Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

fikabröd för diabetiker

 • gith63 24 september 2009

  Hejsan,
  Skulle behöva hjälp att få fram lite recept på bakverk till en diabetiker. Har en man som ibland blir sugen på något till kaffet (och det är väl bara bra även för en annan att hålla igen lite på socker :D )

 • Lenkan 24 september 2009

  Man kan väl i princip baka vad som helst men byta ut sockret mot sötningsmedel. Lite svårt när det ska vara maräng, kristyr/glasyr eller pärlsocker på kanske, men annars borde vad som helst fungera

 • gith63 24 september 2009

  Tack..har faktiskt inte tänkt på det (Y)

 • Lenkan 24 september 2009

  Det är lätt att missa det självklara när det finns så mycket alternativ ute i affärerna :)

 • Nete 24 september 2009

  Jag använder gärna juice eller torkat frukt istället för socker. Annars kan jag rekommendera att göra en smoothie av frukt och bär. Det är den bästa fika som finns !:)

 • Erajscha 24 september 2009

  Jag är själv diabetiker och bakar mitt fikabröd själv. Fruktsocker och torkad frukt är inte bra för diabetiker då det höjer blodsockret fort. Dessutom behöver man lite extra fibrer.

  Här är några av mina recept:
  Sockerfria småkakor
  [recept]68891 [/recept]
  [recept]68787 [/recept]
  [recept]48326 [/recept]
  [recept]49349 [/recept]
  [recept]68889 [/recept]

 • monfo 24 september 2009

  Måste bara få fråga dig Erajsha : Jag har läst att diabetiker ej ska använda sötningsmedel, är det olika vilken typ av diabetes det är eller var det bara någon som inte visste vad han/hon pratade om?

 • Erajscha 24 september 2009

  monfo Det beror på vilket sötningsmedel man talar om, bäst ur lågt blodsocker-synpunkt är suckalos, Hermesteas innehåller t.ex. lite kolyhydrater osm kroppen tar upp ävben om det är mycket mindre än i socker.

  Min dietist säger att de andra sötningsmedlen är helt okej också, så länge man är måttlig, dvs mer än ett par dl om dagen är inte bra. :p

 • Mistys 24 september 2009

  Får din man äta fruktsocker? Isåfall kan du baka dina vanliga recept men byta ut sockret mot fruktsocker. Funkar jättebra. Vad man får och inte får äta beror på vilken sorts diabetes man har och om den är tablett eller sprut behandlad. Det kan säkert dietisten eller diabetes sjuksköterskan informera om. Min svärmor får äta socker och fruktsocker i små mängder medans ett barn jag känner bara får äta sötningsmedel. En jobbarkompis till mig bryr sig inte alls utan äter socker då och då utan att dt gör något. Så som sagt det är ju väldigt olika och det finns många olika sorters diabetes.

 • monfo 24 september 2009

  ok, tack för svaren! Då är det helt enkelt bäst att fråga innan när man får besök vad de får äta.

 • Erajscha 24 september 2009

  Det handlar inte om vilken slags diabetes man har utan hur man sköter sin diabetes och hur uppdaterade kostråd man har fått.

 • Mistys 24 september 2009

  Jo om man har typ 1 eller typ 2. Sprut eller tablett behandlad!

 • familjenlundin 24 september 2009

  Typ 1 diabetiker har bara sprutbehandling. Har man typ 2 så kan man vara både sprut och tablettbehandlad eller enbart tablettbehandlad.

 • Mistys 24 september 2009

  Nja tyvärr är det inte fullt så enkelt. Finns massor av varianter av typ 1 och typ2. Finns även en som kallas typ LADA 1,5. Därför att den ligger mellan typ 1 och 2.Finns också en som heter MODY. Sen finns ytterligare varianter samt kombinationer. Förr sa man bara 1 och 2. Numer vet man att det finns många olika och alla specifika för olika människor. Men ofta har ju den drabbade bra reda på vad han /hennes kropp klarar i sockerväg som tur är:)

 • familjenlundin 24 september 2009

  Ok, jag har typ 2 och har både sprutor och tabletter :)

  Jag har bra koll på mitt socker och äter i princip som innan diabetesen (även det som anses förbjudet för diabetiker, dock i begränsade mängder naturligtvis) :p

  Förlåt gith63 att det blev lite "out of topic"!

 • Erajscha 24 september 2009

  Visst kan man "fuska" men varje gång man gör det så utsätter man kroppen för påfrestningar som kan leda till följdskador när man blir äldre.

  Det är inte heller bara socker det det handlar om utan alla snabb stärkelse då det höjer blodsockret fort. Med fibrer och långsamma kolhydrater får man en jämnare blodsockerkurva (som man mår bättre av).

  Därför ska man som diabetiker inte äta "vanligt fikabröd bakat på sötninsgmedel istället för socker" utan man måste också tillsätta fibrer, t.ex. genom fullkornsmjöl eller PO-fibrer.

  Som fotnot kan jag nämna att jag fick diagnosen typ 2 för fem år sen men iom rätt kost behöver jag inga tabletter och har nu "bara" nedsatt glukostolerans.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.