Jag har läst en del olika recept på parfait och funderar över en sak. I en del recept ska man bara vispa ägg och socker för sig och grädde för sig och sedan blanda ihop. I andra recept står det att man ska värma grädden och/eller vispa äggen och sockret över ett vattenbad och ibland ska man värma allting. Vad blir egentligen bäst? En annan sak jag undrar över är om parfait blir bäst om den görs på enbart grädde eller om den blir bättre med lite mjölk i?
svengelsk2 mars 2011
Jag har ett recept där man vispar ägg och socker över vattenbad, vilket har varit bra pga salmonella risken här. När det kallnat blandar man i vispad grädde. Jag tror att det är den höga fetthalten i parfait som gör att inga iskristaller formas. Därför behöver man inte röra under frysningen. Tillsätter man mjölk ändrar man nog på det.
jollo102 mars 2011
Jag brukar göra den andra varianten med äggen och sockret för sig och ha sedan i gärdden som jag vispat innan lite hårt!
Det blir bäst!
Okänd2 mars 2011
Tack för svaren. Fortsätt gärna kommentera hur just du tycker en parfait ska tillagas, alla tycker vi ju olika.
svengelsk2 mars 2011
Jag har kollat mitt recept. Man blandar en lag av lika delar socker och vatten och låter den koka ihop till halv volym. 1/2 dl lag per äggula. äggulor och lag vispas över vattenbad, får kallna och hårt vispad grädde (3/4-1dl/ äggula) vänds ner. Den är jättegod smaksatt med passerade björnbär. Receptet är inte särskilt lätt att följa.
Jag har läst en del olika recept på parfait och funderar över en sak. I en del recept ska man bara vispa ägg och socker för sig och grädde för sig och sedan blanda ihop. I andra recept står det att man ska värma grädden och/eller vispa äggen och sockret över ett vattenbad och ibland ska man värma allting. Vad blir egentligen bäst? En annan sak jag undrar över är om parfait blir bäst om den görs på enbart grädde eller om den blir bättre med lite mjölk i?
Jag har ett recept där man vispar ägg och socker över vattenbad, vilket har varit bra pga salmonella risken här. När det kallnat blandar man i vispad grädde. Jag tror att det är den höga fetthalten i parfait som gör att inga iskristaller formas. Därför behöver man inte röra under frysningen. Tillsätter man mjölk ändrar man nog på det.
Jag brukar göra den andra varianten med äggen och sockret för sig och ha sedan i gärdden som jag vispat innan lite hårt!
Det blir bäst!
Tack för svaren. Fortsätt gärna kommentera hur just du tycker en parfait ska tillagas, alla tycker vi ju olika.
Jag har kollat mitt recept. Man blandar en lag av lika delar socker och vatten och låter den koka ihop till halv volym. 1/2 dl lag per äggula. äggulor och lag vispas över vattenbad, får kallna och hårt vispad grädde (3/4-1dl/ äggula) vänds ner. Den är jättegod smaksatt med passerade björnbär. Receptet är inte särskilt lätt att följa.