till nyår, så det lär nog gå en del struvor också, då.
knyppeltanten12 december 2012
Jag har brukat använda kockosfett de få gånger jag gjort struvor men nu undrade grannen om man kunde koka dem i buljong. Förutom att de väl då smakar kött, fisk eller grönsak så blir det väl inte struvor men kan man koka dem i buljong?
rostok12 december 2012
Nä, så mycket fattar jag att man måste fritera dem i någon form av fett. Däremot tror jag man även kan använda olja som man använder i sin fritös också (om man nu har en sådan).
knyppeltanten12 december 2012
Det var fettet grannen var emot! Men det kanske blir någon sorts ja någonting i alla fall men jag kan inte tänka mig att det blir så gott. I alla fall inte som kaka.
När mamma gjorde struvor hade hon öl i smeten, då blev de godare men tyvärr har jag inte det receptet kvar.
rostok12 december 2012
jag har använt öl jag med. Här finns ett recept på det: http://www.matklubben.se/recept/struvor_56315.html
Jag tycker det låter bättre än andra recept som ju oftast innehåller gräddmjölk. Fett får man ju i sig ändå genom friteringen.
ba1013 december 2012
jag friterar alltid i kokosfett, det blir bäst, håller precis på med struvor, det gäller att vara stadig på handen
Axeltorpstanten13 december 2012
Jag använder vanlig matolja, blir jättebra. I mitt recept ingår det öl. Det hade jag inte hemma så jag tog julmust. Har aldrig blivit så goda som denna gången. Så vanlig olja och julmust i smeten.Det är mina tips!
Hej, i år har vi köpt ett struvjärn och tänker baka sådana. Då vi ändå är igång med att fritera kakor så kommer vi förmodligen också att göra anisbröd (pitepojkar).
Jag har funderat över det där med vad man friterar i. Har köpt hem både kokosfett och ister. Vilket är bäst? fungerar det att blanda de båda sorterna?
Resterna av fettet som jag friterar i tänker jag sedan blanda i fågelfrön och göra fettbollar till dem. Så de också får något hemlagat och gott nu såhär före jul.
När jag gör struvor brukar jag fritera i kokosfett
går alldeles utmärkt. Lycka till {snicker}
Förr i tiden använde man isterflott men numera är det kokosfett som gäller för min del eftersom ister är både svårt att få tag i och det är dyrt när man väl hittar det i en butik.
På Coop Extra hade de ister, samma pris som för kokosfettet. Eller i alla fall nästan, sa min man, vet inte vilket som var billigast.
Jag har nu testat mitt livs första struvor, som jag har gjort själv, och tog bara ister, de smakar ljuvligt. (men de första 4 blev lite misslyckade).
"Förr i tiden använde man isterflott men numera är det kokosfett som gäller för min del eftersom ister är både svårt att få tag i och det är dyrt när man väl hittar det i en butik. "
Nu har jag kollat upp priserna, vi betalade 14.95 kr för ½ kg ister och 20.95 kr för samma mängd kokosfett. Det är alltså betydligt billigare med ister.
Jag använder alltid kokosfett till friterade bakverk. Min mamma gör också så och hon tar tillvara och fryser in det som blir kvar av fettet, silar det först och kastar bottensatsen. Jag friterar så sällan så, fy skäms på mig, jag kastar resterna.
Hej jag bakade struvor under många år, men gjorde ett uppehåll. Förra året återupptog jag struvbakandet. Jag använde samma recept och friterade som vaniigt i kokosfett.
Fy vad besviken jag blev. Struvorna såg lika läckra ut som alltid, men smakade vedervärdigt !
De smakade bara kokosfett !
Vad kan ha gått fel ?
"Förr i tiden använde man isterflott men numera är det kokosfett som gäller för min del eftersom ister är både svårt att få tag i och det är dyrt när man väl hittar det i en butik. "
Nu har jag kollat upp priserna, vi betalade 14.95 kr för ½ kg ister och 20.95 kr för samma mängd kokosfett. Det är alltså betydligt billigare med ister.
Okej? Min erfarenhet är den motsatta. Men då har jag kanske handlat i fel butik?
Hej jag bakade struvor under många år, men gjorde ett uppehåll. Förra året återupptog jag struvbakandet. Jag använde samma recept och friterade som vaniigt i kokosfett.
Fy vad besviken jag blev. Struvorna såg lika läckra ut som alltid, men smakade vedervärdigt !
De smakade bara kokosfett !
Vad kan ha gått fel ?
Kanske var inte temperaturen hög nog? Testade du innan du började? Det är väl som med allt annat - om tempen inte är hög nog så sugs för mycket av fettet upp av smeten? Bara en tanke. =)
Om man inte har lust att springa runt i affärerna och leta, så gör som jag, ta några minuter och ring runt och fråga om de har ister och kokosfett i sitt sortiment, fråga samtidigt efter priset på respektive vara. Detta sparar mycket tid. Om man har någon dag på sig innan man tänker handla så kan man även skicka mejl förstås.
Idag gjorde jag färdigt min första sats. Smeten hade då stått i rumstemp i 2 dygn, jag tyckte den luktade lite skumt men inte illa så jag testade och tänk - struvorna smakade ännu bättre idag. Dessutom lyckades jag få dem att vara hårda även efter någon timme (i förrgår blev de mjuka allteftersom). Förmodligen lyckades jag bättre med värmen idag. Kul att testa.
NI som gör struvor, hur länge har ni järnet i smeten och sedan hur länge har ni dem i fettet? Jag räknade till 5 i smeten och sedan till 15 i fettet. Då hade de hunnit lossna från järnet så jag fick ta upp dem med hålslev. Men jag undrar hur ni andra brukar göra? Jag vill lära så mycket som möjligt så jag får dem fina till ju. Vi kommer att vara 10-15 pers här hemma hela tiden fram till nyår, så det lär nog gå en del struvor också, då.
Jag har brukat använda kockosfett de få gånger jag gjort struvor men nu undrade grannen om man kunde koka dem i buljong. Förutom att de väl då smakar kött, fisk eller grönsak så blir det väl inte struvor men kan man koka dem i buljong?
Nä, så mycket fattar jag att man måste fritera dem i någon form av fett. Däremot tror jag man även kan använda olja som man använder i sin fritös också (om man nu har en sådan).
Det var fettet grannen var emot! Men det kanske blir någon sorts ja någonting i alla fall men jag kan inte tänka mig att det blir så gott. I alla fall inte som kaka.
När mamma gjorde struvor hade hon öl i smeten, då blev de godare men tyvärr har jag inte det receptet kvar.
jag har använt öl jag med. Här finns ett recept på det: http://www.matklubben.se/recept/struvor_56315.html
Jag tycker det låter bättre än andra recept som ju oftast innehåller gräddmjölk. Fett får man ju i sig ändå genom friteringen.
jag friterar alltid i kokosfett, det blir bäst, håller precis på med struvor, det gäller att vara stadig på handen
Jag använder vanlig matolja, blir jättebra. I mitt recept ingår det öl. Det hade jag inte hemma så jag tog julmust. Har aldrig blivit så goda som denna gången. Så vanlig olja och julmust i smeten.Det är mina tips!