I senaste Buffé hittade jag det här receptet. Tror i att man kan göra dessa bakelser dagen innan och förvara i kylen, eller tror ni att de blir sega och blöta och tråkiga då? Borde väl vara som en vanlig paj som går bra att äta dagen efter?
PAJDEG
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 msk vatten
FYLLNING OCH SÅS
100 g mandelmassa
75 g smör
1 dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl kesella vanilj
1 ägg
500 g hjortron (2 paket frysta, tinade)
1 msk florsocker
vispgrädde till servering
Guldbakelser, modern landskapsrätt från Ångermanland
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i 14 bitar och tryck ut i små aluminiumformar. Ställ formarna i kylen ca 30 minuter.
2. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmassa. Fördela smeten jämnt i formarna.
3. Sätt ugnen på 175°C.
4. Värm kesella och ägg i en kastrull och tillsätt 250 g hjortron (låt dem rinna av om de varit frysta). Toppa formarna med detta.
5. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt bakelserna svalna.
6. Sås: Passera 125 g hjortron (1/2 paket) genom en finmaskig sil. Blanda med florsocker.
7. Garnera bakelserna med resten av hjortronen och servera med såsen. Lite vispad grädde och ett citronmelissblad skänker extra glans till denna guldbakelse.
Gnurf31 mars 2010
Låter gott Penne, det funkar nog bra. Låter som någon hybrid av norrländsk mazarin-ostkaka :)
I senaste Buffé hittade jag det här receptet. Tror i att man kan göra dessa bakelser dagen innan och förvara i kylen, eller tror ni att de blir sega och blöta och tråkiga då? Borde väl vara som en vanlig paj som går bra att äta dagen efter?
PAJDEG
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 msk vatten
FYLLNING OCH SÅS
100 g mandelmassa
75 g smör
1 dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl kesella vanilj
1 ägg
500 g hjortron (2 paket frysta, tinade)
1 msk florsocker
vispgrädde till servering
Guldbakelser, modern landskapsrätt från Ångermanland
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i 14 bitar och tryck ut i små aluminiumformar. Ställ formarna i kylen ca 30 minuter.
2. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmassa. Fördela smeten jämnt i formarna.
3. Sätt ugnen på 175°C.
4. Värm kesella och ägg i en kastrull och tillsätt 250 g hjortron (låt dem rinna av om de varit frysta). Toppa formarna med detta.
5. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt bakelserna svalna.
6. Sås: Passera 125 g hjortron (1/2 paket) genom en finmaskig sil. Blanda med florsocker.
7. Garnera bakelserna med resten av hjortronen och servera med såsen. Lite vispad grädde och ett citronmelissblad skänker extra glans till denna guldbakelse.
Låter gott Penne, det funkar nog bra. Låter som någon hybrid av norrländsk mazarin-ostkaka :)