halv sats av vetedeg, hur lång bearbetning i assistenten?
fina2123 januari 2012
Hej!
Om jag tar en halv sats deg: 250g mjölk 75g smör 425g mjöl etc. hur länge kan jag bearbeta degen?
Mvh Fina
Amika23 januari 2012
Om du ska baka bullar av det så kör ihop det bara tills det är en slät deg. Men jag har fått lära mig att vid bullbak så ska man köra degen så kort tid som möjligt.
Ska du baka bröd av det så ska du dock köra degen i maskinen i minst 8 minuter. 8-15 minuter, för att degen ska frigöra gluten, som gör brödet högre och luftigare. Degen blir lite seg av det.
mvh
Jonna
fina2124 januari 2012
tack för svaret...men bagarna bearbetar sina vetedegar också...det gäller inte bara matbröd :)
Amika24 januari 2012
Då skulle jag köra den lika länge som en matbröds deg. :)
Det var min mormors syster som var konditor på 40 och 50 talet som lärde mig att man bara skulle köra ihop degen så snabbt som möjligt till bullar. :) Hon sa att den blev tung annars och lättare blev kompakt. :) Men det har säkert ändrats. :)
rostok2 februari 2012
hej, jag använder al tid vetemjöl special, helst ekologiskt och så kör jag degen lång tid, ca 15-20 minuter i maskinen när jag bakar bullar. Det är ju viktigt att glutentrådarna bildas, då blir degen lätt och fluffig. Jag tar också i kall degvätska, har smöret rumstempererat, alltså inte smält samt tar bara ½ av den mängd jäst som brukar stå i recepten. Får jättefluffiga och goda bullar.
svengelsk2 februari 2012
Jag gör alltid bulldegen i bakmaskinen. Tar lång tid, men den sköter sig själv och blir lätthanterlig.
Hej!
Om jag tar en halv sats deg: 250g mjölk 75g smör 425g mjöl etc. hur länge kan jag bearbeta degen?
Mvh Fina
Om du ska baka bullar av det så kör ihop det bara tills det är en slät deg. Men jag har fått lära mig att vid bullbak så ska man köra degen så kort tid som möjligt.
Ska du baka bröd av det så ska du dock köra degen i maskinen i minst 8 minuter. 8-15 minuter, för att degen ska frigöra gluten, som gör brödet högre och luftigare. Degen blir lite seg av det.
mvh
Jonna
tack för svaret...men bagarna bearbetar sina vetedegar också...det gäller inte bara matbröd :)
Då skulle jag köra den lika länge som en matbröds deg. :)
Det var min mormors syster som var konditor på 40 och 50 talet som lärde mig att man bara skulle köra ihop degen så snabbt som möjligt till bullar. :) Hon sa att den blev tung annars och lättare blev kompakt. :) Men det har säkert ändrats. :)
hej, jag använder al tid vetemjöl special, helst ekologiskt och så kör jag degen lång tid, ca 15-20 minuter i maskinen när jag bakar bullar. Det är ju viktigt att glutentrådarna bildas, då blir degen lätt och fluffig. Jag tar också i kall degvätska, har smöret rumstempererat, alltså inte smält samt tar bara ½ av den mängd jäst som brukar stå i recepten. Får jättefluffiga och goda bullar.
Jag gör alltid bulldegen i bakmaskinen. Tar lång tid, men den sköter sig själv och blir lätthanterlig.