Har klantat till det rejält och tappat bort mitt favoritrecept på äpplekaka som min mamma fick av en äldre tant på 70-talet.
Receptet är något knepigt, typ "en kopp mjöl", ett ägg, en kopp socker och så vidare.
Resultatet blir en ganska platt, knäckig och lite seg äpplekaka.
(Har inget minne av att bakpulver ingår.)
Detta recept ger en lite seg,platt och knäckig kaka pga att det inte innehåller bakpulver som ju ger en porösare kaka, precis som du beskriver. Detta är ett mycket gammalt recept som är omgjort i måtten ( original var med mått som kopp osv) Kanske gjorde man liknande men med äpplen och kanel. Kan det vara liknande det du söker?
Lattemaja16 oktober 2012
Wow!
STORT tack och tusen kramar för engagemang och förslag!
Har kollat igenom recepten (som är ganska lika!) och är helt säker på att jag hittat receptet till min saknade kaka. Ska baka igenom och njuta av alla förslag, så vet jag sen vilken som blir min nya gamla favorit :)
bakakaka17 oktober 2012
Min mormors recept är något liknande det du beskriver. 1 ägg, 1 kkp socker, 1 kkp vetemjöl, 1 kkp smält margarin eller smör. Blanda ägg och socker, behöver inte vispas poröst. Rör ner mjöl och fettet.
solvik20718 oktober 2012
Hej
Finns "översättningar" på webben för dom gamla recepten.Kommer inte ihåg vart jag hittade det men det finns.
Själv håller jag på att skriva om min mormors recept till "Begriplig" svenska. Det är koppar, hand, fingernagel, lite, lagom etc. Tur har jag ett antal äldre damer i min närhet som hjälper mig.
Scrapkuben18 oktober 2012
Jag har en annan variant som görs på Gotland där jag kommer ifrån.
Den innehåller brödsmulor/ströbröd, äppelmos och sirap. Ska se om jag inte kan lägga in receptet under kvällen.
Har klantat till det rejält och tappat bort mitt favoritrecept på äpplekaka som min mamma fick av en äldre tant på 70-talet.
Receptet är något knepigt, typ "en kopp mjöl", ett ägg, en kopp socker och så vidare.
Resultatet blir en ganska platt, knäckig och lite seg äpplekaka.
(Har inget minne av att bakpulver ingår.)
Någon som känner igen receptet?
Saknar och längtar efter denna underbara kaka!
Kanske ett av dessa är det rätta.
Bibbis äppelkaka
Den jättegoda äppelkakan
Äppelkaka i gjutjärnspanna
Lill-Åsas knäckiga äppelkaka
Rödvinbärskaka från 1800-talet
Detta recept ger en lite seg,platt och knäckig kaka pga att det inte innehåller bakpulver som ju ger en porösare kaka, precis som du beskriver. Detta är ett mycket gammalt recept som är omgjort i måtten ( original var med mått som kopp osv) Kanske gjorde man liknande men med äpplen och kanel. Kan det vara liknande det du söker?
Wow!
STORT tack och tusen kramar för engagemang och förslag!
Har kollat igenom recepten (som är ganska lika!) och är helt säker på att jag hittat receptet till min saknade kaka. Ska baka igenom och njuta av alla förslag, så vet jag sen vilken som blir min nya gamla favorit :)
Min mormors recept är något liknande det du beskriver. 1 ägg, 1 kkp socker, 1 kkp vetemjöl, 1 kkp smält margarin eller smör. Blanda ägg och socker, behöver inte vispas poröst. Rör ner mjöl och fettet.
Hej
Finns "översättningar" på webben för dom gamla recepten.Kommer inte ihåg vart jag hittade det men det finns.
Själv håller jag på att skriva om min mormors recept till "Begriplig" svenska. Det är koppar, hand, fingernagel, lite, lagom etc. Tur har jag ett antal äldre damer i min närhet som hjälper mig.
Jag har en annan variant som görs på Gotland där jag kommer ifrån.
Den innehåller brödsmulor/ströbröd, äppelmos och sirap. Ska se om jag inte kan lägga in receptet under kvällen.