Jag har ägg som gått ut i datum och jag måste använda. Tänkte baka en kaka med många ägg. Nån som har ett bra recept?
celice14 mars 2008
(N) Har äggen gått ut, släng dom(N)
ea7814 mars 2008
Jag har kollat och dom luktar bra och flyter inte, så det borde gå bra...
Okänd14 mars 2008
Jag har använt gamla ägg och det har gått bra.Du känner på lukten direkt om nåt är fel.
Baka nån smaskig marängtårta eller stek ,koka äggen och gör goda äggmackor.
Baka flera rulltårtor och gör bakelser nu när det är helg.
Lycka till.
Lovis14 mars 2008
Jag har på mina recept silverkaka och guldkaka där du använder många ägg.
Kika hos mig.:)
farmoringer14 mars 2008
Ägg brukar hålla längre än vad datument anger....
ea7814 mars 2008
Tack för hjälpen!
The_mama97mia14 mars 2008
om jag har mkt ägg så gör jag crepes/plättar o fryser in.
monac14 mars 2008
äggröra till frukost är också ett trevligt allternativ....mums!:)
anluk14 mars 2008
Ta ett okokt ägg, om det flyter till ytan släng det annars är det ok att använda. Alltså det ska flyta Helt.
evaldo14 mars 2008
Släng äggen,(N) ät aldrig utgående datunägg.
MatAnders14 mars 2008
Man ser om gulan börjar bli sladdrig och särskilt bör man lukta på äggen, synd att förstära en rätt/bakning med gamla ägg.
farmoringer14 mars 2008
Använder man många ägg på en gång så knäcker man ett i taget i en kopp för att slippa blanda om det skulle vara nåt dåligt ägg...kan ju hända även på en förpackning som inte gått ut i datumet.
TordStefan8 augusti 2011
(Y) Även om datumet har gått på ägg, så går de att använda. Ägg kan klara sig länge i ett kylskåp. Jag fick lära mig att alltid knäcka ägg i en kopp för då ser och känner man om ägget är dåligt och kan förhindra att förstöra det man lagar/bakar.
Tingeling138 augusti 2011
Jag förstår inte varför folk är så rädda för att äta mat där bäst före datum gått ut.
Bäst före är en fingervisning inte ett slutgiltligt datum, man känner ju både på lukt och smak om maten inte är bra.
Jag tycker det är värre att slänga ätbar mat bara för vad ett datum på paketen säger.
plupppia8 augusti 2011
Skrivet av Tingeling13 den 8 aug 2011
Jag förstår inte varför folk är så rädda för att äta mat där bäst före datum gått ut.
Bäst före är en fingervisning inte ett slutgiltligt datum, man känner ju både på lukt och smak om maten inte är bra.
Jag tycker det är värre att slänga ätbar mat bara för vad ett datum på paketen säger.
klokt sagt!
jollo108 augusti 2011
Kläck ägget på en tallrik, lukta på det först, sedan kolla du på om Vitan är i två skikt, ett tjockt och ett tunt!
rostok8 augusti 2011
Hej, en anledning till att äggen klarar sig mycket över "sista förbrukningsdag" i Sverige är att när vi gick med i EU så blev vi tvungna att ändra dessa datum och följa deras regler. I de flesta andra EU-länder så är ägg ingen kylvara. De förvaras i vanlig rumstemp, medan man i Sverige har en kylkedja ända från det man tar dem från hönan. De transporteras i kyl, osv. Det är anledningen till att man inte behöver vara så rädd för om datumet har gått ut. Våra ägg kan hålla upp till 6 veckor EFTER sista förbrukningsdag. Sverige fick inte göra undantag för märkningen, lite löjligt men så är det.
Såklart man alltid ska knäcka äggen ett och ett i ett glas eller så, för det KAN finnas dåliga ägg, till och med bland färska. Om de är dåliga så känns det direkt på lukten.
Jag har ägg som gått ut i datum och jag måste använda. Tänkte baka en kaka med många ägg. Nån som har ett bra recept?
(N) Har äggen gått ut, släng dom(N)
Jag har kollat och dom luktar bra och flyter inte, så det borde gå bra...
Jag har använt gamla ägg och det har gått bra.Du känner på lukten direkt om nåt är fel.
Baka nån smaskig marängtårta eller stek ,koka äggen och gör goda äggmackor.
Baka flera rulltårtor och gör bakelser nu när det är helg.
Lycka till.
Jag har på mina recept silverkaka och guldkaka där du använder många ägg.
Kika hos mig.:)
Ägg brukar hålla längre än vad datument anger....
Tack för hjälpen!
om jag har mkt ägg så gör jag crepes/plättar o fryser in.
äggröra till frukost är också ett trevligt allternativ....mums!:)
Ta ett okokt ägg, om det flyter till ytan släng det annars är det ok att använda. Alltså det ska flyta Helt.
Släng äggen,(N) ät aldrig utgående datunägg.
Man ser om gulan börjar bli sladdrig och särskilt bör man lukta på äggen, synd att förstära en rätt/bakning med gamla ägg.
Använder man många ägg på en gång så knäcker man ett i taget i en kopp för att slippa blanda om det skulle vara nåt dåligt ägg...kan ju hända även på en förpackning som inte gått ut i datumet.
(Y) Även om datumet har gått på ägg, så går de att använda. Ägg kan klara sig länge i ett kylskåp. Jag fick lära mig att alltid knäcka ägg i en kopp för då ser och känner man om ägget är dåligt och kan förhindra att förstöra det man lagar/bakar.
Jag förstår inte varför folk är så rädda för att äta mat där bäst före datum gått ut.
Bäst före är en fingervisning inte ett slutgiltligt datum, man känner ju både på lukt och smak om maten inte är bra.
Jag tycker det är värre att slänga ätbar mat bara för vad ett datum på paketen säger.
Jag förstår inte varför folk är så rädda för att äta mat där bäst före datum gått ut.
Bäst före är en fingervisning inte ett slutgiltligt datum, man känner ju både på lukt och smak om maten inte är bra.
Jag tycker det är värre att slänga ätbar mat bara för vad ett datum på paketen säger.
klokt sagt!
Kläck ägget på en tallrik, lukta på det först, sedan kolla du på om Vitan är i två skikt, ett tjockt och ett tunt!
Hej, en anledning till att äggen klarar sig mycket över "sista förbrukningsdag" i Sverige är att när vi gick med i EU så blev vi tvungna att ändra dessa datum och följa deras regler. I de flesta andra EU-länder så är ägg ingen kylvara. De förvaras i vanlig rumstemp, medan man i Sverige har en kylkedja ända från det man tar dem från hönan. De transporteras i kyl, osv. Det är anledningen till att man inte behöver vara så rädd för om datumet har gått ut. Våra ägg kan hålla upp till 6 veckor EFTER sista förbrukningsdag. Sverige fick inte göra undantag för märkningen, lite löjligt men så är det.
Såklart man alltid ska knäcka äggen ett och ett i ett glas eller så, för det KAN finnas dåliga ägg, till och med bland färska. Om de är dåliga så känns det direkt på lukten.